News

Aproape 2 milioane de români nu vor avea pensii crescute substanțial după recalculare. Explicațiile ministrului muncii

Ministrul muncii anunță că aproape 2 milioane de români nu vor avea pensii crescute substanțial după recalculare. Care sunt explicațiile.
22.03.2024 | 17:53
Aproape 2 milioane de romani nu vor avea pensii crescute substantial dupa recalculare Explicatiile ministrului muncii
Ministrul muncii spune că aproape 2 milioane de români nu vor avea pensii crescute substanțial după recalculare. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Prezentă vineri, 22 martie, la o televiziune de știri, Simona Bucura-Oprescu, ministrul muncii, a spus ce români nu vor avea pensii crescute substanțial după recalculare.

Ministrul muncii spune că aproape 2 milioane de români nu vor avea pensii crescute substanțial după recalculare

Un lucru este cert și prevăzut în noua Lege a pensiilor promulgată în noiembrie 2023 de Klaus Iohannis. În acest an, toate pensiile aflate în plată se vor recalcula. În nenumărate rânduri, oficiali ai Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) au explicat deja cum se va face recalcularea și cu cât vor fi majorate pensiile.

ADVERTISEMENT

De reamintit că, de la 1 ianuarie 2024, s-a făcut o primă majorare a pensiilor, cu 13,8%. Apoi, din luna septembrie, odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a pensiilor, veniturile seniorilor vor crește din nou.

În această fericită ipostază de a avea venituri mărite substanțial se vor afla 3 milioane de seniori. Daniel Baciu, șeful CNPP, a confirmat acest aspect. El a mai spus că pensiile care ar trebui să scadă după recalculare vor rămâne la fel.

ADVERTISEMENT

Conform datelor oficiale, în România există circa 5 milioane de pensionari. Astfel, rezultă că 2 milioane dintre ei nu vor avea parte de un 1 septembrie cu măriri spectaculoase ale pensiilor.

Vineri, ministrul muncii din Cabinetul Ciolacu, Simona Bucura Oprescu, a explicat, la postul de televiziune Antena 3 CNN, care sunt categoriile de români care nu vor primi majorări din septembrie.

ADVERTISEMENT

Pensionarii care nu au stagii lungi de cotizare, care nu au contribuit o perioadă mai lungă, care sunt pensionați după o perioadă mai scurtă de contribuție este clar că nu vor avea aceleași recompense ca cei care au muncit mai mult”, a spus Simona Bucura-Oprescu.

Cei cu sub 25 de ani de cotizare, majorări infime

Cu alte cuvinte, românii care nu primesc bani în plus la pensie sunt cei care au muncit 25 de ani sau mai puțin. Se întâmplă asta pentru că ei nu au acumulat punctele de stabilitate. Acesta este motivul pentru care nu vor primi mai mulți bani.

ADVERTISEMENT

Legea pensiilor spune clar că aceste puncte se acordă celor care au muncit peste 25 de ani. Mai exact, pentru stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani, o persoană primește, potrivit noii legi, o serie de bonusuri. Aceste bonusuri se traduc în puncte de pensie:

  • 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
  • 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
  • un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.
ADVERTISEMENT