News

Jumătate dintre adolescenţii români stau zilnic cel puţin patru ore pe internet. Statistici îngrijorătoare legate de dependenţa online

Cele mai recente date ale Salvați Copiii arată că aproape jumătate dintre adolescenți stau pe internet mai multe de patru ore pe zi.
06.02.2024 | 16:05
Jumatate dintre adolescentii romani stau zilnic cel putin patru ore pe internet Statistici ingrijoratoare legate de dependenta online
Un studiu recent arată că adolescenții stau pe internet între 4 și 6 ore pe zi. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Organizația Salvați Copiii a realizat o cercetare din care reiese că aproximativ o treime dintre adolescenții cu vârste cuprinse între 16 și 17 ani din România petrec între 4 și 6 ore pe zi pe Internet. Noile date reflectă o preocupare semnificativă în ceea ce privește utilizarea internetului la tineri.

Ziua Internațională a Siguranței pe Internet

Cercetarea, intitulată „Internetul în familie”, a fost prezentată cu ocazia Zilei Internaționale a Siguranței pe Internet. Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al organizației Salvați Copiii, a subliniat importanța evaluării nivelului de conștientizare al părinților în privința activităților online ale copiilor lor.

ADVERTISEMENT

Studiul, realizat în luna ianuarie, a implicat 2000 de părinți cu copii cu vârste între 7 și 17 ani. Rezultatele arată că părinții indică vizionarea de conținut video și jocurile ca fiind principalele activități online ale copiilor lor.

Potrivit cercetării, utilizarea rețelelor de socializare, în special Instagram și Whatsapp, crește semnificativ odată cu vârsta, ajungând la o incidență de 86% pentru adolescenții de 16-17 ani. De asemenea, 34% dintre aceștia petrec între 4 și 6 ore pe zi online, iar 14% depășesc pragul de 6 ore.

ADVERTISEMENT

„Vizionarea de conţinut video are incidenţa maximă la copiii cu vârsta sub 5 ani de aproximativ 80% şi scade spre 50% în cazul adolescenţilor. Utilizarea reţelelor de socializare creşte semnificativ odată cu vârsta, cu un accent deosebit pentru Instagram şi Whatsapp, accesate de 86% dintre adolescenţi, urmate de TikTok (70%). (…) Adolescenţii de 16 – 17 ani petrec o perioadă considerabilă de timp navigând pe Internet, 34% dintre ei fiind online între 4 – 6 ore pe zi şi 14% depăşind şase ore pe zi”, arată studiul Salvați Copiii.

Copiii sunt expuși la conținut nepotrivit pe internet

Una dintre principalele îngrijorări ale părinților în legătură cu utilizarea Internetului de către copii este expunerea la conținut nepotrivit și riscul ca aceștia să fie contactați online de persoane necunoscute în viața reală, conform rezultatelor studiului.

ADVERTISEMENT

„Aproximativ 75% dintre părinţi declară că cea mai mare îngrijorare a lor legată de utilizarea Internetului de către copii este expunerea acestora la conţinut nepotrivit sau posibilitatea ca aceştia să fie contactaţi online de persoane pe care nu le cunosc în viaţa reală. De asemenea, 59% dintre părinţi se tem că ar putea fi victime copiii lor ale infracţiunilor pe Internet.”, mai reiese din studiu.

Colaborare FBI cu Poliția Română pentru combaterea amenințărilor online

Specialistul Erik Urban de la Biroul Federal de Investigații (FBI) a evidențiat amenințările online, inclusiv “sextorsion”, și a subliniat cooperarea excelentă dintre FBI, Poliția din România și DIICOT în combaterea acestor amenințări.

ADVERTISEMENT

„Una dintre ameninţările importante pe care le vedem este ceea ce se numeşte ‘sextorsion’, adică copiilor li se cere să trimită conţinut cu material sexual, iar apoi sunt şantajaţi cerându-li-se fie bani, fie conţinut cu conotaţie sexuală şi mai explicită. Am fost surprins să văd cât de multe softwear-uri şi cât de multe aplicaţii sunt pe Internet”, a spus specialistul FBI.

ADVERTISEMENT
Tags: