Life

Cum să îți ștergi datele personale din Google. Numele și imaginile tale nu vor mai apărea în motoarele de căutare online

Ce trebuie să faci pentru ca datele tale personale să dispară de pe internet. Condițiile pe care le-au impus cei de la Google.
03.02.2024 | 19:36
Cum sa iti stergi datele personale din Google Numele si imaginile tale nu vor mai aparea in motoarele de cautare online
Ce trebuie să faci pentru a-ți șterge datele personale de pe Google. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Cu siguranță, toată lumea a avut curiozitatea de a-și căuta, măcar o dată, numele pe Google. Surprinzător sau nu, motorul de căutare a generat rezultate, unele la care mulți nici nu s-ar fi așteptat. Dacă vrei să nu îți mai apară numele sau diverse poze pe Google, trebuie să știi cum să le ștergi.

Ce trebuie să faci pentru a șterge datele personale din Google

Datele personale reprezintă un subiect sensibil și foarte discutat, mai ales de când a intrat în vigoare Regulamentul European pentru Protecția Datelor. De obicei, motoarele de căutare stochează anumite date și nu este de mirare că, atunci când îți cauți numele, sunt generate multe rezultate.

ADVERTISEMENT

Sunt anumite persoane care nu vor ca datele lor să apară pe Google sau pe orice alt motor de căutare. Dacă faci parte din această categorie, atunci trebuie să știi că poți cere ștergerea lor. Însă, procedura nu este deloc una simplă.

Cei care vor să ”dispară” de pe motoarele de căutare, au la îndemână o singură variantă. Și anume, aceea de a solicita acest lucru în scris. În funcție de fiecare motor de căutare în parte, procedura diferă și ea.

ADVERTISEMENT

În principal, orice persoană poate solicita ștergerea datelor personale de pe motoarele de căutare. Însă, nu toate cererile vor fi luate în considerare. Doar cei care au motive întemeiate pot primi un răspuns afirmativ.

În general, persoanele ale căror interese private sunt afectate de prezența datelor pe Google sunt cele cărora li se aprobă solicitarea. În legislația din acest domeniu, ștergerea datelor personale mai este cunoscută și ca ”dreptul de a fi uitat”.

ADVERTISEMENT

Nu toate datele sunt eligibile pentru procedura de delistare

În ceea ce privește procedura aplicată de Google, pașii sunt destul de ușor de urmat. În primă instanță, se recomandă ca solicitarea să fie adresată operatorului site-ului sursă. Dacă acest lucru nu se poate realiza, se trece la pasul următor.

Urmează solicitarea care se face direct către Google. De cele mai multe ori, se ajunge aici chiar dacă nu s-a primit un răspuns de la site-ul sursă. Cei care fac astfel de cereri simultan apelează la acest procedeu pentru a grăbi procesul de delistare.

ADVERTISEMENT

Până în prezent, Google a primit peste un milion de cereri de delistare. Însă, din totalul lor, doar un procent de 46% au fost soluționate. Motivul este simplu. Nu orice fel de date sunt considerate eligibile pentru a fi șterse.

În categoria datelor sensibile care pot fi eliminate de pe motoarele de căutare fac parte, în primul rând, imaginile nedorite. Apoi, lista continuă cu materialele pornografice false care au fost distribuite fără acordul persoanei în cauză.

Nu în ultimul rând, orice persoană poate cere delistarea datelor financiare sau medicale. Acestea sunt considerate a fi date sensibile care pot periclita identitatea unei anumite persoane.

ADVERTISEMENT