News

Elevii vor mai mult „timp pentru odihnă” și vacanță după 7 săptămâni consecutive de școală. Document depus la Ministerul Educației

Un proiect de lege depus de elevi la Ministerul Educației prevede mai mult timp liber pentru aceștia: vacanță după 7 săptămâni consecutive de școală și mai mult timp de odihnă.
01.02.2024 | 18:12
Elevii vor mai mult timp pentru odihna si vacanta dupa 7 saptamani consecutive de scoala Document depus la Ministerul Educatiei
Reprezentanții elevilor au depus la Ministerul Educației un proiect în care cer mai mult timp pentru odihnă și vacanță după 7 săptămâni de școală. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Reprezentanţi ai elevilor din România, în colaborare cu Organizaţia Salvaţi Copiii, au colaborat pentru un proiect de Statut al elevului pe care l-au trimis Ministerului Educaţiei. În document, aceștia cer mai mult „timp pentru odihnă”, iar după 7 săptămâni consecutive de cursuri să primească două săptămâni de vacanţă.

Elevii din România solicită mai mult timp liber

Elevii din România au venit cu propuneri importante pentru a îmbunătăți sistemul de învățământ. Ei solicită introducerea unor perioade regulate de vacanță, în care să se poată odihni și relaxa.

ADVERTISEMENT

„Elevii au dreptul la odihnă şi vacanţă. În orarul şcolar, numărul zilnic de ore de activitate nu trebuie să depăşească următoarele limite: pentru învăţământul primar: 4 ore pe zi; pentru învăţământul gimnazial: 5 ore pe zi; pentru învăţământul liceal şi tehnologic: 6 ore pe zi.

Cursurile pentru elevii din clasa pregătitoare şi din clasele I şi a II-a nu vor începe înainte de ora 8.00 şi nu se vor termina mai târziu de ora 14.00. Pentru restul claselor, programul elevilor începe după ora 8:00 şi nu depăşeşte ora 19:00”, se arată în prevederile proiectului de statut depus la Ministerul Educaţiei de organizaţia Salvaţi Copiii.

ADVERTISEMENT

Documentul mai prevede  că aceştia ar trebui să primească dreptul la o vacanţă de 2 săptămâni, după 7 săptămâni consecutive de cursuri. Ei consideră reducerea volumului de teme și lucrări pentru acasă le-ar permite să aibă mai mult timp liber pentru relaxare, odihnă și activități recreative.

Ce se mai solicită în noul proiect de Statut al elevului

De asemenea, elevii doresc să aibă acces la internet și tehnologie în școli, pentru a putea beneficia de resurse online și pentru a-și dezvolta abilitățile digitale necesare în lumea modernă.

ADVERTISEMENT

„Elevii au dreptul să primească din partea unităţii de învăţământ un dispozitiv cu abonament la internet în vederea accesării învăţământului online, Bibliotecii şcolare virtuale şi Platformei şcolare de e-learning „Învăţăm în România”. Elevii din învăţământul primar au dreptul să primească o tabletă, în timp ce elevii din învăţământul secundar au dreptul să primească un laptop”, se mai arată în documentul propus Ministerului Educației.

Totodată, elevii doresc eliminarea discriminării prin desființarea intrărilor separate pentru elevi și profesori în clădirile școlare. Ei cred că aceasta ar contribui la crearea unei atmosfere mai prietenoase în școli.

ADVERTISEMENT

Pe lângă aceste propuneri, elevii vor să fie implicați în procesul de luare a deciziilor la nivel școlar și să fie ascultați cu atenție de către autorități. În proiect s-a mai cerut să li se ofere mai multă susținere în dezvoltarea abilităților și pasiunilor lor.

 

ADVERTISEMENT
Tags: