FANATIK a stat de vorbă cu experții pentru a afla ce risc este în România după seria de cutremure care a lovit Grecia. Gheorghe Mărmureanu, director onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului a comentat subiectul.
Mesajul acestuia este unul care îndeamnă la calm. Omul care a condus ani de zile INFP și care a studiat cutremurele din întreaga lume a precizat că România nu are cum să fie afectată de seismele care se petrec în acea parte a Europei.
Concret, cutremurele care au loc în Turcia sau Grecia nu pot produce urmări pe teritoriul țării noastre. Acesta a precizat că România se află pe o altă falie.
-
Tot mai mulți politicieni refuză purtarea măștii! Află cine este șeful de partid care ignoră pandemia!
-
Coronavirus în România azi, 20 aprilie 2021. Record de decese. 1.432 de persoane sunt la ATI. Update
-
Loteria online te face miliardar. Cote de la 3,90 la 135.000 pentru câștiguri fabuloase la Keno Polonia!
Ar putea fi lovită România de un cutremur puternic după seismele din Grecia?
„Trebuie să știți și să intre bine în sufletul oamenilor că niciodată cutremurele din Turcia și din Grecia care au loc la adâncimi diferite, ele n-au nicio tangență cu România.
Cutremurele din Turcia și din Grecia, atenție, nu ne afectează pe noi. Noi nu primim energie din partea asta, avem altele”, a spus Gheorghe Mărmureanu pentru FANATIK.

Vă reamintim că un cutremur de magnitudinea 6,3 grade pe scara Richter, potrivit Institului american de geofizică USGS, a avut loc în apropiere de Larisa, un oraş situat în centrul Greciei. Speriați, oamenii au ieșit afară din case și acolo se află după câteva ore bune.
-
Video. Moment penibil cu Clotilde Armand la "cina" de la Digi24! Ce a putut să răspundă primarița - scandal, întrebată de ultima ei donație
-
Liderii coaliției de guvernare nu au ajuns la un numitor comun. Începe o nouă rundă de discuții
-
Povestea celui mai bun parior din lume. Juca un milion de dolari pe zi!
Motivul pentru care nimeni nu vrea să revină în apartamente este legat și de replicile numeroase ale cutremurului. Astfel, aproape la fiecare cinci minute are loc un nou seism.

Potrivit unor prime informaţii ale Observatorului Geodinamic de la Atena, epicentrul cutremurului a fost localizat la 21 de kilometri sud de comuna Elassona, în apropiere de Larissa, şi la 350 de kilometri nord de Atena.
Când poate avea loc un cutremur major în România
Gheorghe Mărmureanu nu a ezitat și a transmis și anul posibil în care România va trece printr-un seism major. Concret, potrivit unei teorii dezvoltată de fostul director al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, țara noastră ar putea să fie zdruncinată serios în 2040.
„În jur de 2040 este posibil să avem în România un cutremur foarte mare. E greu să spui cu exactitate, să vorbești despre o ciclicitate.

Trebuie să vorbești despre săptămâna, ziua, ora și anul. Nimeni nu este capabil să spună lucrul acesta cu exactitate.
Cutremurele noastre sunt puternic afectate de mișcarea Africii. Aceste cutremure care sunt se întâmplă din cauză că Africa se deplasează către Nord. Marea Mediterană va dispărea în câteva sute de mii de ani”, a mai zis Mărmureanu, pentru site-ul nostru.
Anii în care România a fost lovită de cutremure uriașe
Cele mai mari cutremure care au avut loc vreodată în România au fost înregistrate în 1838, cu o magnitudine de 7,5, în 1940, acesta având 7,4 grade pe scara Richter, dar și în 1977. Seismul de atunci a avut o magnitudine de 7,4 grade.
Cutremurul din 1977 a avut o durată de circa 56 de secunde, nu mai puțin de 1.570 de victime, din care 1.391 numai în București.
De altfel, la nivelul întregii țări au fost circa 11.300 de răniți și aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat în București unde peste 33 de clădiri s-au prăbușit.