News

Ar putea fi lovită România de un cutremur puternic după seismele din Grecia? Anunțul lui Gheorghe Mărmureanu

03.03.2021 | 16:01
Ar putea fi lovita Romania de un cutremur puternic dupa seismele din Grecia Anuntul lui Gheorghe Marmureanu
Gheorghe Mărmureanu a vorbit despre cutremurele din Grecia. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

FANATIK a stat de vorbă cu experții pentru a afla ce risc este în România după seria de cutremure care a lovit Grecia. Gheorghe Mărmureanu, director onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului a comentat subiectul.

Mesajul acestuia este unul care îndeamnă la calm. Omul care a condus ani de zile INFP și care a studiat cutremurele din întreaga lume a precizat că România nu are cum să fie afectată de seismele care se petrec în acea parte a Europei.

ADVERTISEMENT

Concret, cutremurele care au loc în Turcia sau Grecia nu pot produce urmări pe teritoriul țării noastre. Acesta a precizat că România se află pe o altă falie.

Ar putea fi lovită România de un cutremur puternic după seismele din Grecia?

„Trebuie să știți și să intre bine în sufletul oamenilor că niciodată cutremurele din Turcia și din Grecia care au loc la adâncimi diferite, ele n-au nicio tangență cu România.

ADVERTISEMENT

Cutremurele din Turcia și din Grecia, atenție, nu ne afectează pe noi. Noi nu primim energie din partea asta, avem altele”, a spus Gheorghe Mărmureanu pentru FANATIK.

Sursa foto – facebook

Vă reamintim că un cutremur de magnitudinea 6,3 grade pe scara Richter, potrivit Institului american de geofizică USGS, a avut loc în apropiere de Larisa, un oraş situat în centrul Greciei. Speriați, oamenii au ieșit afară din case și acolo se află după câteva ore bune.

ADVERTISEMENT

Motivul pentru care nimeni nu vrea să revină în apartamente este legat și de replicile numeroase ale cutremurului. Astfel, aproape la fiecare cinci minute are loc un nou seism.

Sursa foto – keepttalkinggreece.com

Potrivit unor prime informaţii ale Observatorului Geodinamic de la Atena, epicentrul cutremurului a fost localizat la 21 de kilometri sud de comuna Elassona, în apropiere de Larissa, şi la 350 de kilometri nord de Atena.

ADVERTISEMENT

Când poate avea loc un cutremur major în România

Gheorghe Mărmureanu nu a ezitat și a transmis și anul posibil în care România va trece printr-un seism major. Concret, potrivit unei teorii dezvoltată de fostul director al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, țara noastră ar putea să fie zdruncinată serios în 2040.

„În jur de 2040 este posibil să avem în România un cutremur foarte mare. E greu să spui cu exactitate, să vorbești despre o ciclicitate.

Sursa foto – facebook

Trebuie să vorbești despre săptămâna, ziua, ora și anul. Nimeni nu este capabil să spună lucrul acesta cu exactitate.

Cutremurele noastre sunt puternic afectate de mișcarea Africii. Aceste cutremure care sunt se întâmplă din cauză că Africa se deplasează către Nord. Marea Mediterană va dispărea în câteva sute de mii de ani”, a mai zis Mărmureanu, pentru site-ul nostru.

Anii în care România a fost lovită de cutremure uriașe

Cele mai mari cutremure care au avut loc vreodată în România au fost înregistrate în 1838, cu o magnitudine de 7,5, în 1940, acesta având 7,4 grade pe scara Richter, dar și în 1977. Seismul de atunci a avut o magnitudine de 7,4 grade.

Cutremurul din 1977 a avut o durată de circa 56 de secunde, nu mai puțin de 1.570 de victime, din care 1.391 numai în București.

De altfel, la nivelul întregii țări au fost circa 11.300 de răniți și aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat în București unde peste 33 de clădiri s-au prăbușit.

ADVERTISEMENT