News

Ar putea fi România forțată să reintroducă armata obligatorie? Avertismentul unui general în rezervă

România ar putea fi forțată să reintroducă armata obligatorie. Acest avertisment vine din parte unui general în rezervă.
11.10.2023 | 19:25
Ar putea fi Romania fortata sa reintroduca armata obligatorie Avertismentul unui general in rezerva
Va fi reintrodusă armata obligatorie în România? Ce spune un general în rezervă. Sursa foto: MApN
ADVERTISEMENT

Într-un context geopolitic tot mai complicat, cu conflicte militare în extindere, România ar putea fi forțată să reintroducă armata obligatorie. Un general în rezervă explică această situație.

Va fi reintrodusă armata obligatorie în România? Ce spune un general în rezervă

În România, serviciul militar ca rezervist, introdus relativ târziu, nu a avut succes. Situația de față cere o rezolvare urgentă, dat fiind faptul că numărul rezerviștilor Armatei Române a scăzut la o cotă periculoasă pentru siguranța națională. O posibilă rezolvare ar putea fi revenirea la armata obligatorie.

ADVERTISEMENT

Virgil Bălăceanu, general în rezervă și fost comandant al brigăzii multinaționale din sud-estul Europei, avertizează că, dacă nu vom reface rezerva Armatei pe principiile voluntariatului, va trebui să revenim la serviciul militar obligatoriu.

La ora actuală, România are sub 2.000 de rezervişti voluntari. În Polonia, de exemplu, sunt 38.000 de rezervişt. Recent, forţele de apărare israeliene au mobilizat peste noapte 300.000 de rezervişti, din aproape 500.000 pe care îi au în evidenţă.

ADVERTISEMENT

Generalul Bălăceanu a punctat faptul că nu există o armată în timp de pace care să nu aibă o rezervă. El a dat exemplul Ucrainei, care ”nu ar fi rezistat dacă nu avea rezerva, care înseamnă completarea unităţilor”.

Noi avem patru județe pe an în care rezerviștii, cei care au făcut serviciul militar obligatoriu până în 2007 și ale căror vârste sunt între 35 și 55 de ani, pot fi convocați, o singură zi, odată la 10 ani.

ADVERTISEMENT

Ce înseamnă un asemenea lucru legat de pregătirea rezervei? Rezerva este folosită, Ucraina nu rezista dacă nu mobiliza peste 500.000 de rezerviști, iar în Israel au fost mobilizați peste 300.000 de rezerviști. Noi nu vorbim de sute de mii, dar avem nevoie de zeci de mii de rezerviști într-o rezervă care este îmbătrânită și neinstruită”, a declarat generalul Virgil Bălăceanu, la Antena 3.

Când s-ar putea reintroduce serviciul militar obligatoriu în România

În opinia generalului Bălăceanu, după alegerile din 2024, partidele care vor câștiga ”vor fi obligate, dacă Armata României nu va avea rezerva refăcută, să decidă reintroducerea serviciului militar obligatoriu”

ADVERTISEMENT

”Din păcate, Ministerul Apărării, Statul Major al Apărării nu reuşeşte să îi încadreze pe toţi cei care au fost selecţionaţi pentru postul de rezervist voluntar, sunt elemente contradictorii. Adică tineri, cetăţeni ai României, vin să se încadreze ca rezervişti voluntari, trec probele, sunt selecţionaţi, dar există situaţii în care aceştia nu sunt încadraţi”, a mai precizat Virgil Bălăceanu.

ADVERTISEMENT
Tags:
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut...
Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut sex cu doi elevi minori. Ce îi scria unuia dintre tinerii de 15 ani VIDEO
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile de joburi
Bruneta asaltată de milionari a dezvăluit cum încearcă bărbaţii însuraţi să o agaţe:...
Bruneta asaltată de milionari a dezvăluit cum încearcă bărbaţii însuraţi să o agaţe: Întotdeauna găsesc o cale
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Controale majore ale ANAF în ultima perioadă! Anunțul lui Marcel Boloș, ministrul Finanțelor,...
Controale majore ale ANAF în ultima perioadă! Anunțul lui Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, bagă spaima în români
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu,...
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu
Stai la curte, poți să fii amendat. Gestul care golește buzunarele
Stai la curte, poți să fii amendat. Gestul care golește buzunarele
Răsturnare de situaţie în cazul Florin Piersic. Cum l-au găsit medicii
Răsturnare de situaţie în cazul Florin Piersic. Cum l-au găsit medicii
„Atacul fulger al lui Putin trezește Europa”. Cum s-a transformat invazia rusă în...
„Atacul fulger al lui Putin trezește Europa”. Cum s-a transformat invazia rusă în Ucraina într-o „provocare epocală” pentru regiune | Analiză
Zodia care va plânge cu lacrimi amare în weekend. Va avea parte de...
Zodia care va plânge cu lacrimi amare în weekend. Va avea parte de un mare ghinion