News

Arabia Saudită a tăiat 170 de capete în 2023. Ultima execuție, la trecerea dintre ani

Arabia Saudită a executat 170 de condamnați în 2023. Regatul face parte din trio-ul călăilor lumii, alături de China și de Republica Islamică Iran
01.01.2024 | 19:14
Arabia Saudita a taiat 170 de capete in 2023 Ultima executie la trecerea dintre ani
Celebrul dans al săbiilor din regatul saudit se aplică, din păcate, și la propriu, pe gâtul condamnaților / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Autoritățile din Arabia Saudită au condamnat la moarte 170 de persoane anul trecut, mai puține decât recordul pentru 2019 (187 de execuții). Alături de China și Iran, Arabia Saudită este una dintre primele trei țări din lume în ceea ce privește aplicarea pedepsei capitale.

Ultimele execuții, duminică

Arabia Saudită a executat 170 de condamnați la moarte în 2023, în creștere față de anul precedent, potrivit unui raport al AFP bazat pe anunțurile făcute de autoritățile saudite.

ADVERTISEMENT

Până la 31 decembrie 2003, 170 de persoane condamnate la moarte fuseseră executate în regatul saudit, față de 147 pentru întregul an 2022. Un număr record de 187 de execuții a fost înregistrat în 2019.

Ultimele execuții din anul 2023 au avut loc duminică. Acestea au vizat saudiți condamnați pentru crimă, dintre care doi la Tabuk (nord), unul la Riad și celălalt la Jazane (sud), potrivit declarațiilor Ministerului saudit de Interne, citate de agenția oficială SPA.

ADVERTISEMENT

81 de persoane, ucise într-o singură zi

33 de persoane „implicate în terorism” și doi soldați condamnați pentru trădare se numără printre cele 170 de persoane executate de la începutul anului 2023, scrie Le Temps.

În 2022, Arabia Saudită a executat 147 de condamnați, dintre care 81 au fost executați într-o singură zi, provocând un val de condamnări în întreaga lume.

ADVERTISEMENT

Activiștii pentru drepturile omului denunță în mod regulat execuțiile, de obicei prin decapitare, dar autoritățile le consideră „compatibile cu Sharia (legea islamică)” și necesare pentru „menținerea ordinii publice”.

Trio-ul călăilor

Împreună cu China și Iran, Arabia Saudită este una dintre primele trei țări din lume în ceea ce privește execuțiile, potrivit organizațiilor pentru drepturile omului.

ADVERTISEMENT

Human Rights Watch a denunțat în repetate rânduri abuzurile pe scară largă din sistemul de justiție penală saudit, inclusiv perioadele lungi de detenție fără acuzații sau proces, imposibilitatea de a obține asistență juridică și faptul că instanțele se bazează pe mărturisiri influențate de tortură ca unic temei pentru condamnare.

Încălcările drepturilor inculpaților sunt atât de grave și de sistemice încât este dificil de reconciliat sistemul de justiție penală saudit cu un sistem bazat pe principiile fundamentale ale statului de drept și pe standardele internaționale privind drepturile omului.

Standardele internaționale privind drepturile omului, în special Carta arabă a drepturilor omului, ratificată de Arabia Saudită, stipulează că pedeapsa cu moartea poate fi impusă doar „pentru cele mai grave infracțiuni” și în circumstanțe excepționale.

ADVERTISEMENT