Sport

FIFA a făcut anunțul oficial! Unde se va organiza Cupa Mondială din 2034

FIFA a confirmat oficial că Arabia Saudită va găzdui Cupa Mondială din 2034. O decizie deloc suprinzătoare, mai ales după ce Australia se retrăsese din cursă.
01.11.2023 | 09:33
FIFA a facut anuntul oficial Unde se va organiza Cupa Mondiala din 2034
Arabia Saudită va găzdui Cupa Mondială din 2034 Sursă foto: dailymail.co.uk
ADVERTISEMENT
01-11-2023
07:33

Este oficial! Arabia Saudită va găzdui CM 2034!

FIFA a anunțat oficial că Arabia Saudită va fi gazdă pentru Cupa Mondială din 2034. A fost practic o confirmare pentru ceea ce specialiștii considerau ca fiind sigur de săptămâni bune. Mai ales după ce Australia a decis să se retragă din cursa pentru organizarea prestigioasei competiții. 

“Cel mai mare eveniment de pe Pământ va fi organizat de Canada, Mexic și Statele Unite în 2026 – în America de Nord. Următoarele două ediții ale Cupei Mondiale FIFA vor fi găzduite în Africa (Maroc) și Europa (Portugalia și Spania) – cu trei meciuri speciale jucate în Sud America (Argentina, Paraguay și Uruguay ) – în 2030 și în Asia (Arabia Saudită) în 2034. Trei ediții, cinci continente și zece țări implicate în organizarea meciurilor din turneu – asta face fotbalul cu adevărat global!

Procesele de licitație au fost aprobate prin consens prin intermediul Consiliului FIFA – unde sunt reprezentate toate cele șase confederații – după dialog constructiv și consultare extinsă. Mulțumesc tuturor celor care au participat la acest schimb pozitiv.

Fotbalul unește lumea ca niciun alt sport, iar Cupa Mondială FIFA este exemplul perfect pentru un mesaj de unitate și incluziune, precum și oferirea unei ilustrații importante a modului în care diferitele culturi pot fi împreună și se pot cunoaște și înțelege mai bine unele pe altele.

Deoarece trăim într-o lume din ce în ce mai divizată și agresivă, arătăm încă o dată că fotbalul, liderul sportul mondial, unește ca nimic altceva. Cu toții avem nevoie de aceste ocazii de unitate, iar viitoarele Cupe Mondiale FIFA oferă o forță unică în acest sens”, a postat președintele FIFA pe contul său de Instagram.

Anunțul arabilor a venit la scurt timp după ce FIFA a decis ca ediția din 2030 a Cupei Mondiale să aibă loc în Spania, Portugalia și Maroc. Însă, primele trei meciuri ale competiției de peste 7 ani se vor disputa în Argentina, Uruguay și Paraguay.

Arabia Saudită și-a anunțat candidatura pentru CM 2034

După ce au făcut investiții majore la nivelul echipelor de club, unde au transferat o sumedenie de staruri din Europa, oficialii din Arabia Saudită vor să cucerească definitiv lumea fotbalului și au depus candidatura pentru CM 2034.

ADVERTISEMENT

Intenția Arabiei Saudite de a găzdui turneul final de peste 11 ani vine după ce echipa națională de fotbal a țării a participat la șase ediții ale Cupei Mondiale: 1994, 1998, 2002, 2006, 2018 și 2022.

”Oferta pentru 2034 intenționează să aducă un turneu de clasă mondială și se va inspira din transformarea socială și economică în curs a Arabiei Saudite și din pasiunea adânc înrădăcinată a țării pentru fotbal.

ADVERTISEMENT

Prima candidatură a Arabiei Saudite pentru organizarea unei Cupe Mondiale este susținută de experiența în creștere a țării de a găzdui evenimente de fotbal de talie mondială și de planurile sale în curs de a primi fani din întreaga lume la Cupa Mondială a Cluburilor 2023 și Cupa Asiei 2027”, a anunțat Federația Saudită de Fotbal, conform Reuters.

Mesajele oficialilor arabi

După ce FIFA a anunțat că ediția din 2034 a Cupei Mondiale va avea loc în Asia sau Oceania, președintele Confederației Asiatice de Fotbal, Shaikh Salman bin Ebrahim Al Khalifa, a salutat decizia.

ADVERTISEMENT

”Credem cu tărie că deschide calea pentru o oportunitate mai echitabilă pentru toate confederațiile de a licita și de a găzdui prestigioasa Cupă Mondială apogeul fotbalului mondial masculin”, a spus el.

”Acest anunț constituie un pas important și natural în călătoria noastră ca țară pasionată de fotbal și o întruchipare adevărată a procesului de succes la care a fost martor Regatul”, a declarat ministrul sportului și președintele Comitetului Olimpic și Paralimpic Saudit, prințul Abdulaziz bin Turki al – Faisal.

ADVERTISEMENT

”Intenția de a găzdui vine ca o afirmare a eforturilor clare și mari depuse de Regat în răspândirea mesajelor de pace şi dragoste în lume, dintre care sportul este unul dintre cele mai importante şi proeminente aspecte, deoarece este un mijloc important popoare de diferite rase şi culturi se întâlnesc şi se cunosc”, a afirmat și prinţul moştenitor al coroanei saudite, Mohammed bin Salman.

Până la Cupa Mondială din 2034, urmează să se mai desfășoare turneul final din 2026, care va fi organizat de trei țări, Canada, Mexic și Statele Unite ale Americii, și cel din 2030, care a fost atribuit Spaniei, Portugaliei și Marocului.

ADVERTISEMENT