News

Argumentele științifice în favoarea produselor cu nicotină cu risc redus. ”Mai eficiente în renunțarea la fumat decât plasturii și guma”

Mai multe studii, prezentate la E-cigarette Summit, au confirmat impactul pozitiv al produselor cu risc redus ca alternative la fumat.
08.01.2024 | 12:33
Argumentele stiintifice in favoarea produselor cu nicotina cu risc redus Mai eficiente in renuntarea la fumat decat plasturii si guma
Produsele cu nicotină cu risc redus, mai eficiente decât guma sau plasturii cu nicotină Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Conferința E-cigarette Summit, organizată anual la Londra, este dedicată politicilor publice de control al fumatului și al noilor generații de produse cu nicotină, fiind unul dintre cele mai importante evenimente din acest domeniu.

Argumentele științifice în favoarea produselor cu nicotină cu risc redus

Și în acest an, evenimentul a reunit oameni de știință, profesori și cercetători care au luat în discuție cele mai bune soluții pentru diminuarea impactului fumatului asupra sănătății consumatorilor. Toate acestea în contextul eforturilor pentru atingerea obiectivului universal de sănătate publică de a reduce incidența fumatului la sub 5%.

ADVERTISEMENT

Un punct important al discuțiilor din cadrul E-cigarette Summit a fost locul și rolul produselor cu nicotină cu risc redus. Printre statele fruntașe în sprijinirea și în integrarea conceptului de reducere a efectelor nocive ale fumatului se numără Marea Britanie, Suedia sau Japonia.

Experții prezenți la conferință au prezentat rezultatele cercetărilor științifice dedicate impactului produselor cu risc redus ca alternative la fumat, precum produse pentru vapat, produse care încălzesc tutunul sau produse cu nicotină pentru uz oral. Specialiștii au analizat, de asemenea, implicațiile legislative și direcțiile necesare pentru elaborarea unor strategii de sănătate publică adecvate.

ADVERTISEMENT

În prim planul dezbaterilor a fost conceptul de ‘’harm reduction’’ (reducerea riscurilor), o strategie aplicată în medicină și în politici sociale pentru a minimiza efectele negative cauzate de obiceiuri individuale sau populaționale care nu pot fi îndepărtate complet sau prevenite.

Definiția conceptului apare în raportul lansat în aprilie 2016 de Royal College of Physicians intitulat ”Nicotine without smoke: Tobacco harm reduction, devenit în timp un reper al studiilor și cercetărilor în domeniu.

ADVERTISEMENT

”Mai eficiente în renunțarea la fumat decât plasturii și guma cu nicotină”

Prof. Peter Hajek (Queen Mary University of London) a adus în discuție evaluarea ”The Cochrane review of electronic cigarette for smoking cessation” care, în urma analizei a 78 de studii și cercetări în domeniu, a concluzionat că utilizarea produselor de vapat sau apelarea la o terapie de înlocuire a nicotinei poate conduce la o renunțare la fumat pentru cel puțin șase luni, iar alte 10 studii științifice desfășurate în perioada noiembrie 2022 și octombrie 2023 au concluzionat că probabilitatea ca după cele șase luni de abstinență să se revină la fumat este una foarte mică.

”Produsele de vapat  sunt eficiente în renunțarea la fumat și sunt chiar mai eficiente decât plasturii și guma cu nicotină. 80% din cei care au renunțat la fumat cu succes sunt persoane care au folosit produse de vapat, și numai o mică parte dintre utilizatori au considerat scump acest produs și s-au întors la țigări într-un an”, explică Prof. Peter Hajek.

ADVERTISEMENT

Specialiștii au evidențiat și riscul pe care îl prezintă o legislație foarte restrictivă în ceea ce privește accesului fumătorilor la noile categorii de produse cu tutun și nicotină, mai puțin dăunătoare comparativ cu fumatul.

”Interzicerea produselor de vapat va duce la apariția acestora pe piața neagră. Există o responsabilitate colectivă pentru părinți, media, cercetători, guvern pentru o legislație echitabilă”, spune Prof. Caitlin Notley de la Norwich Medical School.

Politicile mai relaxate duc la reducerea numărului fumătorilor

”Ce se va întâmpla ulterior nu va depinde doar de produs sau de consumatori, dar și de cadrul legislativ, fiscal, de taxe și de opiniile publice pe această temă. Dacă oamenii vor spune că nu este o diminuare a riscului și guvernele nu vor promova această idee, fumătorii nu vor face trecerea de la fumat la aceste produse, pentru că vor fi confuzi sau nu vor înțelege beneficiile.

Nu este doar responsabilitatea producătorilor și a consumatorilor, ci a tuturor celor implicați în determinarea acestor alegeri. Problema este că oamenii interpretează greșit știința și nu sunt atât de atenți când văd datele.

Dar mesajul cheie este că aceste produse sunt mai puțin riscante decât fumatul și, de asemenea, sunt utile și pentru cei care vor să se lase de fumat”, explică Clive Bates, expert politici publice.

Fiecare stat are propriile politici restrictive în acest domeniu, chiar dacă tot mai multe studii susțin aceleași concluzii pozitive. Iar practica a demonstrat că, în statele cu cele mai relaxate politici pentru noile categorii de produse cu tutun și nicotină, numărul fumătorilor a scăzut și s-a observat o îmbunătățire semnificativă la nivelul sănătății utilizatorilor.

ADVERTISEMENT