News

Arheologii au descoperit la 170 kilometri de București cel mai vechi dinte de Homo Sapiens din Europa

12.05.2020 | 21:50
Arheologii au descoperit la 170 kilometri de Bucuresti cel mai vechi dinte de Homo Sapiens din Europa
Cel mai vechi Homo Sapiens a sosit în Bulgaria acum 47.000 de ani
ADVERTISEMENT

Arheologii din Bulgaria au descoperit într-o peșteră cel mai vechi dinte de Homo Sapiens din Europa.  Dintele are o vechime de 45.000 de ani, iar descoperirea e foarte importantă pentru că dovedește că acești oameni au ajuns în Europa cu câteva mii de ani mai devreme decât s-a crezut.

Descoperire extrem de importantă a arheologilor într-o peșteră din Bulgaria

Grota Bacho Kiro, locul unde a fost descoperit dintele, a fost explorată începând cu 1930, însă descoperirile analizate acum datează din 2015.

ADVERTISEMENT

Înaintea de marea descoperire din Bulgaria, cele mai vechi descoperiri ale unor rămășițe osoase de Homo Sapiens fuseseră descoperite în România, în Peștera cu Oase.

Conform Hot News, arheologii au descoperit un molar de Homo Sapiens alături de mai multe fragmente de os, iar descoperirea a fost publicată în revista Nature.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință sunt convinși că ocupanții grotei din Bulgaria sunt primii Homo Sapiens din Europa, sau cel puțin primii despre care avem cunoștință. În acea perioadă se credea că în Europa trăiau doar Neanderthalieni.

  • 170 de kilometri este distanța dintre București și peștera Bacho Kiro

Grota Bacho Kiro e situată la 5 kilometri de orașul Dryanovo, în provincia Gabrovo din nordul țării.

ADVERTISEMENT

Arheologii au găsit, de asemenea, mai multe oase umane datate în perioada 44.000 – 41.000 înainte de Hristos dar și pandantive din dinți de urs de acum 47.000 de ani.

Omul de Neanderthal a dispărut din Europa acum 39.000 de ani, astfel că descoperirea din Bulgaria demonstrează că Homo Sapiens a conviețuit cu „vecinul” său timp de 8.000 de ani.

ADVERTISEMENT

Homo Sapiens au ajuns în Europa din Asia , într-un prim val, acum 47.000 de ani. Al doilea val a ajuns acum 39.000 de ani.

Homo Sapiens, spre deosebire de omul de Neanderthal, era înalt și suplu și nu avea arcade proeminente. De asemenea, creierul avea un volum mai mic, dar era alcătuit diferit. Totodată, homo Sapiens a fost primul hominid înzestrat cu vorbire articulată.

ADVERTISEMENT