News

Arhiepiscopia Tomisului, lămuriri după ultima ieșire controversată a lui ÎPS Teodosie: ”Divorţul nu poate fi transformat într-o bagatelă”

Într-un comunicat emis luni, Arhiepiscopia Tomisului vine cu lămuriri după ultima ieșire controversată a lui ÎPS Teodosie, cea pe tema căsătoriilor cu femeile divorțate.
12.02.2024 | 14:29
Arhiepiscopia Tomisului lamuriri dupa ultima iesire controversata a lui IPS Teodosie Divortul nu poate fi transformat intro bagatela
Arhiepiscopia Tomisului, reacție după declarațiile lui ÎPS Teodosie pe tema căsătoriilor cu femeile divorțate. Sursa foto: Facebook/Arhiepiscopia Tomisului
ADVERTISEMENT

Luni, 12 februarie, Arhiepiscopia Tomisului a avut o primă reacție după ultimele declarații făcute în spațiul public de ÎPS Teodosie. Înaltul prelat a făcut, săptămâna trecută, o serie de afirmații controversate față de căsătoria cu o femeie divorțată.

Arhiepiscopia Tomisului, reacție după declarațiile lui ÎPS Teodosie pe tema căsătoriilor cu femeile divorțate: ”A răspuns în acord cu învățătura creştin-ortodoxă”

Joi, 8 februarie, la doar câteva zile de când îi lua în vizor pe fumători și pe cei care trăiesc în concubinaj, ÎPS Teodosie oferea noi declarații controversate. De această dată, Arhiepiscopul Tomisului a luat la țintă femeile divorțate.

ADVERTISEMENT

Într-o emisiune de la Radio Dobrogea, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie a fost întrebat de un radioascultător dacă este un păcat pentru un bărbat necăsătorit să se căsătorească cu o femeie care este divorțată. Arhiepiscopul a spus că, în opinia sa, bărbații care aleg să se căsătorească cu o femeie măritată în trecut ar comite, de fapt, adulter.

Criticat dur de mai multe figuri publice, inclusiv din BOR, Teodosie este apărat de Arhiepiscopia Tomisului. Instituția precizează, într-un comunicat emis luni, că declaraţia Înalt Prea Sfinţitului conform căreia un bărbat necăsătorit comite adulter dacă se căsătoreşte cu o femeie care a vrut să divorţeze este una în acord cu învăţătura creştin-ortodoxă.

ADVERTISEMENT

”În cazul indicat de către ascultătorul Radio Dobrogea, respectiv al posibilităţii căsătoriei dintre un bărbat necăsătorit şi o femeie divorţată, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie a răspuns în acord cu învăţătura creştin-ortodoxă, aplicabilă propriilor credincioşi (Cf. Statut BOR art. 8, alin. 3), că preotul trebuie să lămurească în ce condiţii a avut loc divorţul, astfel încât bărbatul ortodox necăsătorit să nu se facă părtaş la un păcat grav”, au spus reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului, pe Facebook.

Arhiepiscopia Tomisului acuză presa care a preluat aceste declarații de ”abordări tendențioase şi generalizate”

În punctul de vedere în legătură cu replica lui ÎPS Teodosie, reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului au mai transmis că ”potrivit învăţăturii Mântuitorului nostru Iisus Hristos divorţul nu poate fi transformat într-o bagatelă şi totodată nu poate fi invocat de către unul dintre soţi decât atunci când celălalt soţ comite păcatul adulterului”.

ADVERTISEMENT

“Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie s-a exprimat în cadrul unor drepturi şi libertăţi fundamentale garantate de legislaţia internaţională şi naţională. Compătimim pe cei ce, în numele unor percepţii eronate despre religie, se străduiesc să submineze tocmai garanţiile lumii libere şi democratice.

Tocmai acestor bezbojnici ‘gardieni’ ai democraţiei le amintim: ‘Orice persoană are dreptul la libertatea de gândire, de conştiinţă şi de religie. Acest drept implică libertatea de a-şi schimba religia sau convingerea, precum şi libertatea de a-şi manifesta religia sau convingerea individual sau colectiv, în public sau în particular, prin intermediul cultului, învăţământului, practicilor şi îndeplinirii riturilor’ (Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene art.10, alin. 1)”, au afirmat reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului.

ADVERTISEMENT

Presa este și ea luată în vizor de Arhiepiscopia Tomisului. Jurnaliștii sunt acuzați că au preluat aceste declaraţii cu abordări tendenţioase şi generalizate. ”Bineînţeles, dovedind o îngrijorătoare lipsă de cultură religioasă, publicaţiile şi posturile media care au difuzat ideea falsă că Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie ar interzice orice căsătorie dintre un bărbat necăsătorit şi o femeie divorţată nu au mai avut răbdarea profesională de a verifica dacă afirmaţiile ierarhului, efectuate pe o speţă concretă, sunt acoperite de învăţătura propriului cult.

Regretăm aceste abordări tendenţioase şi generalizante, care indică, în aprecierea noastră, un comportament neprofesionist prin lipsa de interes faţă de documentarea unui articol sau a unei ştiri”, a menţionat sursa citată.

Arhiepiscopia Tomisului, despre scandalul dintre Teodosie și BOR: ”Arhiepiscopul Tomisului rămâne în deplină ascultare faţă de PF Daniel şi faţă de Sfântul Sinod”

Într-un alt comunicat, emis tot luni, Arhiepiscopia Tomisului a anunţat că Înalt Prea Sfinţitul Teodosie ”rămâne în deplină ascultare” faţă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi faţă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Instituția bisericească din Dobrogea a mai precizat că sunt considerate “nepotrivite şi lipsite de temei zbaterile diferitelor cercuri de influenţă nebisericeşti de a stârni un conflict între Patriarhie şi Arhiepiscopia Tomisului”.

”Așa cum a subliniat în toate ocaziile, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie rămâne în deplină ascultare față de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și față de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Considerăm nepotrivite și lipsite de temei zbaterile diferitelor cercuri de influență nebisericești de a stârni un conflict între Patriarhia Română și Arhiepiscopia Tomisului.

În ciuda tuturor eforturilor de a se trece în umbră și eventual, în uitare, un adevăr atât de important pentru Biserica Ortodoxă Română și pentru neamul pe care îl păstorește precum dreptul istoric al mitropoliei Tomisului, Arhiepiscopia Tomisului, în calitatea ei de unică succesoare a acestui tron păstoresc, nu va înceta să își exercite atribuțiile, în limitele statutare și regulamentare, pentru a oferi tuturor, oricând și pretutindeni, argumentația atât de bogată a propriei descendențe”, mai explică Arhiepiscopia Tomisului.

ADVERTISEMENT
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
”O veste groaznică”. A murit la doar 46 de ani
”O veste groaznică”. A murit la doar 46 de ani
„Este ceva ce nu i-am dori nimănui”. Doi soți, turiști în India, au...
„Este ceva ce nu i-am dori nimănui”. Doi soți, turiști în India, au avut parte de o experiență îngrozitoare
Fosta campioană europeană a României, pe lista AUR la europarlamentare » Campanie cu...
Fosta campioană europeană a României, pe lista AUR la europarlamentare » Campanie cu lacrimi lângă tribuna-fantomă de 5 milioane € din București
După 4 ani, amenzile pentru deranjarea vecinilor vor fi DUBLATE. Sancțiuni duble și...
După 4 ani, amenzile pentru deranjarea vecinilor vor fi DUBLATE. Sancțiuni duble și pentru anumiți comercianți
Om de afaceri italian, bătut până la leșin și jefuit de un grup...
Om de afaceri italian, bătut până la leșin și jefuit de un grup de români îmbrăcați în carabinieri. "Mi-au pus un pistol în gură ca să nu țip"
Românul de 91 de ani care a rezistat uraniului. „Am rămas 20 de...
Românul de 91 de ani care a rezistat uraniului. „Am rămas 20 de ani în mina secretă a sovieticilor” VIDEO
Vero, cunoscută ca „Fetița Zurli” părăsește Gașca Zurli, alături de un alt coleg....
Vero, cunoscută ca „Fetița Zurli” părăsește Gașca Zurli, alături de un alt coleg. „Mi-e greu sǎ pun în cuvinte tot ce simt”
Care sunt pensionarii care putea pierde lunar sute de lei la pensie. Legea...
Care sunt pensionarii care putea pierde lunar sute de lei la pensie. Legea pregătită de parlamentari
Piața imobiliară. Credite ieftine de la stat, condiții de acordare
Piața imobiliară. Credite ieftine de la stat, condiții de acordare
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Vestea momentului în plin proces la TAS! Halep este în culmea fericirii
Vestea momentului în plin proces la TAS! Halep este în culmea fericirii
Cazul elevului abuzat sexual de două ori. Directoarea școlii, prima reacție
Cazul elevului abuzat sexual de două ori. Directoarea școlii, prima reacție
Povestea celui mai „nebun” împărat al Imperiului Roman. De ce obliga femeile căsătorite...
Povestea celui mai „nebun” împărat al Imperiului Roman. De ce obliga femeile căsătorite să se culce cu el