ÎPS Teodosie ajunge în fața Sfântului Sinod. Acesta este acuzat că a insistat de prea multe ori să ridice Arhiepiscopia Tomisului la rang de Mitropolie, lucru care nu este posibil, potrivit BOR.
Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, este chemat în fața Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru a răspunde acuzațiilor de „tulburare a păcii din viața Bisericii”, „răzvrătire” și „indisciplină”, în legătură cu insistența sa asupra ridicării Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie, deși aceasta nu îndeplinește criteriile necesare.
Conducerea BOR și ÎPS Teodosie sunt implicați într-o serie de conflicte recente, generate de declarațiile controversate ale acestuia. Cancelaria Sfântului Sinod subliniază într-un comunicat că solicitarea lui ÎPS Teodosie de ridicare a Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie a fost respinsă deja în martie 2003, iar în ultimii doi ani, arhiepiscopul a insistat repetat ca acest subiect să fie reintrodus pe ordinea de zi.
„Întrucât nicio eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu dorește să intre în componența unei viitoare Mitropolii a Tomisului, ÎPS Teodosie insistă cu înverșunare ca doar eparhia pe care o păstorește să devină mitropolie, după modelul unor mitropolii din Bulgaria, încălcând astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române, care, în prezent, nu prevede existența unor mitropolii onorifice, fără sinod mitropolitan”, arată comunicatul.
În comunicat se mai menționează că o mitropolie în cadrul Bisericii Ortodoxe Române este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează un sinod mitropolitan.
De asemenea, subiectul a stârnit un conflict de declarații între Teodosie și conducerea BOR. În 2021, atunci când arhiepiscopul a readus în discuție ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie, reacția oficială a fost că această solicitare reprezintă „o ambiție personală”.
În octombrie 2023, ÎPS Teodosie a încercat din nou să aducă subiectul în atenția Sfântului Sinod, fără succes, iar reacția purtătorului de cuvânt al BOR a fost una fermă, subliniind că solicitarea precedentă a primit un răspuns definitiv.
Recent, arhiepiscopul a anunțat că a trimis un referat detaliat la Cancelaria Sfântului Sinod pentru înființarea Mitropoliei Tomisului, precizând că această inițiativă nu este pentru beneficiul său personal, ci pentru restabilirea unui adevăr istoric fundamental pentru întreaga Biserică.
În plus, arhiepiscopul este subiectul unei anchete a DNA pentru presupusa cumpărare de influență. Acesta i-ar fi promis unui om de afaceri 20% din banii obținuți de la Secretariatul pentru Culte.
Potrivit procurorilor, 800.000 lei pe care i-ar fi putut încasa Arhiepiscopia Tomisului, ar fi ajutat la finanţarea unor lucrări de construcţie ori reabilitare a unităţilor de cult care sunt în subordinea Arhiepiscopiei.