News

ÎPS Teodosie, judecat de Sfântul Sinod al BOR. Arhiepiscopul Tomisului este acuzat de „răzvrătire”

Conflict între BOR și Arhiepiscopul Tomisului. ÎPS Teodosie, în fața Sfântului Sinod pentru „răzvrătire” și „indisciplină”
09.02.2024 | 17:08
IPS Teodosie judecat de Sfantul Sinod al BOR Arhiepiscopul Tomisului este acuzat de razvratire
Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va fi judecat de către Sfântul Sinod pentru „răzvrătire”. Sursa foto: Colaj foto / Hepta.ro / Facebook / Arhiepiscopia Tomisului
ADVERTISEMENT

ÎPS Teodosie ajunge în fața Sfântului Sinod. Acesta este acuzat că a insistat de prea multe ori să ridice Arhiepiscopia Tomisului la rang de Mitropolie, lucru care nu este posibil, potrivit BOR.

ÎPS vrea ca Arhiepiscopia Tomisului să fie ridicată la rang de Mitropolie, dar BOR se opune

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, este chemat în fața Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru a răspunde acuzațiilor de „tulburare a păcii din viața Bisericii”, răzvrătire” și „indisciplină”, în legătură cu insistența sa asupra ridicării Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie, deși aceasta nu îndeplinește criteriile necesare.

ADVERTISEMENT

Conducerea BOR și ÎPS Teodosie sunt implicați într-o serie de conflicte recente, generate de declarațiile controversate ale acestuia.  Cancelaria Sfântului Sinod subliniază într-un comunicat că solicitarea lui ÎPS Teodosie de ridicare a Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie a fost respinsă deja în martie 2003, iar în ultimii doi ani, arhiepiscopul a insistat repetat ca acest subiect să fie reintrodus pe ordinea de zi.

Cum motivează Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române respingerea cererii lui Teodosie

„Întrucât nicio eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu dorește să intre în componența unei viitoare Mitropolii a Tomisului, ÎPS Teodosie insistă cu înverșunare ca doar eparhia pe care o păstorește să devină mitropolie, după modelul unor mitropolii din Bulgaria, încălcând astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române, care, în prezent, nu prevede existența unor mitropolii onorifice, fără sinod mitropolitan”, arată comunicatul.

ADVERTISEMENT

În comunicat se mai menționează că o mitropolie în cadrul Bisericii Ortodoxe Române este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează un sinod mitropolitan.

Insistențe fără rezultate pentru ÎPS Teodosie

De asemenea, subiectul a stârnit un conflict de declarații între Teodosie și conducerea BOR. În 2021, atunci când arhiepiscopul a readus în discuție ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie, reacția oficială a fost că această solicitare reprezintă „o ambiție personală”.

ADVERTISEMENT

În octombrie 2023, ÎPS Teodosie a încercat din nou să aducă subiectul în atenția Sfântului Sinod, fără succes, iar reacția purtătorului de cuvânt al BOR a fost una fermă, subliniind că solicitarea precedentă a primit un răspuns definitiv.

Recent, arhiepiscopul a anunțat că a trimis un referat detaliat la Cancelaria Sfântului Sinod pentru înființarea Mitropoliei Tomisului, precizând că această inițiativă nu este pentru beneficiul său personal, ci pentru restabilirea unui adevăr istoric fundamental pentru întreaga Biserică.

ADVERTISEMENT

ÎPS Teodosie, implicat într-un dosar al DNA

În plus, arhiepiscopul este subiectul unei anchete a DNA pentru presupusa cumpărare de influență. Acesta i-ar fi promis unui om de afaceri 20% din banii obținuți de la Secretariatul pentru Culte.

Potrivit procurorilor, 800.000 lei pe care i-ar fi putut încasa Arhiepiscopia Tomisului, ar fi ajutat la finanţarea unor lucrări de construcţie ori reabilitare a unităţilor de cult care sunt în subordinea Arhiepiscopiei.

 

ADVERTISEMENT
Tags:
„Ce a fost ăsta?!” Reacțiile soților Șucu în timpul meciului. Momentul a fost...
„Ce a fost ăsta?!” Reacțiile soților Șucu în timpul meciului. Momentul a fost filmat.„Mamă, dar...”
Momente cum rar se văd, în SuperLigă! A ”spart” banca de rezerve după...
Momente cum rar se văd, în SuperLigă! A ”spart” banca de rezerve după ce a fost schimbat. Ce a făcut antrenorul
„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată...
„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată a natalității. De ce le este frică femeilor să devină mame
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că...
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că vorbește cu români. Toată lumea a rămas fără reacție
Cele mai bune trei plaje din lume sunt toate în Europa
Cele mai bune trei plaje din lume sunt toate în Europa
Dublă lovitură pentru şoferii care încalcă legea. Vor primi şi o altă pedeapsă...
Dublă lovitură pentru şoferii care încalcă legea. Vor primi şi o altă pedeapsă pe lângă amendă
Cum a ajuns o prostituată din România să cumpere o biserică din Italia....
Cum a ajuns o prostituată din România să cumpere o biserică din Italia. Toată averea escortei, de 3,4 milioane de euro, a fost confiscată
„Nu am suportat să văd oameni fericiţi”. Declarația șocantă făcută de elevul care...
„Nu am suportat să văd oameni fericiţi”. Declarația șocantă făcută de elevul care a omorât-o pe Melis, în Grădina Botanică
Anamaria Prodan, pregatita sa faca pasul cel mare: "In curand...."
Anamaria Prodan, pregatita sa faca pasul cel mare: "In curand...."
Zanni, „faimosul” de la Survivor, a trecut prin clipe de coșmar:
Zanni, „faimosul” de la Survivor, a trecut prin clipe de coșmar:
Fostul soț al Ancăi Țurcașiu trăiește a doua tinerețe! Cum s-a pozat cu...
Fostul soț al Ancăi Țurcașiu trăiește a doua tinerețe! Cum s-a pozat cu iubita. Un detaliu a atras atenția tuturor
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
Imagini de groază din închisoarea Poarta Albă, din celula unde 12 britanici sunt...
Imagini de groază din închisoarea Poarta Albă, din celula unde 12 britanici sunt închiși, după ce au fost arestați la un festival din Mamaia
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este...
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este una dintre cele mai căutate destinații turistice din lume