News

Arșiță în România. Prognoza meteo pentru marți, 18 iulie 2023, aduce vești proaste

România se va confruntă cu o nouă zi caniculară: prognoza meteo de marți, 18 iulie, anunță din nou arșiță. Temperaturile se vor apropia din nou de 40 de grade Celsius.
17.07.2023 | 21:28
Arsita in Romania Prognoza meteo pentru marti 18 iulie 2023 aduce vesti proaste
Prognoza meteo pentru marți, 18 iulie 2023, anunță o nouă zi caniculară. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Specialiștii anunță noi zile în care o arșiță greu de suportat va domina atmosfera în România. Prognoza meteo pentru marți este una de coșmar: maxime de peste 38-39 de grade Celsius și disconfort termic accentuat în majoritatea regiunilor.

Prognoza meteo pentru marți, 18 iulie 2023, anunță o nouă zi caniculară

În prima zi a acestei săptămâni, maximele termice s-au apropiat, la umbră, de 40 de grade Celsius. Oamenii au simțit însă o temperatură mult mai ridicată. Conform ANM, valorile resimțite de corpul uman au fost de peste 44 – 45 de grade.

ADVERTISEMENT

Nici marți lucrurile nu vor sta mult mai bine. Administrația Națională de Meteorologie anunță că un nou cod portocaliu de căldură va viza, de această dată, Oltenia şi cea mai mare parte a Munteniei. Aici se vor înregistra temperaturi maxime de 38 – 39 de grade.

În paralel, un cod galben de disconfort termic ridicat va fi valabil marţi în sudul, sud-estul şi local în vestul şi centrul teritoriului. În toate zonele aflate sub alertă va fi caniculă, disconfortul termic ridicat. ITU va depăşi pragul critic de 80 de unităţi, iar temperaturile maxime se vor situa în general între 33 şi 37 / 38 și 39 de grade, iar cele minime între 17 şi 22 de grade.

ADVERTISEMENT

Cum va fi vremea în București

Tot luni, ANM a emis o prognoză specială pentru Capitală. În intervalul 17 iulie, ora 10:00 – 19 iulie, ora 10:00, valul de căldură şi canicula vor persista, disconfortul termic se va menţine accentuat.

Valorile maxime de temperatură vor fi de 37 – 39 de grade. Minimele vor oscila între 19 şi 22 de grade, cerul va fi senin, dar în seara zilei de marţi (18 iulie) probabilitatea pentru fenomene asociate instabilităţii atmosferice, respectiv înnorări temporar accentuate, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi averse, va fi în creştere.

ADVERTISEMENT

Ușoară răcorire în zonele de nord, centru și nord vest

Vești ceva mai bune primesc locuitorii din centrul, nordul și nord-vestul țării. Aici nu va mai fi caniculă. În schimb, vor reveni furtunile violente de vară. Încă de luni, ANM a emis cod galben.

Până marți dimineață, la ora 6.00, în vestul, nord-vestul și centrul țării, precum și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale în general de 55…70 km/h) și vijelii.

ADVERTISEMENT

Vor fi și averse ce vor avea și caracter torențial. În intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp). Va cădea și grindină.

Meteorologii spun că astfel de fenomene vor fi în a doua parte a nopții de luni spre marți (17/18 iulie) și în sud-estul Transilvaniei, Moldova și în zona deluroasă din sud, dar pe arii mai restrânse.

ADVERTISEMENT