Life

Artistul Rodion Roșca a murit. „Părintele muzicii electronice” a avut o boală gravă

27.03.2021 | 11:51
Artistul Rodion Rosca a murit Parintele muzicii electronice a avut o boala grava
ADVERTISEMENT

Artistul clujean Rodio Roșca a murit după ce s-a confruntat cu o boală gravă mai mulți ani. Supranumit „părintele muzicii electronice”, muzicianul a anunțat cu ceva timp în urmă că nu va mai susține concerte. 

În timpul unui concert la festivalul Electric Castle din 2016, Rodion Roșca și-a anunțat fanii că nu va mai susține spectacole din pricina boli care l-a răpus, în cele din urmă, notează Monitor Cluj. 

ADVERTISEMENT

Fiica artistului a postat un mesaj cutremurător pe contul de Facebook, anunțând că părintele ei s-a stins din viață. Într-un mesaj pe contul de socializare, artistul i-a anunțat pe fani că nu se mai poate face ninic în cazul bolii de care suferă.

Artistul Rodion Roșca a murit. „Părintele muzicii electronice” a avut o boală gravă

Rodion Roșca a murit după o lungă suferință cu o boală necruțătoare. „Părintele muzicii electronice” din România s-a luptat ani la rând cu hepatită vitorică C+B și ciroză în stadiu avansat, potriivt sursei citate anterior.

ADVERTISEMENT

„Dumnezeu să te odihnească în pace taticul meu. Tăticul meu s-a stins din viață în urmă unei suferințe îndelungate, purtate cu demnitate și curaj. Drum lin suflețel”, a scris fiica regretatului artist pe contul de Facebook.

În 2016, în timpul festivalului muzical Electric Castle, Rodion Roșca i-a anunțat pe fani că este foarte bolnav și că probabil acela a fost ultimul său concert.

ADVERTISEMENT

Cine a fost Rodion Roșca

La sfârșitul anilor ’70, Rodion Roșca a înființat trupa Rodion G.A., alături de Gicu Fărcaș și Adrian Căprar. În acea perioadă, muzica rock nu era populară în România, iar grupul Rodion G.A. a venit cu o adevărată inovație a acestui stil muzical.

Astfel, artistul clujean Rodion Roșca a creat un mix între muzica electronică, psihedelică şi rock progressive. Artistul a înregistrat propriile piese de unul singur, folosind aparatură rudimentară, stilul muzical fiind unul radical diferit. În acea perioadă, nume ca Iris, Semnal M, Compact sau Holograf erau reprezentanții rock-ului.

ADVERTISEMENT

Compozițiile lui Rodion Roșca nu semănau deloc cu cele care erau populare cu mulți ani în urmă, în perioada comunistă. Abia în 2013, Rodion G.A. a fost descoperită de o casă de producție muzicală din Londra, Strut Record. Grupul a susținut concerte la Untold,  Smida Jazz Festival, Electric Castle, da rși în cluburi din Budapesta, , Copenhaga, Londra și Berlin, scrie libertatea.ro. 

Fără să își dea seama la acea vreme, Rodion Roșca utiliza tehnica muzicală numită „sampling”, prin care utiliza anumite părți ale unei melodii pentru a compune altele. După ce a fost un adevărat fenonem alături de colegii de trupă, artistul a lăsat muzica în plan secund și a revenit în 2011, descoperit de grupul Future Nuggets din București, cu care a și colaborat.

ADVERTISEMENT