News

Asasinat la comandă în Transnistria. Liderul opoziţiei a fost împuşcat în propria casă, lângă Tiraspol

Oleg Horjan, președinte al Partidului Comunist din Transnistria a fost asasinat. Acesta a fost găsit împușcat în locuința sa.
17.07.2023 | 14:33
Asasinat la comanda in Transnistria Liderul opozitiei a fost impuscat in propria casa langa Tiraspol
Asasinat la comandă în Transnistria. Sursa foto: Facebook Diaspora Republicii Moldova
ADVERTISEMENT

Asasinat la comandă în Transnistria. Oleg Horjan, președinte al Partidului Comunist, lider al opoziției, a fost găsit mort în propria casă. El ar fi fost împușcat în noaptea de duminică spre luni.

Asasinat la comandă în Transnistria

Poliția din Republica Moldova a confirmat decesul liderului comuniștilor. „Informăm că cetățeanul Horjan Oleg (anterior deținut ilegal de așa-numitele autorități de la Tiraspol) a fost depistat împușcat în propria locuință dintr-o localitate din apropierea Tiraspolului.

ADVERTISEMENT

Poliția Republicii Moldova s-a autosesizat și întreprinde toate măsurile de investigație corespunzătoare ce vizează infracțiunea de omor”, au transmis polițiștii moldoveni, conform stiri.md.

Însă, informațiile privind circumstanțele în care Oleg Horjan a fost ucis sunt contradictorii. Surse politice au precizat pentru presa din Republica Moldova că, de fapt, cadavrul ar fi fost găsit în biroul său și că ar fi fost înjunghiat de mai multe ori.

ADVERTISEMENT

Oleg Horjan, eliberat din închisoare în decembrie 2022

Oleg Horjan, în vârstă de 47 de ani, liderul opoziției față de regimul de la Tiraspol, a fost condamnat la 4 ani și jumătate de închisoare în 2018. Judecătoria din Transnistria a luat această hotărâre după ce Horjan organizase un miting pașnic.

Policianul a fost acuzat de „acțiuni violente în raport cu un reprezentant al puterii”. În decembrie 2022, Oleg Horjan a fost eliberat. După ce a ieșit din spatele gratiilor, el a fondat „Uniunea forțelor de opoziție din Transnistria”.

ADVERTISEMENT

În urma cu o săptămână, la data de 9 iulie, acesta a semnat o declarație comună cu liderul Congresului Civic (CC) Mark Tkaciuk. Scopul acesteia îl reprezenta „promovarea păstrării păcii și a încrederii în regiune”.

„Nu este vorba despre unificarea partidelor de pe cele două maluri ale Nistrului și nu de rezolvarea politică a conflictului transnistrean, ci de rezolvarea problemelor comune ale locuitorilor Moldovei, de lupta pentru drepturile sociale ale cetățenilor”, spunea Oleg Horjan, la momentul respectiv, potrivit zonadesecuritate.md.

ADVERTISEMENT

În Transnistria, situația este tensionată încă din anul 1992, atunci când regiunea s-a separat de Chișinău, după căderea Uniunii Sovietice. Transnistria are propria monedă și propriile instituții, deși este dependentă de Rusia. Cu toate acestea, regiunea nu este recunoscută drept stat independent.

 

ADVERTISEMENT