News

Rusia agită spiritele în Republica Moldova. Lavrov: ”Situația din Transnistria s-a degradat din cauza Maiei Sandu”

Rusia, prin vocea ministrului de externe, Serghei Lavrov, agită spiritele în Republica Moldova. Maia Sandu este văzută responsabilă de situația din Transnistria.
28.03.2023 | 22:37
Rusia agita spiritele in Republica Moldova Lavrov Situatia din Transnistria sa degradat din cauza Maiei Sandu
Rusia, noi amenințări pentru Republica Moldova. Lavrov: ”Suntem responsabili pentru rușii din Transnistria”. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

După o perioadă ceva mai liniștită, Rusia agită din nou spiritele în Republica Moldova. Serghei Lavrov, ministrul de externe de la Kremlin, spune că situația din Transnistria s-a degradat recent. El dă vina pe Maia Sandu pentru această situație.

Rusia, noi amenințări pentru Republica Moldova. Lavrov: ”Suntem responsabili pentru rușii din Transnistria”

Înainte de a declanșa invazia în Ucraina, Putin și regimul său au repetat frecvent în spațiul public ideea conform căreia Rusia e responsabilă de cetățenii de origine rusă din estul și sud-estul Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Retorica din 2022 pare a fi adusă în prim-plan și în 2023. Acum se face referire la alt stat. Într-o declarație făcută marți pentru agenția TASS, ministrul rus de externe Serghei Lavrov, spune că Moscova poartă responsabilitatea pentru cetăţenii ruşi din Transnistria.

El mai precizează că mandatul contingentului rus de menţinere a păcii din stânga Nistrului îşi păstrează pe deplin actualitatea.”În Transnistria trăiesc, din câte ştiu, 250.000 de cetăţeni ruşi. Bineînţeles, suntem responsabili pentru ei.

ADVERTISEMENT

În primul rând, este vorba de contingentul nostru de menţinere a păcii. Vorbim și de grupul de trupe care păzeşte uriaşul depozit de muniţii din Cobasna“, a spus Lavrov, făcând trimitere la Grupul operativ de trupe ruse din Transnistria (GOTR) , format din rămăşiţele Armatei a XIV-a a URSS.

Noi avem un mandat convenit la vremea respectivă de toate părţile. Credem că acest mandat îşi menţine pe deplin actualitatea şi ne vom ghida după el”, a mai adăugat șeful diplomației ruse.

ADVERTISEMENT

Serghei Lavrov o acuză din nou pe Maia Sandu de politică dusă în această perioadă

Lavrov lansează săgeți către Chișinău. El spune că situația din regiunea separatistă transnistreană s-ar fi degradat din cauza politicii duse de președintele Maia Sandu și guvernul său.

”Dacă vorbim despre situaţia în general din Transnistria, desigur, aceasta s-a degradat ca urmare a politicii pe care guvernul moldovean, condus de preşedintele Maia Sandu, a decis să o urmeze. Această politică este vădit antirusă, antitransnistreană, dacă vreţi”, a declarat Lavrov, pentru TASS.

ADVERTISEMENT

Lavrov a comentat și o lege împotriva separatismului, votată recent la Chişinău. Ministrul rus de externe a declarat că țara sa ”nu vede sentimente separatiste în Transnistria. Vedem la conducerea transnistreană o dorinţă puternică de a pune în aplicare acele acorduri care au fost încheiate în formatul ‘5+2’. Ele au ca scop o soluţionare deplină, reciproc acceptabilă privind statutul Transnistriei”, a subliniat şeful diplomaţiei ruse.

Lavrov a luat la țintă și Kievul, în acest interviu pentru TASS. El acuză Ucraina că ar încerca să se amestece în situaţia din Transnistria, inclusiv prin utilizarea forţei. ”Conducerea ucraineană joacă un rol foarte negativ. A luat fără echivoc partea Chişinăului şi susţine în toate modurile posibile aspiraţiile belicoase ale acestuia.

Sunt aspiraţii distructive faţă de Transnistria, încălcând statutul său de mediator în formatul de negocieri ‘5+2′”, a declarat Lavrov. Ministrul rus spune că Ucraina ridică fortificaţii la graniţa cu Transnistria. Prin asta, ucrainenii sunt gata să se amestece în situaţia de acolo, inclusiv militar, este de părere Lavrov.

ADVERTISEMENT