News

Ascensiune în forță a României: Cum devine o putere de talie mondială, surclasând Germania și Franța. Dezvăluirea unui economist de la BNR

Ce dezvăluie statisticile și cum devine România o putere de talie mondială? „Nu mai este în epoca industriei grele și ineficiente”
27.01.2024 | 11:42
Ascensiune in forta a Romaniei Cum devine o putere de talie mondiala surclasand Germania si Franta Dezvaluirea unui economist de la BNR
Ascensiune în forță a României: Cum devine o putere de talie mondială. colaj Fanatik/ Foto Hepta
ADVERTISEMENT

Un economist de la BNR (Banca Națională a României) vorbește despre o ascensiune în forță a țării, ceea ce ar înseamna că ar deveni o putere de talie mondială în următorii ani. Ce au dezvăluit statisticile?

România, la un pas să devină o putere de talie mondială

Deși veniturile multor români abia dacă acoperă cheltuielile lunare, țara noastră se clasează peste alte state în anumite chestiuni. Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al BNR, spune că industria în România are o pondere mai mare în PIB decât țări precum Franța sau Germania.

ADVERTISEMENT

Economistul precizează că datele arată că un sfert din valoarea adăugată brută a PIB-ului rezultă din industrie. Asta înseamnă că există „echilibru sănătos între robustețea sectorului industrial și diversitatea economică”, potrivit reprezentantului BNR.

„Ne-am obișnuit atât de mult cu sloganul «Nu mai avem industrie», încât am ajuns să credem că este adevărat. Nu este. Industria în România are o pondere mai mare în PIB decât în Germania și net superioară mediei Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

Da, vorbim despre România zilelor noastre. Nu de «Epoca de Aur». Datele indică o perspectivă total diferită de cea a nostalgicilor după comunism, mulți din păcate: un sfert din valoarea adăugată brută a PIB-ului românesc provine din sectorul industrial. Mult peste media Uniunii Europene”, arată Cristian Pope, într-o postare pe LinkedIn.

Economistul a vorbit și despre cum arăta industria din România în urmă cu trei decenii. Deși exista o pondere mai mare cu aproape 10 procente în PIB, industria nu era neapărat mai puternică, România fiind „izolată”.

ADVERTISEMENT

„România de azi nu mai este în epoca industriei grele și ineficiente”

Cristian Popa arată că ascensiunea s-a produs, în mare parte, datorită faptului că România a devenit „parte din lanțurile de producție europeană”. Un rol important l-a avut industria auto dezvoltată în țară.

Datele INS arată că, în 2022, circa 40 la sută din exporturile României au fost din domeniul „mașini și echipamente pentru transport”. În opinia economistului, „zilele de glorie” ale țării nu au fost în perioada comunistă. El precizează că acum s-a ajuns la o maturizare economică.

ADVERTISEMENT

„În timp ce melancolicii privesc în urmă la «zilele de glorie» ale industriei ca fiind o «Epocă de Aur», consider că datele actuale sugerează mai degrabă o maturizare economică. Vorbim despre o structură economică mult mai capabilă să navigheze prin complexitățile secolului XXI.

România de azi nu mai este în epoca industriei grele și ineficiente. A evoluat spre un peisaj industrial modern. Unde calitatea primează asupra cantității și unde piața globală decide cine este câștigător și cine este pierzător”, a adăugat Cristian Popa.

 

ADVERTISEMENT