News

Asimptomaticii pot avea leziuni pulmonare după infectare. Medicul Radu Țincu: ”Mi se pare extraordinar de îngrijorător”

29.07.2020 | 20:44
Asimptomaticii pot avea leziuni pulmonare dupa infectare Medicul Radu Tincu Mi se pare extraordinar de ingrijorator
ADVERTISEMENT

Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, a afirmat, într-o emisiune la Digi24, că persoanele infectate cu coronavirus, dar care nu prezintă simptome, pot suferi leziuni pulmonare care apoi să determine internarea lor în forme grave ale bolii.

Medicul a avertizat că și persoanele asimptomatice pot suferi de afecțiuni pulmonare care sunt depistate la testări tomografice ulterioare.

ADVERTISEMENT

În  aceste cazuri, este posibil ca simptomele să apară rapid, iar boala să aibă o evoluție rapidă și severă.

Asimptomaticii  pot face forme severe ale bolii

Am văzut foarte mulți pacienți asimptomatici, care nu s-au prezentat la spital, și care, după ce au devenit negativi, au efectuat testări tomografice pulmonare și au imagini de afectare pulmonară bilaterală cu toate că nu au avut simptomatologie în niciuna din zilele în care au fost izolați la domiciliu. Mi se pare extraordinar de îngrijorător”, a declarat Radu Țincu, citat de DCNews.

ADVERTISEMENT

El a avertizat că este nevoie de o evaluarea foarte riguroasă a pacienților cu coronavirus, dar care nu  prezintă simptome, pentru că boala se poate dezvolta insidios, cu consecințe severe care pot apărea în numai câteva zile.

Mulți dintre cei care și-au făcut această examinare tomografică ulterioară, la 10-14 zile după ce au devenit negativi, au rămas surprinși de faptul că aveau imagini pulmonare de bronhopneumonie virală bilaterală. La un pacient asimptomatic care nu este evaluat de un cadru medical, nu se efectuează investigațiile imagistice de care avem nevoie ca să putem să cuantificăm gradul de severitate, este foarte posibil ca dintr-o dată, după o perioadă de câteva zile fără simptomatologie, să dezvolte o formă rapid și sever fulminantă care să-l ducă în terapie intensivă”, a explicat Radu Țincu.

ADVERTISEMENT

Recent și medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului Național de Pneumologie ”Marius Nasta”, a avertizat că lipsa simptomelor nu garantează că plămânii nu vor fi afectați  de către virus.

Ar trebui să fie obligatorie scanarea plămânilor. S-au făcut studii pe grupuri mici de pacienți asimptomatici sau cu simptome ușoare și s-a constatat că la jumătate dintre ei apar modificări imagistice. Sunt aparent asimptomatici, dar pot avea o evoluție fulminantă, care duce la terapie intensivă sau chiar la deces”, a declarat Beatrice Mahler.

ADVERTISEMENT