În ultima etapă din play-out-ul din Casa Pariurilor Liga 1, Astra Giurgiu a retrogradat direct. La doar 5 ani de când a câştigat titlul şi la prima prezenţă în afara play-off-ului, “astrele” au devenit căzătoare!
Pentru echipa giurgiuveană a fost un sezon care a început dezastruos, cu 7 meciuri fără victorie în Casa Pariurilor Liga 1, însă de la venirea lui Eugen Neagoe pe banca tehnică, echipa a fost revitalizată şi s-a luptat până în ultimele etape ale sezonului regulat la play-off.
Echipa giurgiuveană a ratat play-off-ul la mustaţă, însă în niciun moment nu s-a pus problema retrogradării la Astra, nici măcar în momentul în care patronul Ioan Niculae a fost încarcerat, conducerea dând asigurări că activitatea clubului nu va avea de suferit.
După un început bun de play-out cu 4 puncte în primele două etape, Astra Giurgiu a căzut din toate punctele de vedere. A obţinut doar un punct în ultimele 7 etape şi după înfrângerea cu Viitorul, scor 0-1, echipa antrenată în ultimele etape de Ionuţ Badea, a căzut în Liga II.
Echipa din Giurgiu este ameninţată cu desfiinţarea. Retrogradarea în Liga II va însemna un exod al jucătorilor de la Astra, dar şi al unor conducători, preşedintele Dani Coman spunând că obiectivul său este să facă performanţă:
”Eu mereu mi-am dorit să fac performanță, indiferent de condițiile prin care am trecut. Eu cred că am făcut tot ce a depins de noi ca această echipă să meargă mai departe. Nu regret nimic, dar nu pot da timpul înapoi.
Rămâne să iau totul ca pe o lecție de viață și să merg mai departe. E greu de spus unde voi merge acum, vreau să mă liniștesc puțin și să văd care vor fi pașii următori”, a spus Coman.
În ultimii 20 de ani a devenit aproape o modă în fotbalul românesc ca unele echipe care au câştigat campionatul să dispară. În România, alte trei echipe campioane au intrat în faliment în ultimii ani: Unirea Urziceni, Oţelul Galaţi şi Rapid Bucureşti.
Unirea Urziceni a fost o prezenţă meteorică în fotbalul românesc, dar cu un impact important. Apogeul a fost atins în anul 2009 când echipa antrenată de Dan Petrescu şi manageriată de Mihai Stoica a câştigat titlul şi a jucat în grupele Ligii Campionilor.
Dan Petrescu a reuşit o campanie impresionantă în Liga Campionilor reuşind să adune 8 puncte într-o grupă cu Sevilla, Stuttgart şi Rangers. Urziceni a fost la un pas de calificarea în optimi, însă a ajuns în primăvara Europa League. În 2010, Unirea Urziceni a încheiat pe locul 2 în campionat, la un an după ce a câştigat titlul.
Decăderea a fost la fel de rapidă ca şi ascensiunea. La începutul sezonului 2010-2011, patronul echipei, Dumitru Bucşaru a vândut majoritatea jucătorilor la FCSB. Deşi echipa a evitat retrogradarea încheind pe locul 17, nu a luat licenţa şi s-a desfiinţat.
Oţelul Galaţi a reuşit una dintre cele mai mari surprize din fotbalul românesc reuşind să câştige titlul în sezonul 2010-2011. Sub comanda lui Dorinel Munteanu, oţelarii au jucat în Liga Campionilor.
Spre deosebire de Urziceni, Oţelul a încheiat fără punct o grupă cu Manchester United, Basel şi Benfica, reuşind să înscrie doar două goluri, în înfrângerea 2-3 cu FC Basel. Meciurile s-au disputat pe Arena Naţională.
Peste doar patru ani, Oţelul Galaţi s-a desfiinţat. Sezonul 2014-2015 a fost ultimul pe prima scenă pentru gălăţeni, care au produs însă un meci memorabil la ultima lor prezenţă pe prima scenă. ASA Târgu Mureş avea nevoie de un succes cu echipa deja retrogradată pentru a câştiga titlul, însă Oţelul Galaţi a dat lovitura la Târgu Mureş şi s-a impus cu 2-1, FCSB reuşind să câştige titlul.
La 6 ani de la acel moment, Oţelul Galaţi este în căutarea gloriei de odinioară. Echipa antrenată de Petre Grigoraş joacă în barajul pentru promovarea în Liga 2 împotriva celor de la Dacia Unirea Brăila.
Rapid Bucureşti a câştigat pentru ultima dată titlul de campioană în anul 2003. Avea să fie al treilea şi ultimul titlu al echipei din Giuleşti. După anul 2008, problemele s-au acutizat la echipă, care a retrogradat în 2013, după 27 de ani pe prima scenă.
Deşi problemele financiare au persistat, Rapid a promovat un an mai târziu, însă a stat doar un an pe prima scenă, sezonul 2014-2015 fiind încheiat de giuleşteni pe locul 16. Ajunsă din nou în Liga II, Rapid a reuşit din nou să îşi obţină promovarea pe teren.
Însă, problemele financiare au fost acute şi în anul 2016 a fost declarat falimentul clubului. Clubul a luat-o de jos, din ultimul eşalon şi după o pauză de 6 ani a promovat în Liga 1 sub comanda lui Mihai Iosif.