News

AstraZeneca anunţă un real succes împotriva subvariantelor Omicron ale Covid-19. Combinația de anticorpi monoclonali a britanicilor neutralizează virusul

AstraZeneca a anunțat că Evusheld, combinația sa de anticorpi monoclonali, își păstrează activitatea de neutralizare împotriva variantelor emergente ale virusului SARS-CoV-2, Omicron BA.4 și BA.5 (BA.4/5).
27.05.2022 | 19:03
AstraZeneca anunta un real succes impotriva subvariantelor Omicron ale Covid19 Combinatia de anticorpi monoclonali a britanicilor neutralizeaza virusul
Tratamentul profilactic dezvoltat de AstraZeneca neutralizează noile subvariante Omicron Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Datele preclinice ale testelor in vitro de la Universitatea Oxford sunt în concordanță cu datele anterioare, obținute în mai multe studii, care arată că Evusheld păstrează o activitate neutralizantă puternică împotriva Omicron BA.2, varianta dominantă aflată în prezent în circulație, neutralizând în același timp toate variantele testate până în prezent.

Combinația de anticorpi monoclonali de la AstraZeneca neutralizează noile subvariante Omicron

Datele publicate pe platforma online bioRxiv sprijină în continuare Evusheld (cunoscut anterior ca AZD7442) ca opțiune importantă pentru a ajuta la protejarea populațiilor vulnerabile care nu sunt capabile să răspundă în mod adecvat la vaccinarea contra COVID-19 și au risc crescut de a dezvolta o formă severă de boală.

ADVERTISEMENT

Aproximativ 2% din populația globală prezintă un risc crescut de răspuns inadecvat la vaccinarea împotriva COVID-19 și poate beneficia de profilaxia pre-expunere cu Evusheld. Această categorie de populație include persoanele imunodeprimate, cum ar fi pacienții cu cancer, pacienții cu transplant și oricine ia medicamente imunosupresoare.

Evusheld (combinație cu eliberare prelungită dintre tixagevimab și cilgavimab) a primit autorizarea reglementatorilor pentru utilizare în vederea  reducerii incidenței formelor simptomatice de COVID-19.

ADVERTISEMENT

“Prin combinarea a doi anticorpi cu acțiuni diferite și complementare împotriva SARS-CoV-2, Evusheld a fost dezvoltat încă de la început pentru a combate virusul răspunzător de infecția COVID-19 și pentru a-și păstra eficacitatea neutralizantă în condițiile capacității acestui virus de a genera rapid, prin mutații, noi variante.

Aceste rezultate noi demonstrează încă o dată că Evusheld este o soluție importantă pentru protecția populațiilor vulnerabile cum ar fi pacienții imunocompromiși care nu dezvoltă un răspuns imun adecvat la vaccinurile împotriva COVID-19 și sunt la risc de a face forme severe de boală”, a declarat Dr. John L. Perez, MBA, MA, Vicepreședinte, Coordonator al departamentului de Dezvoltare în Stadii Avansate, Vaccinuri și Terapii Imunologice, AstraZeneca.

ADVERTISEMENT

Tratamentul contra Covid de la AstraZeneca, protecție minim șase luni

Potrivit rezultatelor unui studiu clinic de fază III, Evusheld demonstrează o protecție semnificativă împotriva formelor simptomatice de COVID-19 timp de minim 6 luni, a anunțat compania producătoare luna trecută.

Rezultate detaliate ale studiului clinic de profilaxie pre-expunere de fază III PROVENT, efectuat pe populații cu risc crescut, au demonstrat că tratamentul dezvoltat de AstraZeneca, Evusheld a redus riscul de a dezvolta forme simptomatice de Covid-19 cu 77% în cadrul analizei primare și cu 83% în analiza intermediară la 6 luni, comparativ cu placebo.

ADVERTISEMENT

Datele au fost publicate în revista New England Journal of Medicine.

Peste 75% dintre participanții la studiul citat aveau inițial comorbidități care îi expuneau unui risc crescut de a dezvolta o formă severă de Covid-19 în cazul unei infectări, inclusiv persoane cu un grad de deficit imun și care pot să aibă un răspuns post-vaccinal insuficient.

Datele au arătat concentrații ridicate de Evusheld în sânge seros la 6 luni de la administrare, demonstrând faptul că o singură doză poate să ofere protecție împotriva Covid-19 pe o durată de cel puțin 6 luni.

De asemenea, rezultatele studiului arată că tratamentul neutralizează subvarianta BA.2 a coronavirusului, care este dominantă în prezent la nivel global.

Evusheld, recomandat de EMA pentru persoanele peste 12 ani

Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) a recomandat în luna martie autorizarea medicamentului Evusheld pentru prevenirea COVID-19 la adulții și adolescenții cu vârsta peste 12 ani și minim 40 de kilograme.

Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al Agenției Europene a Medicamentelor a recomandat acordarea unei autorizații de introducere pe piață pentru Evusheld, pentru prevenirea COVID-19 înainte de expunerea potențială la virusul SARS-CoV-2.

Medicamentul dezvoltat de AstraZeneca este compus din substanțele active tixagevimab și cilgavimab, doi anticorpi monoclonali ce au ca scop să se atașeze de proteina spike a virusului SARS-CoV-2 în două locuri diferite. Când anticorpii din Evusheld se atașează de proteina spike, virusul nu poate pătrunde în celule pentru a se multiplica și nu poate provoca infecția COVID-19.

Pentru a ajunge la recomandarea privind autorizarea de punere pe piață, CHMP a evaluat datele dintr-un studiu pe peste 5.000 de persoane care arată că Evusheld, administrat sub formă de două injecții de 150 mg tixagevimab și 150 mg cilgavimab, a redus riscul de infecție COVID-19 cu 77%, cu o durată a protecției față de virusul SARS-CoV-2 estimată la cel puțin șase luni.

În cadrul studiului, adulții care nu au avut niciodată Covid-19 și nu au primit un vaccin împotriva Covid-19 sau alt tratament preventiv au primit Evusheld sau placebo (o injecție inactivă). Dintre persoanele cărora li s-a administrat Evusheld, 0,2% (8 din 3.441) au dezvoltat COVID-19, confirmat de laborator, după tratament, comparativ cu 1,0% (17 din 1.731) dintre persoanele care au primit placebo.

De asemenea, un alt aspect pe care Uniunea Europeană l-a avut în vedere este acela că Evusheld era deja autorizat pentru utilizare de urgență pentru profilaxia pre-expunere a COVID-19 în SUA.

Acesta primise chiar și autorizație de introducere pe piață condiționată de către Agenția de Reglementare a Medicamentului și a Produselor de Sănătate (MHRA) din Marea Britanie pentru profilaxia pre-expunere a COVID-19. În plus, există o serie de țări din Europa care au în vigoare acorduri pentru a furniza Evusheld.

ADVERTISEMENT
Tags: