News

Astronomii au făcut cea mai importantă descoperire a anului. Ce au găsit într-un Univers îndepărtat

25.05.2020 | 17:00
Astronomii au facut cea mai importanta descoperire a anului Ce au gasit intrun Univers indepartat
ADVERTISEMENT

Astronomii au găsit „Discul Wolfe”, o galaxie cu disc aflată într-un Univers îndepărtat. Astromonii au dezvăluit că niciodată nu au mai văzut o astfel de galaxie, formată undeva în urmă cu 12.5 miliarde de ani.

Descoperire importantă făcută de astronomi, într-un Univers îndepărtat

Oamenii de știință nu înțeleg cum s-a format această „galaxie” atipică în acel Univers distant, astfel că cercetătorii vor fi nevoiți să regândească tot ce știau până în prezent referitor la modul în care se formează galaxiile.

ADVERTISEMENT

O galaxie cu disc este o galaxie caracterizată prin prezența unui disc galactic în jurul unui bulb galactic care îi materializează centrul și înglobează în general o gaură neagră supermasivă. Aceste galaxii sunt prin urmare de formă circulară aplatizată, altfel spus de tip:

Galaxia a fost botezată „Discul Wolfe”, însă numele oficial va fi DLA0817g. Numele de Wolfe îi aparține doctorului Arthur M. Wolfe, un fost profesor și sfătuitor al oamenilor de știință care au descoperit galaxia.

ADVERTISEMENT

Este cea mai îndepărtată galaxie cu disc descoperită vreodată cu ajutorul telescopului Atacama din Chile. Conform datelor obținute, discul galaxiei are o masă de 70 de miliarde de dori mai mare decât cea a Soarelui.

De asemenea, se rotește cu 273 de kilometri pe secundă, o cifră asemănătoare Căii Lactee. Problema este că oamenii de știință nu înțeleg cum s-a putut forma Discul Wolfe, în condițiie în care galaxii asemnănătoare Căii Lactee au apărut relativ târziu în timp, raportat la Bing Bang.

ADVERTISEMENT

Imediat după Big Bang, galaxiile mici s-au izbit și s-au amestecat. „Majoritatea galaxiilor pe care le găsim în Universul timpuri arată ca un tren deraiat pentru că s-au format într-un mod violent”, a explicat Marcel Neeleman, om de știință la Institutul Astronomic din Heidelberg, Germania.

Controverse referitoare la modul de formare al Discului Wolfe

În aceste condiții, Discul Wolfe nu se putea forma în modul extrem de ordonat și simetric depistat de oamenii de știință. Așadar, cum s-a format o astfel de galaxie „simetrică” în vremurile în care toate galaxiile cunoscute oamenilor arată ca un dezastru? Oamenii de știină cred că se confruntă cu un caz de acreție „la rece”.

ADVERTISEMENT

Acreție este fenomenul de captare gravitațională a corpurilor cerești mici de către corpuri mai mari, prin care acestea din urmă își măresc masa. În mod cu totul excepțional, stelele în vârstă, trecând cu viteze mici prin nori interstelari foarte denși, ar putea capta materia interstelară prin acreție regenerându-și păturile externe și căpătând astfel aspectul de stele cu spectru timpuriu ( B, A ). Acreția joacă un rol important în transferul de materie între cele două stele ale unei binare strânse.

Practic, în cazul Discului Wolfe, un gaz rece a fost atras în mijlocul galaxiei și a format discul. „Credem că așa s-a format galaxia, prin acreția gazului rece”, a explicat J. Xavier Prochaska, un cercetător de top implicat în proiect.

Cercetătorii rămân totuși în ceață în condițiile în care Discul Wolfe e de 10 ori mai mare în raport cu Calea Lactee. „Avem, cu toate acestea, dovada clară că aceste galaxii se pot forma și la 1.5 miliarde de ani după Big Bang”, au explicat americanii.

Descoperirea va deschide noi orizonturi cercetătorilor care studiază Universul, punctează CNN.

ADVERTISEMENT