News

Atac major al Hezbollah cu 40 de rachete asurpa Israelului. SUA trimit întăriri în Orientul Mijlociu

Hezbollah revendică atacul cu rachete din nordul Israelului. Escaladarea tensiunilor a făcut ca SUA să suplimenteze forțele din Orientul Mijlociu
12.04.2024 | 23:21
Atac major al Hezbollah cu 40 de rachete asurpa Israelului SUA trimit intariri in Orientul Mijlociu
Hezbollah atacă cu toate forțele Israelul. Conflictul a escaladat, iar SUA trimite întăriri în Orientul Mijlociu. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Hezbollah a lansat vineri seară un atac în forță asupra Israelului. Sistemul antirachetă Iron Dome, care apără Israelul de atacurile cu proiectile, a fost activat în această seară. Alertele de atac aerian cu rachete au fost declanșate vineri seară în regiunea Galileei, în apropierea graniței cu Libanul.

Hezbollah atacă în forță Israelul

Imaginile postate pe platformele de socializare prezintă mai multe interceptări efectuate de sistemul Iron Dome în fața unui aparent bombardament cu rachete.

ADVERTISEMENT

În timpul zilei de vineri, sirenele de alarmă au fost activate și în alte localități învecinate pentru a anunța apropierea dronelor. Nu s-au furnizat imediat informații cu privire la eventuale victime sau pagube.

Organizația Hezbollah a revendicat responsabilitatea pentru bombardamentul cu rachete din regiunea Galileei, în nordul Israelului, vineri seară.

ADVERTISEMENT

De asemenea, gruparea pro-iraniană a declarat că a lansat multiple rachete Katiușa (de fabricație și origine rusească) către pozițiile de artilerie ale armatei israeliene.

„Este un răspuns la atacurile inamicului asupra (…) satelor din sud (sudul Libanului, unde activează Hezbollah, n.r.) și a locuințelor civile”, a transmis gruparea într-un comunicat publicat vineri seară și citat de presa internațională.

ADVERTISEMENT

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au raportat că aproximativ 40 de rachete au fost lansate din Liban către nordul țării evreiești. Unele dintre acestea au fost interceptate, în timp ce altele au căzut în zonele nelocuite sau în Liban.

Atacurile din nordul Israel au fost intensificate în ultimele luni

Totodată, IDF a confirmat că, anterior, în cursul serii de vineri, sistemul antiaerian a doborât două drone cu explozibili lansate de Hezbollah către nordul Israelului.

ADVERTISEMENT

Times of Israel menționează că gruparea pro-iraniană a intensificat atacurile zilnice cu rachete și drone împotriva nordului Israelului în ultimele luni, pe fundalul conflictului din Gaza.

Având în vedere posibilele amenințări ale unui atac asupra Israelului, inițiat sau sprijinit direct de Iran, SUA au anunțat vineri că își întăresc prezența în regiune.

„Desfășurăm mijloace suplimentare în regiune pentru a consolida eforturile regionale de descurajare și pentru a spori protecția forțelor americane”, a declarat un oficial american din domeniul Apărării, sub rezerva anonimatului, fără a preciza natura acestor întăriri, conform Le Figaro.

Times of Israel spune că portavionul USS Dwight Eisenhower și-a modificat traseul și se îndreaptă spre nord prin Marea Roșie în direcția Israelului, într-o demonstrație de sprijin din partea administrației Biden. Nava de război este capabilă să intercepteze rachetele și dronele lansate din Iran, precizează publicația menționată.

ADVERTISEMENT