News

Hezbollah, pericolul de la granița de nord a Israelului. Care este relația grupului libanez cu Hamas

Conflictul dintre Israel și Hamas se intensifică. Întrebarea momentului este dacă grupul militant Hezbollah se va implica, deschizând un al doilea front
13.10.2023 | 18:29
Hezbollah pericolul de la granita de nord a Israelului Care este relatia grupului libanez cu Hamas
Hezbollah a prezentat distrugerea Israelului ca obiectiv principal Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Hezbollah și Israelul, inamici de lungă durată, au făcut schimb de bombardamente după începerea atacului Hamas din weekend asupra Israelului. Deși acest lucru a provocat temeri legate de un război mai amplu, încă de acum câteva decenii, încăierările dintre Hezbollah și Israel au fost o rutină. Unii experți spun că Hezbollah ar fi reticent să se alăture pe deplin celei mai recente confruntări, de teamă să nu piardă câștigurile pe care le-a obținut în Liban.

Hezbollah, pericolul de la granița de nord a Israelului

Hezbollah, care înseamnă “partidul lui Dumnezeu”, este un partid politic și grup militant musulman șiit care deține puterea politică în Liban și este susținut de Iran. A apărut în anii 1980, în timpul Războiului civil libanez care a durat 15 ani, ca reacție la ocuparea de către Israel a regiunii sudice a țării. În manifestul său din 1985, Hezbollah a prezentat distrugerea Israelului ca obiectiv principal.

ADVERTISEMENT

Partidul a fost desemnat organizație teroristă de către Statele Unite, iar ramura sa militară se află pe lista de teroriști a Uniunii Europene. Guvernul american consideră grupul responsabil pentru orchestrarea atentatelor cu bombă asupra ambasadei SUA și a cazărmilor marinei americane din Beirut în 1983.

Confruntările dintre Hezbollah și Israel au servit uneori drept câmp de luptă proxy pentru conflictul Iran-Israel. În Liban, gruparea are influență asupra unei mari părți a comunităților șiite marginalizate din punct de vedere istoric din țară, relatează The Washington Post.

ADVERTISEMENT

Împreună cu toate celelalte partide politice, a fost ținta furiei publice care a explodat în octombrie 2019, când milioane de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva corupției din guvern. De asemenea, partidul a depus eforturi pentru a bloca ancheta privind o explozie din 2020 în Beirut, care a ucis peste 200 de persoane.

Grupul a crescut de la un proxy iranian în interiorul Libanului la o putere regională. L-a sprijinit pe președintele sirian Bashar al-Assad și i-a antrenat pe rebelii Houthi din Yemen și milițiile din Irak.

ADVERTISEMENT

Organizația are o influență politică vastă în Liban, în parte din cauza absenței sprijinului din partea statului pentru comunitatea șiită locală. În condițiile în care țara se confruntă cu o criză economică gravă, Hezbollah și aliații săi au pierdut anul trecut majoritatea în parlamentul țării, dar dețin în continuare cel mai mare număr de locuri și exercită un control semnificativ.

Relația dintre Hezbollah și Hamas

Hamas este grupul militant responsabil pentru atacul de sâmbătă asupra Israelului. Aceasta controlează Fâșia Gaza și s-a angajat să înlocuiască Israelul cu un stat palestinian. Hamas este o organizație palestiniană sunnită, în timp ce Hezbollah, susținută de Iran, este un partid libanez șiit.

ADVERTISEMENT

În ultimii ani, acestea au fost în dezacord cu privire la războiul civil sirian, Hezbollah susținându-l pe al-Assad, iar Hamas susținând înlăturarea acestuia. Cu toate acestea, opoziția lor comună față de existența Israelului i-a transformat în aliați tactici.

Între 2020 și 2023, liderii celor două grupări au avut cel puțin două întâlniri pentru a discuta despre vârtejul de acorduri de normalizare dintre statele arabe, precum Emiratele Arabe Unite și Bahrain, cu Israelul.

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, s-a întâlnit cu șeful Hamas, Ismail Haniyeh, în Liban, nu mai departe de luna aprilie. În timpul vizitei sale din 2020, Haniyeh a fost primit ca un erou atunci când a vizitat cea mai mare tabără de refugiați palestinieni din țară, Ain al-Helweh.

Libanul nu a mai avut un recensământ de aproape un secol, astfel încât numărul palestinienilor care trăiesc în țară este necunoscut. Aproape 500.000 sunt înregistrați la Națiunile Unite, dar numărul nu este exhaustiv, deoarece înregistrarea este voluntară.

Ce se întâmplă între Hezbollah și Israel?

Libanul împarte granița sudică cu nordul Israelului. Israelul și Hezbollah au făcut schimb de focuri de armă peste graniță încă din weekend, iar forțele de menținere a păcii ale ONU au declarat că discută cu autoritățile din ambele părți pentru a încerca să detensioneze “o situație foarte periculoasă”.

Duminică, Hezbollah și-a asumat responsabilitatea de a ataca ținte israeliene în Fermele Shebaa, o zonă disputată de la graniță. În zilele următoare, Israelul și Hezbollah au făcut schimburi de focuri, soldate cu victime de ambele părți.

Rămâne de văzut dacă Hezbollah va intra în război. Duminică, Hezbollah a declarat că a atacat ținte din Fermele Shebaa “în semn de solidaritate” cu Hamas. La un miting din Beirut, un lider de top al Hezbollah și-a exprimat sprijinul, spunând: “Inimile noastre sunt cu voi. … Istoria noastră, armele și rachetele noastre sunt cu voi”.

Hamas a negat implicarea Iranului și a Hezbollah în planificarea atacului asupra Israelului. Hilal Khashan, profesor de științe politice la Universitatea Americană din Beirut, a declarat că, în opinia sa, Hezbollah și Iranul au oferit probabil Hamas sfaturi despre cum să organizeze un astfel de atac. El a menționat un exercițiu militar pe care Hezbollah l-a desfășurat în sudul Libanului la începutul acestui an și care a simulat asaltul frontierei israeliene.

Riscă să piardă controlul asupra Libanului

Cu toate acestea, un război cu Israelul ar fi costisitor pentru Hezbollah și Liban. Țara, care se află în plină criză economică, ar suferi pierderi “uluitoare”, iar Hezbollah ar risca să își piardă controlul politic asupra Libanului.

Din 2006, când Hezbollah a început un război de o lună cu Israelul în care au fost uciși sute de libanezi, gruparea a avut grijă să evite escaladarea, a declarat Khashan, iar liderii grupării probabil că nu doresc un război acum.

“Hezbollah înțelege consecințele unui război împotriva Israelului”, a spus Khashan. “Dacă Hezbollah decide să intre în război împotriva Israelului, atunci realizările Hezbollah din ultimii 30 de ani se vor duce pe apa sâmbetei… și nu cred că [Hezbollahul] care controlează acum Libanul este interesat să piardă controlul asupra țării.”

Iranul a negat, de asemenea, orice rol în atacul Hamas și există indicii timpurii că există puțin apetit pentru un conflict regional mai larg. Cu toate acestea, rămâne o întrebare deschisă dacă escaladarea conflictului ar putea scăpa de sub control.

Care este starea de spirit în Liban?

Atmosfera din Liban este tensionată, în timp ce oamenii de acolo se întreabă dacă țara va fi înghițită de război. Un locuitor din Tyre, un oraș din sudul țării, controlat predominant de Hezbollah, a descris o teamă și o incertitudine tot mai mari în rândul locuitorilor. “Există panică și consternare generală”, a declarat el “Toată lumea încearcă să afle dacă va avea loc un război în toată regula.”

Unii pleacă în alte părți ale țării, iar alții, ca și el, se gândesc dacă să fugă sau nu. “Cred că am exclus orice escaladare până la ora 17.00, când exploziile s-au intensificat din nou”, a mai declarat el marți. “Am posibilitatea de a pleca, dar nu vreau să o fac înainte de a avea mai multe confirmări ale unei escaladări.”

În opinia lui Khashan, este mai probabil ca premierul israelian Beniamin Netaniahu să încerce să implice Hezbollah în conflict decât invers. Dacă Netaniahu, care a declarat că răspunsul Israelului la atacul Hamas va “schimba Orientul Mijlociu”, ar decide să încerce să elimine dușmanii Israelului dincolo de Hamas, Hezbollah ar fi o țintă logică.

“Nu poți schimba fața Orientului Mijlociu lovind doar în Hamas. Hezbollah este o amenințare strategică mult mai serioasă pentru Israel”, a mai spus Khashan. “Aceasta este teama din Liban, aceasta este ceea ce îi îngrijorează pe oameni, că Netaniahu ar putea atrage în mod deliberat Libanul în această confruntare.”

Un conflict mai amplu între Israel și Hezbollah, “improbabil”

Miercuri, în jurul orei locale 18:30, sirenele de atac aerian au făcut ca milioane de oameni să se grăbească spre adăposturile din nordul Israelului. Comandamentul Frontului Interior al țării detectase zeci de aeronave necunoscute, probabil drone, care veneau peste graniță și se infiltrau în orașele israeliene.

S-a dovedit a fi o alarmă falsă, rezultatul a ceea ce un purtător de cuvânt al armatei israeliene a numit “eroare umană”, dar civilii panicați s-au temut probabil că Hezbollah, inamicul de lungă durată al Israelului din Libanul vecin, tocmai a deschis un al doilea front în război.

Totuși, potrivit unui document ultrasecret al serviciilor secrete americane de informații, un atac masiv al Hezbollah ar fi puțin probabil. De la începutul acestui an, analiștii serviciilor de informații americane vedeau un echilibru previzibil, deși încă violent, între Israel și Hezbollah, diminuând riscul unui război la scară largă în 2023. Aceste ipoteze sunt puse sub semnul întrebării în urma atacului de săptămâna trecută al Hamas, în sudul Israelului, care a luat aproape complet prin surprindere oficialii israelieni și americani.

Potrivit unei analize pregătite în februarie de Direcția de informații pentru Statul Major interarme, Israelul și Hezbollah se stabiliseră într-o poziție de “descurajare reciprocă” de la încheierea unui acord istoric, în octombrie 2022, prin care Libanul și Israelul au convenit să își delimiteze frontierele maritime contestate. Acordul, la care s-a ajuns după 11 ani, a însemnat un progres și a permis fiecărei țări să exploreze în sfârșit câmpurile profitabile de gaze din largul coastelor lor.

Incapacitatea Hezbollah de a restricționa militanții palestinieni

Israelul și Hezbollah au luat măsuri pentru a “menține disponibilitatea” de a folosi forța, dar au rămas “în cadrul modelelor lor istorice de angajament”, ceea ce înseamnă evitarea victimelor și răspunsul la provocări într-un mod proporțional, potrivit documentului de informare al SUA, pe care publicația americană l-a obținut în exclusivitate după ce a fost partajat pe platforma de chat Discord.

“Chiar și în timpul perioadelor de tensiuni sporite”, Israelul și Hezbollah intenționau “să își afișeze forța, evitând în același timp escaladarea”, potrivit analizei americane. De exemplu, explică documentul, Israelul ar putea efectua operațiuni de sabotaj în Liban sau ar putea trage asupra unor terenuri goale, în timp ce Hezbollah doboară o dronă israeliană sau lansează rachete în partea de nord a țării.

Acțiunile sunt provocatoare, dar sunt concepute pentru a evita victimele. Fiecare parte poate demonstra celeilalte că este în gardă și că este capabilă să lovească fără a declanșa o izbucnire mai amplă a ostilităților. Dar analiza indică și alți factori care ar putea înclina acest echilibru, inclusiv “incapacitatea Hezbollah de a restricționa militanții palestinieni”, precum Hamas, care operează, de asemenea, în Liban.

ADVERTISEMENT
Tags: