News

Atac într-un centru comercial din Sydney: 7 morți. Cine este atacatorul și de ce a comis fapta – Update

Un atac suspect de a fi terorist a avut loc sâmbătă după-amiază într-un centru comercial din Sydney, Australia. Primele informații vorbesc de patru sau sașe victime
14.04.2024 | 09:19
Atac intrun centru comercial din Sydney 7 morti Cine este atacatorul si de ce a comis fapta  Update
Primele informații vorbesc de patru sau șase victime. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
14-04-2024
06:24

Cine este atacatorul din Sydney

Joel Cauchi este numele atacatorului din Australia și se pare că acesta era un bărbat cu probleme psihice. ”Până acum, nu avem nimic, nu am primit nicio informaţie, nu am găsit nicio probă sau nu am obţinut niciun indiciu care să sugereze că atacul a fost determinat de o motivaţie anume, ideologie sau altceva”, a spus comisarul adjunct al Poliţiei din New South Wales, Anthony Cooke.

Individul a înjunghiat mortal șase oameni înainte de a fi și el împușcat mortal de o polițistă. Alte 12 persoane au fost rănite.

13-04-2024
08:16

Autoritățile vorbesc de cinci morți și alte opt persoane rănite

Premierul Anthony Albanese a confirmat pe rețelele de socializare că a primit o informare din partea poliției federale cu privire la atacul de la Bondi Junction.

“În mod tragic, au fost raportate victime multiple și primele gânduri ale tuturor australienilor sunt alături de cei afectați și de cei dragi lor”, a declarat el pe X.

“Inimile noastre sunt alături de cei răniți și le mulțumim celor care îi îngrijesc, precum și polițiștilor noștri curajoși și primilor respondenți.”

Autoritățile federale spun că cinci victime au murit în urma atacului cu cuțitul din Bondi Junction, dar nu au reușit să identifice un atacator cheie care a fost împușcat mortal de poliția din New South Wales în centrul comercial Westfield.

Pe lângă cei cinci morți, alte opt persoane au fost rănite, iar una dintre ele se află în stare critică. În timp ce poliția caută un posibil al doilea atacator, nu există nicio certitudine cu privire la faptul că o a doua persoană a fost implicată în atac, iar primele informații sugerează că a fost implicat un singur atacator.

Un posibil atac terorist a avut loc în Sydney, primele informații din presa locală vorbesc de mai multe victime într-un centru comercial, acolo unde unul sau doi atacatori au înjunghiat mai multe persoane. Poliția a declarat că o operațiune este în curs de desfășurare, dar nu a oferit mai multe detalii. Zona a fost evacuată, iar pe rețelele de socializare există imagini cu ambulanțe și vehicule de poliție la fața locului.

Posibil Atac terorist în Sydney

Atacatorul a fost împușcat mortal în timp ce o operațiune majoră a poliției era în curs de desfășurare într-un centru comercial aglomerat Westfield din Sydney, Australia. Serviciile de urgență s-au grăbit sâmbătă după-amiază să răspundă unui incident major, fiind raportate mai multe înjunghieri.

ADVERTISEMENT

Poliția din NSW a declarat pentru Yahoo News că o “operațiune critică a poliției” este în curs de desfășurare, dar nu a putut oferi informații suplimentare. Mai multe vehicule de poliție și ambulanțe au fost văzute în afara centrului comercial, în timp ce cumpărătorii panicați au fugit din zonă.

Yahoo News scrie că a primit informații neconfirmate despre mai multe înjunghieri în centrul comercial. O mamă prezentă în centru a declarat pentru sursa citată că au fost văzuți clienți ieșind în grabă din centrul comercial cu copiii în brațe. “Mi-e rău în stomac”, a spus ea.

ADVERTISEMENT

Pe rețelele de socializare apărut o înregistrare video cu un bărbat îmbrăcat în pantaloni scurți și tricou sport care se deplasează în interiorul centrului comercial, având asupra sa un cuțit.

Alți martori oculari spun că au auzit focuri de armă, potrivit ABC. Un cumpărător pe nume Roy a declarat pentru ABC că se afla într-un magazin când a auzit două focuri de armă. El s-a ascuns inițial într-un vestiar, iar mai târziu a fost condus pe o ieșire de incendiu de către un membru al personalului.

ADVERTISEMENT

Atacatorul a fost împușcat mortal

Presa locală din Sydney scrie că autoritățile au răspuns la un incident privind mai multe persoane înjunghiate la Bondi Westfield cu puțin timp înainte de ora 16:00. Trupele speciale, prezente la fața locului ar fi împușcat mortal un agresor de sex masculin.

„Patru victime au fost localizate de polițiști până în prezent. Există informații neconfirmate despre un al doilea agresor de sex masculin la locul faptei. Poliția încearcă în continuare să adune informații cu privire la motivația atacului – se iau în considerare legături cu terorismul”, scrie The Sydney Morning Herald.

ADVERTISEMENT

Publicația citează mai mărturiile mai multor persoane prezente în centrul comercial în momentul atacului. „Hannah Bodrozic și Guy Johnston se aflau la cumpărături în Country Road când au văzut un grup de aproximativ 20 de tineri care fugeau pe scările rulante.

Ei nu au înțeles ce se întâmpla până când cineva a țipat: “Un bărbat înjunghie oameni!”De acolo a izbucnit haosul. “Nu prea știam unde să mergem. Am încercat să ne întoarcem în cealaltă clădire, dar erau oameni care fugeau în acea direcție”, a spus Bodrozic.

Cuplul a încremenit în timp ce magazinele din jurul lor și-au trântit obloanele, iar grupuri de oameni alergau în toate direcțiile.”Apoi am auzit trei focuri de armă și toată lumea a început să țipe”, a spus ea. Aproximativ 100 de persoane au ieșit în fugă pe ușa de ieșire, a spus ea. “Nu te-ai aștepta niciodată la așa ceva în Sydney”, a spus Johnston”, scrie publicația citată.

Mai multe mașini de poliție au fost filmate în afara centrului comercial care a fost supus unei “evacuări de urgență”. Viziunea de pe rețelele de socializare arată oameni în dificultate care fug din clădire. O înregistrare video arată cel puțin patru ofițeri care se ocupă de o persoană aflată în spatele unui ecran alb.

ADVERTISEMENT