News

Atac terorist la Ankara. Parlamentul turc urma să-și deschidă astăzi lucrările

Un atac terorist a avut loc duminică la Ankara, vizată fiind un sediu al Ministerului de Interne. Doi polițiști au fost răniți.
01.10.2023 | 12:04
Atac terorist la Ankara Parlamentul turc urma sasi deschida astazi lucrarile
Turcia se confruntă cu o atacuri teroriste în serie/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

O explozie puternică a fost auzită în capitala Turciei, Ankara, în cursul zilei de duminică, în apropierea clădirii Parlamentului, care ar fi trebuit să inaugureze astăzi o nouă sesiune de lucru, informează AFP, preluată de News.ro.

Ulterior, au putut fi auzite schimburi de focuri în cartierul în care se află sediile Parlamentului și mai multor ministere. De asemenea, la fața locului au fost aduse mai multe echipaje de poliție precum și ambulanțe.

ADVERTISEMENT

Ministrul turc de Interne Ali Yerlikaya a anunțat pe rețeaua X că a fost comis un atac terorist de către două persoane. „Către ora 9.20, doi terorişti, care s-au prezentat cu un vehicul utilitar uşor în faţa poţii de la intrarea Direcţiei Generale a Securităţii Ministerului nostru de Interne, au comis un atentat cu bombă”, a scris Yerlikaya.

Potrivit acestuia unul dintre atacatori „s-a detonat”, iar ”celălalt terorist a fost neutralizat”. „Doi dintre poliţiştii noştri au fost răniţi uşor”, a precizat ministrul. Rănile polițiștilor au fost provocate de flăcările exploziei.

ADVERTISEMENT

Președintele Recep Tayyip Erdogan urma să se adreseze Parlamentului la începutul acestei sesiuni, scrie presa turcă. Deocamdată, oficialii de la Ankara nu au oferit informații privind afilierea politică a celor care au comis atacul.

Precedentul atac terorist din Turcia a avut loc în noiembrie 2022, atunci când șase persoane au murit și 53 au fost rănite într-o explozie care a avut loc într-o zonă pietonală binecunoscută din Istanbul, din apropierea Pieței Taksim. Ministrul turc de Interne de atunci, Suleyman Soylu, afirma că “responsabilă de atac este organizaţia teroristă PKK”, aceasta fiind o organizație a separatiștilor kurzi.

ADVERTISEMENT

În ultimii ani, Turcia se confruntă cu o serie de atacuri teroriste, astfel că din 2015 încoace peste 400 de persoane și-au pierdut viața. Pe lângă separatiștii kurzi, responsabilitatea pentru unele atacuri a revenit și unor organizații fundamentaliste, precum Statul Islamic.

În capitala Ankara au avut loc mai multe dintre aceste atacuri teroriste. Astfel, în octombrie 2015 95 de persoane au murit, în timp ce aproape 200 au fost rănite în două explozii care au avut loc într-o intersecție aglomerată a orașului.

ADVERTISEMENT

În februarie 2016, o mașină capcană a explodat în centrul Ankarei, iar 28 de persoane au fost ucise, în timp ce 60 au fost rănite. O lună mai târziu, un alt atac terorist s-a soldat cu moartea a 37 de oameni și rănirea a 70.

ADVERTISEMENT