News

Şapte ani de teroare în Turcia. Peste 400 de morţi în atentate, cronologia sângeroasă a atacurilor

Atacurile teroriste din Turcia, din ultimii şapte ani. Cel puţin 408 persoane au fost ucise în explozii, începând cu 2015
14.11.2022 | 11:09
Sapte ani de teroare in Turcia Peste 400 de morti in atentate cronologia sangeroasa a atacurilor
Cel puţin 408 persoane au fost ucise în explozii în Turcia, începând cu 2015 Foto: Hurriyet
ADVERTISEMENT

Cel puțin șase persoane au murit și 53 au fost rănite în explozia care a avut loc duminică după-amiază într-o zonă pietonală binecunoscută din Istanbul, din apropierea Pieței Taksim. Ministrul turc de Interne, Suleyman Soylu, a anunțat luni că autoritățile au ajuns la concluzia că “responsabilă de atac este organizaţia teroristă PKK”.

Istiklal, strada favorită a teroriştilor

Explozia de duminică le-a amintit din nou multor turci de atacurile teribile care au avut loc în toată ţara între 2015 și 2017. Iată o listă a atacurilor teroriste care au avut loc în Turcia în ultimii șapte ani:

ADVERTISEMENT

noiembrie 2022

Cel puțin șase persoane au murit într-o explozia care a avut loc în după-amiaza zilei de duminică, 14 noiembrie, pe strada Istiklal, din centrul Istanbului. Imediat după atac, au început să circule videoclipuri și fotografii de la fața locului, iar mulți oficiali din Turcia și din întreaga lume au condamnat atacul și și-au exprimat condoleanțe familiilor victimelor.

Ancheta este încă în curs, nicio organizație nu și-a revendicat încă responsabilitatea pentru atac, dar oficialii guvernamentali spun că toate indiciile conduc către o acţiune a Partidului Muncitorilor din Kurdistan.

ADVERTISEMENT

septembrie 2019

Șapte persoane au fost ucise și zece rănite în atentatul care a avut loc în provincia Diyarbakir, din sud-estul Turciei. Explozia a fost cauzată de un dispozitiv improvizat, care a fost plasat în mijlocul drumului.

iulie 2019

Trei persoane au murit în explozia unei bombe care a fost plasată într-o mașină în orașul Rajhanli .

ADVERTISEMENT

Acest oraș este situat în sudul Turciei, lângă granița cu Siria.

Teroristul deghizat în Moş Crăciun

Două atacuri în ianuarie 2017

În atacul care a avut loc în fața tribunalului din Izmir , două persoane au fost ucise, inclusiv un polițist.

În al doilea atac care a avut loc în noaptea de Revelion într-un club de noapte din Istanbul, 39 de persoane au fost ucise, de un terorist deghizat în Moş Crăciun.

ADVERTISEMENT

decembrie 2016

38 de persoane , majoritatea ofițeri de poliție, au fost ucise în două explozii care au avut loc la Istanbul în data de 11 decembrie 2016.

Aproximativ 160 de persoane au fost rănite în atacuri.

noiembrie 2016

Statul Islamic a revendicat atacul, care a avut loc în sud-estul Turciei, într-o zonă formată în mare parte din kurzi.

Nouă persoane și-au pierdut viața cu acea ocazie .

octombrie 2016

18 persoane au murit în atacul cu mașina bombă asupra stației militare . Atacul terorist a avut loc în provincia Hakari, care este situată în sud-estul Turciei.

august 2016

Peste 50 de persoane au fost ucise , în timp ce zeci au fost rănite într-un atac sinucigaș la o nuntă în provincia Gaziantep.

Această provincie se află şi ea în apropierea graniței cu Siria.

iunie 2016

Cel puțin 41 de persoane au fost ucise, în timp ce 239 de persoane au fost rănite în atacul asupra principalului aeroport din Istanbul, de la acea vreme, Mustafal Kemal Ataturk.

martie 2016

Cinci persoane au murit și 36 au fost rănite după ce un atacator sinucigaș a detonat un dispozitiv exploziv pe populara arteră de promenadă Istiklal, unde a avut loc şi atentatul de duminică.

În cel de-al doilea atac care a avut loc la Ankara în aceeași lună, 37 de persoane au fost ucise, în timp ce 70 au fost internate în spital.

februarie 2016

După ce o mașină capcană a explodat în centrul Ankarei, 28 de persoane au fost ucise, în timp ce 60 au fost rănite.

octombrie 2015

În două explozii care avut loc într-o intersecția din centrul Ankarei, 95 de persoane au murit, în timp ce aproape 200 au fost rănite.

august 2015

Șapte persoane au fost rănite în atacul cu bombă asupra unei secții de poliție din Istanbul. Printre aceștia se numără doi civili și cinci polițiști.

iulie 2015

Cel puțin 30 de persoane au fost ucise și aproximativ 100 au fost rănite într-o explozie în orașul Curuc din sud-estul Turciei.

ADVERTISEMENT