Sport

Povestea emoționantă a eroului din Rapid – CFR Cluj 1-4. A emigrat cu mama badantă în Sicilia și s-a chinuit în ligile inferioare până la 21 de ani

Daniel Birligea, vârful CFR-ului, a plecat în Italia la 12 ani, alături de mama și sora sa, și a fost crescut de în condiții grele financiare.
07.04.2024 | 10:32
Povestea emotionanta a eroului din Rapid  CFR Cluj 14 A emigrat cu mama badanta in Sicilia si sa chinuit in ligile inferioare pana la 21 de ani
Daniel Birligea, omul meciului în Rapid - CFR Cluj 1-4. Sursă foto: Sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Daniel Birligea a marcat un hat-trick perfect în meciul în care CFR Cluj a surclasat Rapidul, în deplasare, scor 4-1, punctând în minutele 4, 8 și 36.

A fost luat de CFR Cluj pentru a acoperi regula U21

Pentru atacantul care la 19 aprilie va împlini 24 de ani, a fost prima triplă în campionatul în care a ajuns abia acum doi ani, fiind achiziționat de CFR în ultimul mandat al lui Dan Petrescu.

ADVERTISEMENT

Născut la Brăila, unde nu a jucat fotbal organizat, Birligea a plecat la 12 ani în Italia, alături de mama și sora sa, mai mare cu patru ani. S-a întâmplat după despărțirea părinților săi, care a generat și probleme financiare în familie, nu doar emoționale.

Mama lui Birligea și-a luat copiii și a plecat în Sicilia, la Palermo, pe traseul urmat de mulți alți români, care au ales Italia ca loc de emigrat.

ADVERTISEMENT

Pentru atacantul CFR ului n-a fost deloc ușor la început, deoarece mama sa muncea ca badantă, adică avea grijă de bătrâni, și pentru că banii nu ajungeau a fost nevoită să se angajeze și sora sa.

Ca să umple timpul de după școală, Birligea a mers la fotbal, mai întâi la un club mic, ASD Cantera Ribolla, iar apoi la formația fanion a orașului, Palermo, unde  ajucat de 16 la 19 ani.

ADVERTISEMENT

După falimentul acesteia, a prins un transfer în Serie C, la Teramo, un orășel aflat la peste 600 kilometri de casă, aproape de Pescara. N-a impresionat acolo, jucând în trei ani, doar 34 de meciuri și marcând patru goluri, dar a fost remarcat de scouterii CFR-ului, care căutau fotbaliști eligibili pentru regula U21.

Birligea mama badanta CFR Cluj
Daniel Birligea a venit la CFR Cluj de la Teramo, din Serie C FOTO facebook

Începutul a fost dificil pentru Birligea, întrucât CFR Cluj îl avea atunci pe Omrani, care era golgheterul echipei. Calitățile sale au fost însă remarcate și a fost convocat la naționala de tineret, unde era Florin Bratu, deși jucase doar trei minute în Superliga României.

ADVERTISEMENT

A profitat de plecarea lui Omrani

Plecarea lui Omrani a deschis drumul lui spre titularizare, iar de acolo lucrurile au început să devină mai ușoare. Un hat-trick în Cupa României, în noiembrie 2022, contra celor de la Dumbrăvița, apoi 9 goluri în primul sezon complet de prima ligă, prezența în lotul României la EURO 2023 de tineret, titularizarea certă la echipa ardelenilor și debutul la prima reprezentativă, direct ca titular, contra Andorrei, toamna trecută.

Are mai multe goluri decât toți atacanții naționalei la un loc

Pentru puștiul crescut între România și Italia, visul suprem ar fi prezența în lotul echipei naționale la turneul final al EURO 2024. Este în grațiile lui Edi Iordănescu și are un avantaj esențial față de concurenții săi: a dat într-un meci trei goluri, mai mult decât Pușcaș și Alibec la un loc în 2024.

De fapt, cu 11 goluri în acest sezon, Birligea este cel mai prolific atacant de națională, în contextul în care în 2023-2024, Alibec a dat patru goluri, iar Pușcaș și Florin Tănase au punctat de câte două ori.

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: