Sport

10 concluzii după cele mai importante amicale dinaintea Euro 2024. Edi Iordănescu tot mai caută portar, fundaș dreapta, atacant

România a remizat cu Irlanda de Nord, 1-1, și a pierdut cu Columbia, 2-3, meciuri după care putem extrage concluzii. Selecționerul tot nu are portar, fundaș dreapta, atacant
27.03.2024 | 16:55
10 concluzii dupa cele mai importante amicale dinaintea Euro 2024 Edi Iordanescu tot mai cauta portar fundas dreapta atacant
Edi Iordănescu are câteva concluzii certe pentru Euro 2024. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Echipa națională s-a mai testat înaintea Campionatului European și nu sunt semne grozave, Edi Iordănescu nu are mai deloc motive să fie relaxat. Tricolorii au remizat cu Irlanda de Nord, 1-1, într-un joc mediocru, și au pierdut cu Columbia, 2-3. Rezultatul partidei cu sud-americanii nu e dezastruos, însă meciul a fost chinuitor pentru români.

Edi Iordănescu are câteva concluzii certe pentru Euro 2024

Cu câțiva fotbaliști de top în componență, Columbia ne-a arătat clar toate defectele pe care le avem, unele pe care selecționerul nu le poate remedia în integralitate în perioada rămasă până la Euro. Iordănescu a înțeles și el că situația e rea: ”Marea provocare pentru băieți este să se impună la cluburile lor. Nu poți să faci față în astfel de meciuri dacă nu ești capabil să alergi, să câștigi dueluri”.

ADVERTISEMENT

Sunt câțiva internaționali care nu evoluează la cluburile lor, alții joacă în competiții foarte slabe. Există multe probleme înaintea turneului final în care tricolorii au fost repartizați într-o grupă cu: Ucraina, Belgia, Slovacia. Până la duelurile oficiale și tari putem extrage câteva concluzii în urma testelor efectuate cu Irlanda de Nord și cu Columbia:

  1. Noi tot mai căutăm un fundaș dreapta. Rațiu, Mogoș, Sorescu și Manea, soluțiile existente, nu oferă deloc vreo certitudine, tot nu e clar care va fi titularul pentru Campionatul European.
  2. Avem nevoie de Bancu! Căpitanul Craiovei a fost criticat des pentru prestațiile lui din echipa națională, chiar și pentru acelea de la club, de fiecare dată din cauza slăbiciunilor din faza defensivă. Dar este indispensabil, cu toate defectele lui! Manea, Sorescu, Opruț nu îl pot substitui.
  3. Cu cine atacăm? Alibec e în Qatar, la Al Muaither, Pușcaș nu se impune nici măcar la Bari, în Serie B. Drăguș ar fi o soluție, dar Iordănescu îl consideră o extremă stânga, nu un vârf. Și ar mai fi Florin Tănase, care a și marcat cu Columbia. Dar nici postul lui nu e clar. E vârf? E extremă? E mijlocaș?
  4. Dintre Târnovanu și Aioani pare să se aleagă al treilea portar. Selecționerul l-a folosit pe Florin Niță în meciul cu Irlanda de Nord și i-a oferit lui Horațiu Moldovan ocazia debutului pe Metropolitano, un stadion pe care el nu a jucat deloc de când a semnat cu Atletico Madrid. Goalkeeperul FCSB și cel al Rapidului nu au fost folosiți deloc și unul dintre ei va rămâne acasă la vară.
  5. Tot pe Screciu se bazează Edi. Mijlocașul defensiv al Craiovei a lipsit de la acțiunea aceasta, s-a ales cu o accidentare în derby-ul cu FCU câștigat cu 2-1. A fost o microleziune care nu îl ține pe Screciu departe de teren pentru multă vreme, el ar trebui să apară încă din etapa următoare, în jocul cu Rapid, programat sâmbătă. În absența lui, Marius Marin a fost închizător pentru 90 de minute dintre cele 180 ale ambelor amicale, iar Adrian Șut, de la FCSB, a prins numai 15 minute.
  6. Nicolae Stanciu și Răzvan Marin sunt scriși cu vopsea pe tabla din vestiar, nu cu cretă. Stanciu e cel mai important din echipă și a bifat 167 de minute, mijlocașul de la Empoli a fost pe teren în 152 de minute. În 4-5-1, sistemul pe care îl folosește Iordănescu, interii sunt clari.
  7. Își va asuma Iordănescu riscul de a nu-l convoca pe Hagi? Ianis nu joacă la Alaves, iar în amicalele cu Irlanda de Nord și cu Columbia a bifat 49 de minute. Reporterul FANATIK, Viorel Tudorache, l-a întrebat după meciul cu Columbia cum ar privi situația în care nu ar fi în lotul pentru Euro. Reacția lui a fost fermă, nici nu ia în calcule așa ceva: ”Crezi că se pune problema?!”.
  8. E concurență mai mare pe stânga. Dennis Man e în cel mai bun sezon din carieră la Parma, el conduce echipa către revenirea în Serie A. Moruțan a jucat în partida cu Columbia, dar Man va fi titularul pentru Euro ca mijlocaș dreapta. Pe partea opusă e un balotaj între Florinel Coman și Valentin Mihăilă. Fotbalistul fost la Craiova a prins 84 de minute în amicale, liderul de la FCSB a jucat în 62 de minute.
  9. Burcă și Drăgușin sunt titulari, ceea ce nu e neapărat bine. Andrei e într-o formă mai slabă decât aceea pe care o avea când juca la CFR, iar Radu pare să fie apăsat de problemele și de presiunea pe care le suportă la Tottenham. Amândoi au fost slabi în partida cu Columbia, dar nu au concurenți puternici pentru centrul apărării. În amicale au mai bifat Nedelcearu 45 de minute și Racovițan 15 minute. În schimb, Adrian Rus n-a jucat deloc.
  10. Există câteva certitudini pentru Campionatul European, un ”miez” pe care Edi Iordănescu deja îl are. Niță și Moldovan vor fi sigur în lot, Burcă și Drăgușin vor fi stoperii titulari, vor mai participa cu certitudine la turneul final Stanciu, Răzvan Marin, Man, Moruțan, Mihăilă, Coman, Pușcaș, Drăguș.
ADVERTISEMENT

Ianis Hagi a intrat bine în primul meci și excelent în al doilea, în care a și marcat. Am discutat cu colegii mei în noaptea dinaintea meciului cu Columbia fiindcă intenționam să începem cu Ianis, dar ne-am gândit că era riscant, el a jucat 20 de minute cu patru zile în urmă și în campionatul Spaniei joacă doar câte trei-patru minute sau deloc” – Edi Iordănescu, selecționer România

Echipele pe care le-a folosit Edi Iordănescu în cele două amicale ale României:

România – Irlanda de Nord 1-1

România: 1. Florin Niţă – 22. Vasile Mogoş (23. Deian Sorescu, 46), 3. Radu Drăguşin, 15. Andrei Burcă (26. Bogdan Racoviţan, 75), 4. Cristian Manea – 8. Alexandru Cicâldău (24. Darius Olaru, 62), 18. Răzvan Marin (5. Adrian Şut, 75) – 20. Dennis Man (14. Ianis Hagi, 75), 10. Nicolae Stanciu (căpitan), 25. Florinel Coman (13. Valentin Mihăilă, 62) – 9. George Puşcaş. Selecţioner: Edward Iordănescu.

Rezerve neutilizate: 12. Horaţiu Moldovan, 16. Ştefan Târnovanu – 2. Andrei Raţiu, 6. Marius Marin, 7. Denis Alibec, 11. Florin Tănase, 17. Adrian Rus, 19. Denis Drăguş, 21. Olimpiu Moruţan.

ADVERTISEMENT

România – Columbia 2-3

România: 12. Horaţiu Moldovan – 2. Andrei Raţiu, 3. Radu Drăguşin (5. Ionuţ Nedelcearu, 46), 15. Andrei Burcă, 11. Raul Opruţ (23. Deian Sorescu, 87) – 18. Răzvan Marin (27. Florin Tănase, 77), 6. Marius Marin – 21. Olimpiu Moruţan, 10. Nicolae Stanciu (căpitan; 20. Dennis Man, 77), 13. Valentin Mihăilă (14. Ianis Hagi, 56) – 7. Denis Alibec (19. Denis Drăguş, 57). Selecţioner: Edward Iordănescu.

Rezerve neutilizate: 1. Florin Niţă, 16. Marian Aioani – 4. Cristian Manea, 8. Alexandru Cicâldău, 9. George Puşcaş, 22. Bogdan Racoviţan, 24. Darius Olaru, 25. Florinel Coman, 26. Adrian Şut.

ADVERTISEMENT