LIVE Actualizat 03-11-2023
15:39

Război în Israel. Numărul românilor răpiți de Hamas a crescut la șase / “Furtuna Al-Aqsa s-a extins pe mai multe fronturi”, anunță Hezbollah

Război în Israel. Vineri, liderul Hezbollah va susține primul discurs de la începutul conflictului din Orientul Mijlociu.
03.11.2023 | 17:35
Razboi in Israel Numarul romanilor rapiti de Hamas a crescut la sase  Furtuna AlAqsa sa extins pe mai multe fronturi anunta Hezbollah
Război în Israel. Liderul Hezbollah, primul discurs de la începutul conflictului. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
03-11-2023
15:39

Încă doi români, ostatici în Gaza

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a anunţat vineri că încă două persoane cu dublă cetăţenie – română şi israeliană – sunt ostatici în Fâşia Gaza. Astfel, numărul românilor răpiţi de Hamas a crescut la şase.

“În continuarea informaţiilor transmise de către Ministerul Afacerilor Externe în contextul situaţiei de securitate din Statul Israel şi Fâşia Gaza, precizăm că, în urma verificărilor efectuate de către autorităţile române, pe baza informaţiilor transmise de către autorităţile israeliene, încă doi cetăţeni cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, cu domiciliul în Statul Israel, sunt ostatici în Fâşia Gaza”, se arată în comunicatul MAE.

“Ministerul Afacerilor Externe solicită eliberarea tuturor ostaticilor, inclusiv a celor 6 persoane cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, ostatice în Fâşia Gaza. Ambasada României la Tel Aviv şi Consulatul General al României la Haifa menţin contactul cu autorităţile israeliene”, au mai transmis autorităţile de la Bucureşti.

03-11-2023
13:27

Hassan Nasrallah, şeful Hezbollah: "Furtuna Al-Aqsa s-a extins pe mai multe fronturi"

Pentru prima dată de la izbucnirea războiului dintre Israel şi Hamas, liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah a avut o reacţie oficială. La începutul discursului său de vineri, acesta a adus un omagiu palestinienilor care şi-au pierdut viaţa în luptele cu soldaţii israelieni.

“Condoleanțe familiilor martirilor din Gaza, Cisiordania și fiecare loc unde s-au ridicat martiri. Furtuna Al-Aqsa s-a răspândit pe mai mult de un front și mai mult de o arenă”, a spus liderul Hezbollah.

“Adevărata noastră putere constă în credință, perspicacitate, conștientizare, angajament profund față de cauză și marea dorință de sacrificiu în rândul familiilor martirilor”, a adăugat acesta.

Apoi, Nasrallah a justificat acţiunile Hamas împotriva Israelului: “Acţiunile împotriva Moscheei Al-Aqsa sunt fără precedent în istoria modernă. Dacă am vrea să căutăm o bătălie cu legitimitate deplină, nu există una cu o legitimitate mai mare decât lupta cu sioniştii. Bătălia cu sioniştii este fără îndoială atât la nivel moral, cât şi juridic. Mii de prizonieri palestinieni se află de mulți ani în închisorile ocupației (n.r. – ale israelienior) fără ca nimeni să facă nimic”.

Liderul Hezbollah a criticat în acelaşi timp actualul guvern israelian, pe care îl consideră răspunzător de declanşarea conflictului. “Ultimii ani în Palestina au fost duri, mai ales cu guvernul extremist, stupid și brutal Netanyahu. Declanşarea Furtunii Al-Aqsa a venit ca răspuns la crimele în desfășurare ale ocupației și la practicile brutale ale guvernului Netanyahu”.

El neagă orice implicare a Iranului sau a altor formaţiuni în pregătirea masacrului din 7 octombrie: “Furtuna al-Aqsa este complet palestiniană, al poporului palestinian și nu are nimic de-a face cu ceva regional. Secretul absolut a asigurat succesul operațiunii”. Potrivit acestuia, „nu am fost supărat că Hamas mi-a ascuns atacul din 7 octombrie, care a provocat un cutremur în Israel și a dezvăluit slăbiciunea acestuia”.
 

Război în Israel. Ziua de vineri, 3 noiembrie, ar putea reprezenta un punct de cotitură în acest conflict. De la Beirut, liderul Hezbollah este așteptat să susțină primul discurs de la începutul conflictului.

Război în Israel. Liderul Hezbollah, primul discurs de la începutul conflictului

Armata israeliană, care se confruntă deja cu un război deschis contra teroriștilor Hamas, pe tărâmul Fâșiei Gaza, ar putea avea de a face, în curând, cu un alt front major.

ADVERTISEMENT

Vineri, pentru prima oară de la începutul războiului Hamas-Israel, liderul grupării teroriste Hezbollah, Hassan Nasrallah, va susține un discurs public. Există voci care se aşteaptă la o declaraţie de război la adresa Israelului.

Este cunoscut faptul că Hezbollah este un aliat al Hamas. Cu sprijin de la Iran, gruparea teroristă din Liban are ca scop principal să distrugă Israelul. De altfel, de la masacrul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, au crescut temeri potrivit cărora Hezbollah va deschide un al doilea front împotriva Israelului la granița sa de nord, declanșând un război mai larg.

ADVERTISEMENT

Apariția publică a lui Hassan Nasrallah este programată pentru ora 13:00 (ora 15.00 – ora României) cu ocazia unei ceremonii organizate în suburbiile Beirutului.

Luna trecută, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a avertizat cu un răspuns de o amploare ”de neimaginat” dacă Hezbollah deschide un al doilea front în conflict. Se pare că SUA ar fi cerut Israelului să nu lanseze, momentan, un atac la scară largă asupra grupului.

ADVERTISEMENT

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a treia vizită la Tel Aviv de la începutul războiului

Tot în cursul acestei zile, un eveniment important are loc la Tel Aviv. În Israel a venit din nou, în a treia sa vizită din ultima lună, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

Potrivit celor de la The Guardian, oficialul de la Washington urmează să exercite presiuni asupra Guvernului israelian pentru a opri luptele împotriva grupării Hamas. Pauza ar fi necesară pentru a putea fi trimise ajutoare umanitare în Fâșia Gaza.

ADVERTISEMENT

De altfel, chiar de la plecarea din SUA, Antony Blinken a precizat că, în timpul vizitei, va discuta cu Guvernul de la Tel Aviv despre aplicarea de măsuri concrete pentru a diminua riscul rănirii civililor din Fâșia Gaza.

ADVERTISEMENT
Tags: