News

Atenție, români! Hackerii au găsit o nouă metodă prin care fură datele personale și banii oamenilor

21.12.2020 | 15:54
Atentie romani Hackerii au gasit o noua metoda prin care fura datele personale si banii oamenilor
ADVERTISEMENT

Hackerii au ieșit din nou la „vânătoare”, astfel că românii primesc e-mail-uri înșelătoare cu mesaje care pretind că sunt trimise de Poșta Română și Banca Transilvania.

Avertismentul a fost făcut de compania Bitdefender, una dintre companiile de top, specializată în securitate informatică.

ADVERTISEMENT

Analiștii Bitdefender avertizează că hackerii trimit astfel de e-mail-uri prin care trimit linkuri sau fișiere periculoase prin care pot spiona persoanele, sau pot fura bani de pe conturile acestora.

Hackerii trimit e-mail-uri false și fură datele românilor

În cazul campaniei asociate de către infractori cu Poșta Română, oamenilor li se cere să acceseze un link infectat ca să achite costurile de expediere pentru un colet prin introducerea datelor de card pe o pagină controlată de către infractori”, anunță Hot News.ro.

ADVERTISEMENT

Mesajele venite din partea BT își îndeamnă victimele să descarce o confirmare de plată atașată e-mail-ului, care conține un fișier exsecutabil (tip .exe) infectat. Victima se trezește, mai apoi, că a instalat pe laptop sau computer amenințarea numită Agent Tesla care poate să fure toate datele stocate pe dispozitiv.

Înșelătoria e cu atât mai greu de depistat, pentru că hackerii copiaza fără drept logo-urile companiilor și scriu fără greșeli gramaticale textele e-mail-urilor.

ADVERTISEMENT

Anunțul vine după ce în luna august cei de la Bitdefender au identificat tentative de înșelătorie în numele companiilor Poșta Română, Banca Comercială Română, Banca Transilvania, DHL, Balcan Express Curier sau GLS și care instalau amenințări de spionaj pe calculatorul infectat. Acestea, în marea lor majoritate, vizau furtul datelor de card.

Pentru a evita hackerii și tentativele lor de înșelătorie, utilizatorii sunt sfătuiți să facă următoarele:

ADVERTISEMENT
  • Să folosească direct pagina de internat a companiei și să refuze linkuri de redirecționare
  • Să verifice cu atenție expeditorul e-mail-ului înainte de a descărca documente
  • Să refuze descărcarea de documente și accesarea de linkuri care sunt neașteptate
  • Să folosească o soluție de securitate performantă (antivirus) care să îi ajute să depisteze aceste tentative de fraudă
  • Să folosească calculatorul de serviciu doar în scop profesional
ADVERTISEMENT