News

Atenţionare de la ANM: cod galben de ploi torenţiale şi vijelii. În ce zone se strică vremea

05.08.2020 | 13:18
Atentionare de la ANM cod galben de ploi torentiale si vijelii In ce zone se strica vremea
ADVERTISEMENT

Chiar dacă vara e în toi, instabilitatea atmosferică își spune în continuare cuvântul în multe dintre regiunile țării. Administrația Națională de Meteorologie a emis în cursul zilei de miercuri o avertizare cod galben care rămâne valabilă până joi dimineață și vizează cinci județe din vestul teritoriului.

Concret, în intervalul 5 august, ora 15:00 – 6 august, ora 2:00, în Banat, Crişana şi, local, în zona Carpaţilor Occidentali sunt semnalate averse cu caracter torenţial, însoțite descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi vijelii.

ADVERTISEMENT

Pe arii restrânse vor apărea căderi grindină, iar cantităţile de apă vor depăşi 20 – 25 litri/mp şi, pe arii restrânse, 40 litri/mp. Meteorologii precizează, totodată, că manifestări de instabilitate atmosferică sunt semnalate și în regiunile nord-vestice.

Atenționare de instabilitate atmosferică accentuată în cinci județe ale țării

În intervalul menționat, în Banat, Crișana și local în zona Carpaților Occidentali, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelii. Izolat va cădea grindină, iar cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și izolat 40 l/mp, se arată în informarea transmisă de ANM.

ADVERTISEMENT

De asemenea, meteorologii au emis o prognoză meteo specială pentru București, valabilă pentru același interval. Astfel, vremea se va menține frumoasă și călduroasă pe tot parcursul după-amiezii, cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla în general moderat. În ceea ce privește temperatura maximă, aceasta va fi cuprinsă între 33 și 34 de grade Celsius.

Luna august aduce un nou val de caniculă. Trebuie să ne așteptăm la temperaturi de peste 37 de grade

Multe ţări din partea de sud a Europei se află şi ele sub incidenţa unor alerte de cod galben, portocaliu sau chiar roşu pentru temperaturi extreme. De pildă Italia are în anumite zone cod roşu de caniculă, Serbia – cod galben şi portocaliu, Ungaria – cod galben şi portocaliu, Spania, Franţa de asemenea Croaţia – cu cod galben, portocaliu şi roşu.

ADVERTISEMENT

Valul de aer cald dinspre nordul Africii a cuprins aproape toată partea de sud a Europei şi, aşa cum am spus, se va intensifica astăzi, chiar şi mâine (n.r. – joi şi vineri).

Chiar dacă în weekend vom înregistra o uşoară scădere a valorilor la nivelul unor limite cuprinse între 30 şi 34 de grade în special în partea de sud şi sud-est a ţării.

ADVERTISEMENT

Săptămâna viitoare este posibil să discutăm din nou despre valori în creştere care să atingă şi să depăşească pragul unei zile de caniculă, 35, posibil 37-38 de grade Celsius pentru zilele de miercuri şi joi aşa cum arată informaţiile la acest moment”, a explicat directorul ANM, Elena Mateescu pentru DC News.

ADVERTISEMENT