ADVERTISEMENT
News

Atenționare de la ANM! Cod portocaliu și cod galben de furtuni și ploi torențiale în weekend

Autor: Adrian Baciu | 17.07.2020 | 12:23
Atenționare de la ANM! Cod portocaliu și cod galben de furtuni și ploi torențiale în weekend
Atenționare de la ANM! Cod portocaliu și cod galben de furtuni și ploi torențiale în weekend. Foto: hepta.ro

Administrația Națională de Meteorologie anunță din nou vreme severă în România pentru următoarele trei zile.

ADVERTISEMENT

Meteorologii au emis o serie de alerte, cod portocaliu și cod galben, pentru majoritatea regiunilor țării, de vineri până duminică.

Din nou, sunt așteptate fenomene specifice anotimpului, multe dintre ele severe, precum și căderi de apă care pot ajunge la 90 de litri pe metru pătrat.

ADVERTISEMENT

ANM, avertizări cod galben și cod portocaliu de ploi abundente și furtuni în weekend

ANM anunță că, începând de vineri, ora 14:00 până la ora 21:00, un cod galben de instabilitate va fi valabil în zona montană a județelor Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Suceava, Bistrița-Năsăud, Neamț, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin, Hunedoara, Bacău, Vrancea și Buzău.

În aceste zone, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de peste 20…25 l/mp și izolat 35…45 l/mp.

ADVERTISEMENT

Tot vineri, după ora 21:00, respectiv 23:00, intră în vigoare alte două coduri. Un cod galben care va expira sâmbătă ora 9:00, va intra în efect pentru Oltenia, Banat, Crișana și sud-vestul Transilvaniei, zone unde vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de peste 20…25 l/mp și izolat 30…40 l/mp.

ADVERTISEMENT

Apoi, de la ora 23:00 până sâmbătă ora 9:00, județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj și Hunedoara ajung sub Cod portocaliu de ploi torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși local 30…40 l/mp și, izolat, 50…60 l/mp.

Ziua de sâmbătă, sub zodia avertizărilor ANM

De sâmbătă ora 9:00 până duminică ora 22:00, va fi în vigoare un cod galben în vestul, sud-vestul și centrul țării, precum și în zona de munte. Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, trecător cu aspect de vijelie și, izolat, grindină.

ADVERTISEMENT

Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de peste 15…25 l/mp și izolat 30…40 l/mp.

În aceleași interval, un alt cod portocaliu va intra în vigoare pentru județele Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Argeș, Vâlcea, Dolj, Mehedinți, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin și Hunedoara.

ADVERTISEMENT

Aici, ANM anunță ploi torențiale, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 40 l/mp și pe arii restrânse, îndeosebi în nordul Olteniei, sud-vestul Transilvaniei și vestul Carpaților Meridionali, 70…90 l/mp.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!