Life

Atracția turistică unică în Europa care se găsește în România. Turiștii care vin aici rămân fără cuvinte

Locul pitoresc și rar în Europa care se află în țara noastră. Oamenii care îl văd rămân impresionați de frumusețea acestuia.
14.06.2023 | 07:41
Atractia turistica unica in Europa care se gaseste in Romania Turistii care vin aici raman fara cuvinte
Locul pitoresc și rar în Europa care se află în țara noastră. Oamenii care îl văd rămân impresionați de frumusețea acestuia. Sursa foto: Facebook.com
ADVERTISEMENT

Atracția turistică unică în Europa care se găsește în România. Turiștii care vin aici rămân fără cuvinte. Cui i-a aparținut ideea și cât a durat construcția sa. Se află în Masivul Vâlcan, la o altitudine destul de mare.

Locul pitoresc și rar în Europa care se află în țara noastră. Oamenii care îl văd rămân impresionați de frumusețea acestuia

Locul pitoresc și rar în Europa care se află în țara noastră este în stațiunea montană Straja din Valea Jiului. Mai exact, este vorba de un tunel cu o lungime de 54 de metri care duce la lăcașul de cult ce poartă hramul Sfinților Apostoli Constantin și Elena.

ADVERTISEMENT

Credincioșii pot ajunge la Biserică și pe timp de iarnă datorită acestui tunel din beton care începe de la drumul principal. Lucrările de construcţie ale tunelului s-au încheiat în 2006, însă apoi pictorii au continuat munca încă 2 ani.

Pereții sunt pictați cu 365 de sfinți, ceea ce înseamnă că turiștii care ajung în zonă sunt ”întâmpinați” de un calendar ortodox. Oamenii care îl văd rămân impresionați de frumusețea scenelor din Vechiul şi Noul Testament.

ADVERTISEMENT

Scenele biblice nu lipsesc nici de pe tavan, o candelă fiind mereu lăsată aprinsă. Aceasta este mutată zilnic prin tunel și este poziționată de fiecare dată în fața icoanei sfântului care este sărbătorit în ziua respectivă.

Mai mult decât atât, cei care ajung în tunelul din stațiunea Straja obișnuiesc să-și caute ziua de naștere și să vadă care este ocrotitorul care are grijă de ei. Coridorul are câteva ferestre și la ambele capete dispune de porți masive din lemn.

ADVERTISEMENT
Tunelul cu sfinți din stațiunea Straja
Tunelul cu sfinți din stațiunea Straja. Sursa foto: captură video Youtube

Tunelul din stațiunea Straja, util pentru credincioși

Ideea i-a aparținut cabanierului Emil Părău, care consideră că această soluție este ideală atunci când se depune foarte multă zăpadă. În felul acesta credincioșii nu mai ajung așa de greu ca înainte la schitul de lemn.

„În Straja este foarte multă zăpadă şi tot timpul se ajungea destul de greu la schit. De aceea, am zis să facem acest tunel până la schitul Straja. Şi ca să dăinuiască în veci l-am făcut din beton.

ADVERTISEMENT

După aceea, în timp ce mă uitam la un calendar ortodox, am zis că noi, ortodocşii, avem în fiecare zi câte un sfânt. Aşa mi-a venit ideea ca în acest tunel să pictăm tot calendarul ortodox.

De fapt, să fie un calendar ortodox în imagini”, a declarat autorul proiectului din stațiunea montană Straja, Emil Părău, în urmă cu ceva vreme pentru Agerpres, notează basilica.ro.

ADVERTISEMENT