Life

Locul din România cunoscut în întreaga lume. E unic în Europa și ascunde o poveste aparte

Peștera cu Oase din Valea Minișului este cunoscută în toată lumea și se află chiar la noi în România. Ce poveste ascunde.
18.05.2023 | 08:29
Locul din Romania cunoscut in intreaga lume E unic in Europa si ascunde o poveste aparte
Intrarea în Peștera cu Oase. Foto: infoturism.net
ADVERTISEMENT

Peștera cu Oase din Valea Minișului se numără printre locurile spectaculoase care pune România pe harta lumii. Obiectivul turistic este unic în Europa, iar în spatele său se ascunde o poveste aparte.

Peștera cu Oase din Valea Minișului- locul din România pe care îl cunoaște o lume întreagă

Țara noastră are atât de multe locuri care merită vizitate și chiar românii sunt, uneori, cei care nu le cunosc. Din ce în ce mai multe astfel de obiective  de poveste încep să adune turiști de peste tot și pun România pe harta lumii.

ADVERTISEMENT

Iar unul dintre cele mai interesante locuri se găsește în apropiere de Anina, judeţul Caraș Severin și, de aproximativ 10 ani, povestea sa a depășit granițele țări. Poartă numele de Peștera cu Oase din Valea Minișului, iar denumirea nu este întâmplătoare.

Aici au fost descoperite cele mai vechi rămășite umane, din Europa, cunoscute vreodată. Fosilele provin de la trei oameni, iar specialiștii au ajuns la concluzia, folosind date calibrate, ca vechimea lor este de 35.000 – 40.500 de ani, scrie infoturism.net. 

ADVERTISEMENT

Însă peștera cu oase reprezintă doar nivelul superior fosil al unui sistem carstic. Locul face parte dintr-o adevărată rețea, aranjată pe mai multe etaje, de galerii active subfosile și câțiva metri de galerii inundate. La acestea, accesul poate fi făcut numai prin scufundare, motiv pentru care este destul de greu să ajungi în peșteră.

Fosilele au fost descoperite în anul 2002

Peștera de lângă Anina a devenit populară în întreaga lume după descoperirea din anul 2002. Un grup de speologi amatori din Timișoara au plecat să exploreze, dar au dat peste o adevărată comoară.

ADVERTISEMENT

Vorbim despre un fragment de maxilar, care s-a dovedit a fi mult mai interesant decât se așteptau. Structura osoasă a fost trimisă spre analiză unui antropolog din Statele Unite ale Americii.

După ce l-a studiat, el a ajuns la concluzia că datează de 34.000 – 36.000 de ani. Ulterior, în același loc au continuat căutările, astfel că au fost găsite mai multe rămășite umane osoase, pe care specialiștii le-au analizat.

ADVERTISEMENT

Așa s-a ajuns la concluzia că în România, lângă Anina, există cea mai veche rămășiță umană cunoscută vreodată în Europa. Oasele au aparținut unui om din epoca modernă, rezultat al unui amestec dintre omul de Neanderthal si cel modern.

ADVERTISEMENT