Fotbal intern

Au simţit catalanii cine vor fi eroii finalei de la Sevilla?! Duckadam, Lăcătuş şi Balint, interviuri înainte de Steaua – Barcelona

06.05.2021 | 21:00
Au simtit catalanii cine vor fi eroii finalei de la Sevilla Duckadam Lacatus si Balint interviuri inainte de Steaua  Barcelona
ADVERTISEMENT

Finala de la Sevilla a fost tratată într-un mod special de presa din Spania, în special de cea din Barcelona. Pentru aproape o săptămână, jurnalistul Alberto Sanchis de la Mundo Deportivo a urmărit-o pe Steaua şi a realizat câteva interviuri pe care FANATIK le prezintă în premieră. 

Având un presentiment sau nu, Alberto Sanchis a stat de vorbă cu Helmuth Duckadam, Gabi Balint şi Marius Lăcătuş, eroii Stelei în finala de la Sevilla. Cu mult înainte de era internetului, Steaua era o echipă necunoscută pentru spanioli, astfel că fanii Barcelonei aflau cu ajutorul acestor interviuri cine vor fi adversarii favoriţilor lor.

ADVERTISEMENT

Ce spuneau Duckadam, Lăcătuş şi Balint înainte de Steaua – Barcelona

Până să ajungă în finala de la Sevilla, Barcelona a trecut peste adversari cu mult noroc, totul culminând cu eliminarea lui IFK Goteborg la loviturile de la departajare. Helmuth Duckadam puncta acest lucru, însă le atrăgea atenţia catalnilor că norocul s-ar putea sfârşi pe 7 mai.

“Mai mult decât presiunea publicului, cel mai mult mă tem de norocul Barcelonei pe care l-a avut în toată competiţia. O echipă care s-a calificat mai mereu cu ajutorul golului marcat în deplasare şi a eliminat-o pe Goteborg la penalty-uri. Norocul nu va ţine până la nesfârşit.

ADVERTISEMENT

De ce nu am câştiga! Mentalitatea occidentală tinde să nu bage în seamă ţările din est. Noi putem să repetăm succesul lui Dinamo Kiev. Faptul că Steaua va fi văzută în întreaga lume mă face să fiu bucuros. Este un succes fără precedent pentru fotbalul românesc”, spunea Helmuth Duckadam într-un interviu apărut pe 4 mai 1986 în Mundo Deportivo.

Lăcătuş: “Oficial suntem militari, dar eu nu am nici uniformă”

Interviul cu Marius Lăcătuş a apărut pe 29 aprilie, iar jurnalistul spaniol era interesat de cum arată viaţa unui fotbalist tânăr în România lui Nicolae Ceauşescu, dar şi dacă jucătorii stelişti îi invidiază pe cei din Spania sau Italia.

ADVERTISEMENT

“Dacă ei câştigă mulţi bani, bravo lor. Lucrurile sunt aşa cum sunt şi nu le putem schimba. Oricum, un fotbalist ca mine se bucură de o viaţă bună în România, chiar dacă ştiu că nici în vise nu mă pot compara la acest capitol cu un fotbalist de la Barcelona. Oficial suntem militari, dar nu am făcut vreo instrucţie sau ceva de genul. Eu nu am nici măcar uniformă.

Viaţa mea e condiţionată de două lucruri. În primul rând sunt fotbalist şi asta mă împiedică să ies noaptea în oraş de teama de ce s-ar putea spune, chiar dacă îmi place să mă distrez la fel ca orice alt tânăr. În al doilea rând sunt căsătorit. Este ceva normal ca tineri de 20 de ani să se căsătorească în România. Îmi place să stau acasă, să ascult muzică sau să merg la teatru

ADVERTISEMENT

Înfrângerea suferită de Barcelona în faţa Zaragozei (n.r. 1-0 în finala Cupei Spaniei) ne-a dat moral. Barcelona nu este invincibilă. Dacă finala s-ar fi jucat la Paris, Barca ar fi avut probleme”, declara Marius Lăcătuş.

Balint: “Noi avem asigurată o educaţie”

“Poate nu câştigăm la fel de mulţi bani ca jucătorii din Italia sau Spania, dar noi măcar avem asigurată o educaţie. Dacă Steaua ar câştiga Cupa Campionilor ar fi o surpriză pentru toată Europa, dar nu şi pentru noi. Avem multă încredere în forţele noastre. Arma noastră secretă? Contraatacul”, concluziona Gabi Balint în interviul apărut pe 1 mai 1986.

Probleme pentru Emerich Jenei înaintea finalei: “Prefer să mă accidentez eu în locul jucătorilor mei”

Printre cei intervievaţi de Alberto Sanchis s-a numărat şi Emerich Jenei. Antrenorul Stelei le spunea catalanilor că se confundă cu istoria clubului şi ameninţa că jucătorii lui îi vor reduce la tăcere pe fanii Barcelonei. În plus, Jenei îi spunea jurnalistului catalan şi ce probleme medicale avea înaintea finalei.

“Se poate spune că Steaua sunt eu. Am petrecut peste 30 de ani la acest club. Am fost jucător sau antrenor aici în diverse mandate. Cunosc acest club până la ultimul detaliu şi este viaţa mea.

Chiar acum vin de la spital, unde am fost internat pentru un tratament. Luna trecută, la un turneu în Italia, m-am accidentat la tendonul lui Ahile la un antrenament. Mă deranjează şi va trece un timp până se va vindeca, dar prefer să mă accidentez eu în locul jucătorilor mei.

Când Piţurcă sau un alt jucător al meu va marca pentru 1-0, fanii Barcelonei vor amuţi. Avem încredere în noi”, declara Emerich Jenei pe 3 mai 1986.

ADVERTISEMENT