Problemele pentru Augustin și soția sa, Ana Maria, au început în urmă cu șapte ani. Atunci, fiica lor Maria a fost diagnosticată cu o tumoare renală. Cu toate acestea, copila a reușit să treacă peste boală și să-și trăiască normal copilăria. Din păcate, chiar atunci când credeau că viața le zâmbește, Augustin s-a îmbolnăvit de cancer la prostată.
Se întâmpla acum trei ani, iar boala era diagnosticată într-o fază avansată. A urmat o nouă bătălie, cu multe tratamente și cheltuieli uriașe, însă totul a fost degeaba. Augustin a pierdut lupta și s-a stins pe patul de spital, conform ePitești. A lăsat în urmă o soție îndurerată și doi copii orfani.
Soția acestuia a publicat un mesaj emoționant pe pagina sa de Facebook, prin care și-a luat adio de la soțul său. ”Ești și vei rămâne iubirea vieții mele pentru eternitate”, a scris femeia. Desigur, prietenii și rudele lui Augustin au lăsat, de asemenea, mesaje de condoleanțe pentru că nu le vine să creadă că bărbatul s-a dus, conform Observatornews.ro.
”Dumnezeu să îl așeze în dreapta lui, nu l-am cunoscut personal..dar zi tristă rău pentru mine! Putere multa și o să vă vegehze de sus!”, ”Dumnezeu sa aibă grijă de el, de voi care ați rămas aici… Ne cunoșteam din copilărie , jucam fotbal împreună în curtea școlii la Nr 2…îmi pare rău , ai grija de tine ,de copii”, ”Iubirea voastra e vesnica, dincolo de orice timp si spatiu! Tu si copiii sunteti cel mai frumos lucru care i se putea intampla! Esti extraordinara, Ana!”, sunt doar câteva dintre mesaje.
România este printre cele mai sărace țări din UE când vine vorba despre cheltuielile publice alocate tratamentelor pentru bolnavii de cancer. Așadar, fondurile alocate Programului Național de Oncologie au crescut undeva la 600 de milioane de euro, însă rămân printre cele mai mici din Uniunea Europeană.
Practic, cheltuielile estimate pe cap de locuitor pentru cancer sunt 7.1% din totalul cheltuielilor pentru sănătate, fiind vorba de cele mai scăzute costuri pentru îngrijirea pacienților bolnavi de cancer din UE. Mai exact 160 de euro pe cap de locuitor, ajustat la paritatea puterii de cumpărare PPC. În Uniunea Europeană media acestor cheltuieli este de 326 de euro.
Cert e că mortalitatea prin cancer în România e printre cele mai mari din Europa, pe primul loc în rândul cancerelor letale fiind cel pulmonar, colorectal și cel de prostată în cazul bărbaților. Cât despre femei, acestea mor de cancer la sân, pulmonar, colorectal și cel de col uterin. Cel puțin asta arată raportul OCDE.
În mod normal cancerul poate fi depistat în fazele incipiente prin screening, însă în țara noastră pacienții nu au acces la aceste metode moderne. Mai mult, pacienții trebuie să plătească bani grei pentru a afla ce boli au, în condițiile în care țara noastră este printre cele mai sărace din Europa.
”Cancerul este a doua cauză principală de deces în România, după bolile cardiovasculare, reprezentând 19 % din totalul deceselor, astfel că În anul 2019, 50.324 de persoane au murit prin cancer în România. Rata de mortalitate prin cancer standardizată în funcție de vârstă a fost cu 7% mai mare decât media UE în anul 2019 și a avut un progres foarte modest față de anul 2011 comparativ cu media UE”, se arată în raportul oficial.