News

Augustin Zegrean, despre formarea coaliției PNL-PSD: “Ei negociază Constituția, este inadmisibil!”

Augustin Zegrean, fost judecător CCR, a vorbit miercuri la Digi24 despre formarea unei coaliții între PNL și PSD, declarând: "Negociază Constituția, este inadmisibil!"
17.11.2021 | 22:00
Augustin Zegrean despre formarea coalitiei PNLPSD Ei negociaza Constitutia este inadmisibil
ADVERTISEMENT

Negocierile pentru formarea noului Guvern pare că s-au blocat momentan, iar liderii UDMR solicită rapid o instalare a unui viitor executiv, de frica protestelor societății.

Zegrean a lămurit în urmă cu două săptămâni faptul că, din punct de vedere constituțional, o nouă numire în funcția de prim-ministru a lui Florin Cîțu ar putea să aducă după sine o sesizare la CCR.

ADVERTISEMENT

Augustin Zegrean, despre negocierile PNL-PSD: “Negociază Constituția, este inadmisibil!”

“Poate să dureze cât vor ei și asta fac acum, joacă la tragere de timp să rămână pe acolo. Problema este așa, ei negociază acum Constituția, ceea ce este inadmisibil.

Sistemul acesta rotativ funcționează în președinția Elveției, acolo este altceva, acei oameni au antrenamentul jocului democratic de sute de ani.

ADVERTISEMENT

La noi ca să poată să vină un alt prim-ministru, va trebui ca acesta să își dea demisia, asta înseamnă că tot Guvernul pleacă și iar ne chinuim peste un an jumătate vreo patru luni să facem alt Guvern, să nu vă imaginați că va fi mai ușor.

Vom asista la aceleași discuții dacă acest prim-ministru va vrea să demisioneze. Dacă nu va vrea, va trebui să facem moțiune de cenzură. Ceea ce propun acum este păgubos pentru țară și împotriva spiritului Constituției României.

ADVERTISEMENT

Eu cred că o numire a lui Florin Cîțu în poziția de premier din nou ar putea să fie contestată la Curtea Constituțională a României, dar să mai aibă cine să conteste, că văd că se adună toți în această horă”, a declarat Augustin Zegrean la Digi24.

Augustin Zegrean, fostul președinte CCR, lămurește dacă poate fi numit, din nou, Cîțu

“Curtea Constituțională a României va sune că este un conflict de natură juridică între Parlament și președinte. Un prim-ministru care a fost demis prin moțiune de cenzură nu poate fi numit din nou.

ADVERTISEMENT

Decizia există și este obligatorie pentru toată lumea, inclusiv pentru președintele României. Niciodată Curtea nu se pronunță din oficiu, dar dacă cineva va sesiza, asta va spune CCR.

Ei mizează pe faptul că la Curte nu se poate soluționa în zece zile, dar nu cred că este bine să se încalce Constituția cu bună-știință, pentru că se poate întâmpla următorul lucru. Premierul depune listă, este votat și apoi vine Curtea și o luăm de la capăt cu scandalul.

Ideea CCR este că președintele trebuie să facă o propunere serioasă, rolul președintelui este să pună o persoană care să poată guverna și să se oprească criza politică.

Altfel președintele poate fi bănuit că forțează alegeri anticipate dacă tot propune oameni care nu vor fi votați niciodată. Constituția sune așa, președintele va desemna o persoană, este o dispoziție imperativă”, a explicat Zegrean.

ADVERTISEMENT