News

Exclusiv. AUR pune condiții pentru votarea moțiunii PSD. George Simion: „Trebuie să venim cu propria contribuție”

Copreședintele AUR, George Simion, a afirmat că partidul său ar putea vota moțiunea de cenzură împotriva guvernului Cîțu, anunțată de PSD, dar cu unele condiții.
26.05.2021 | 16:48
Exclusiv AUR pune conditii pentru votarea motiunii PSD George Simion Trebuie sa venim cu propria contributie
ADVERTISEMENT

Partidul Social-Democrat a anunțat că va depune moțiune de cenzură împotriva cabinetului condus de Florin Cîțu, însă sprijinul celuilalt partid de opoziție pentru acest demers, Alianța pentru Unirea Românilor, încă nu este cert.

Într-o declarație pentru FANATIK, copreședintele AUR, George Simion, a afirmat că textul moțiunii de cenzură va trebui să conțină și propunerile partidului său pentru ca acesta să voteze pentru căderea Guvernului.

ADVERTISEMENT

Simion a mai precizat AUR este nemulțumit de faptul că PSD a votat în favoarea Deciziei EURATOM prin care implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență va fi posibilă.

AUR, dezamăgită de poziția PSD în Parlament

Așteptăm să venim cu propria contribuție la textul moțiunii de cenzură. Noi, de principiu, susținem orice demers care poate conduce la demiterea acestui guvern”, a declarat George Simion.

ADVERTISEMENT

Acesta a precizat că anunțul făcut în plen de către Marcel Ciolacu privind depunerea moțiunii de cenzură a fost făcut fără consultarea AUR, însă partidul lui Simion este dispus la discuții.

Totuși, George Simion este nemulțumit că parlamentarii social-democrați au votat în favoarea ratificării Deciziei EURATOM, despre care spune că dă guvernului instrumentul necesar pentru implementarea Planului.

ADVERTISEMENT

Noi suntem dezamăgiți că ei au girat PNRR-ul în Parlament”, a apreciat George Simion.

Nemulțumirea lui Simion este legată de faptul că, deși PSD s-a pronunțat împotriva PNRR, așa cum a fost prezentat în plenul reunit al Parlamentului de către primul-ministru Florin Cîțu, a votat totuși pentru ratificarea deciziei europene care face posibil acest plan.

De altfel, parlamentarii AUR au părăsit sala în momentul votului dat pe ratificare, celălalt președinte al AUR, senatorul Claudiu Târziu, solicitând și parlamentarilor PSD să facă un gest similar.

ADVERTISEMENT

Reformele de care premierul vorbește sunt de genul celor pe care le-a făcut un alt guvern în 2008. Nu sunt reforme, acest PNRR este un ajutor de înmormânare. Este ultima privatizare a ceea ce a mai rămas românesc”, motiva Târziu.

PSD a votat pentru ratificarea Deciziei EURATOM

În schimb, PSD nu a dat curs acestei solicitări, dar a cerut o pauză de consultări în cadrul grupului parlamentar invocând faptul că Florin Cîțu nu a prezentat documentul propriu-zis, iar parlamentarii social-democrați trebuie să își stabilească poziția în această situație.

La finalul acestei pauze, Marcel Ciolacu a anunțat că partidul său va depune moțiune de cenzură.

Astăzi nu a fost prezentat în plenul Parlamentului Planul de Redresare şi Rezilienţă. Tot ce ştim despre PNRR este că nu vizează dezvoltarea României, ci un plan de austeritate. Pentru toţi românii, răspunsul PSD nu poate fi decât unul singur: pe 14 iunie depunem moţiune de cenzură având ca obiect principal eşecul Guvernului în privinţa PNRR”, a spus Ciolacu.

Ulterior, liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a precizat că partidul său va vota totuși pentru ratificarea Deciziei EURATOM, aceasta fiind o chestiune distinctă de Planul Național, despre care a vorbit în Parlament Florin Cîțu

Astăzi avem ratificarea acordului EURATOM. România este ultima ţară care va depune Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă din UE, nu trebuie să fie ultima ţară care ratifică acordul şi să continuăm să fim paria Europei pentru că dumneavoastră aveţi un Guvern incompetent care nu a fost capabil să trimită un plan bine structurat. Prin urmare, suntem oameni responsabili, dedicaţi valorilor europene şi vom vota ratificarea acordului”, a declarat Simonis.

Astfel că acordul a fost ratificat cu o largă majoritate, procedura parlamentară impunând o majoritate de două treimi pentru ratificare. Această majoritate nu ar fi fost obținută fără voturile PSD.

ADVERTISEMENT