Sport

Auraș Brașoveanu, membru în Comitetul Executiv al FRF, atac cu talpa la conducerea CCA, după greșelile comise împotriva Gloriei Buzău: „Șefii arbitrilor sunt complici!”

Auraș Brașoveanu îl acuză pe centralul Mihai Motan că a viciat rezultatul meciului cu Progresul Spartac și atacă, public, problemele din arbitraj și conducerea CCA.
27.10.2022 | 17:37
Auras Brasoveanu membru in Comitetul Executiv al FRF atac cu talpa la conducerea CCA dupa greselile comise impotriva Gloriei Buzau Sefii arbitrilor sunt complici
Auras Brașoveanu, membru în CEx FRF, discurs manifest despre arbitrajul din fotbalul românesc. FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
ADVERTISEMENT

Gloria Buzău a remizat, 0-0, cu Progresul Spartac, în ultima rundă a ligii secunde. Președintele clubului, Auraș Brașoveanu, l-a acuzat pe centralul Mihai Motan a influențat rezultatul final, care a împiedicat echipa antrenată de Mihalcea să urce pe un loc de play-off. Și, anunțând ca va depune un memoriu, Brașoveanu, care este și membru în Comitetul Executiv al FRF, a avut un discurs dur la adresa lui Motan, al arbitrajului românesc și a modului în care acționează Comisia Centrală a Arbitrilor (CCA).

”Dacă ăsta este regulamentul, pe ăsta îl aplici”, spune Brașoveanu

Arbitrajul lui Mihai Motan (Târgovişte) și al brigăzii conduse de el a avut o mulțime de deficiențe. Și măcar două momente în care erorile au fost grave și cu implicații.

ADVERTISEMENT

O fază la care nu a dictat un penalty pentru Gloria, pentru henț. Și o alta, în care  jucătorul Valentin Munteanu, al echipei buzoiene, ar fi trebuit să vadă cartonașul roșu după ce a strâns de gât un adversar și i-a dat o palmă.

Președintele Gloriei a răbufnit. Și l-a acuzat pe Motan de viciere de rezultat, radografiind, într-o discuție cu colegii de la Liga 2.ro, și prestația acestuia.

ADVERTISEMENT

”A durat 5 minute, minutul 74-79, să se facă o schimbare. Și observatorul a consemnat astea 5 minute. Deci, pur și simplu, echipa oaspete venea pe rând cu foaia de schimbări.

Domnul arbitru de rezervă a întârziat jocul cu toate că el avea obligația să dea drumul la joc atâta timp cât regulamentul nu era respectat cu privire la anunțarea schimbării.

ADVERTISEMENT

După care a venit domnul arbitru central să se convingă dânsul că intră cine trebuie, că iese nu știu cine. A venit dânsul și conduce el schimbările de la margine.

E o chestie de nedescris. A fost o manieră de arbitraj care nu face cinste arbitrajului și nici fotbalului, în care, în prima repriză s-au jucat 22 de minute și a dat prelungiri un minut.

ADVERTISEMENT

Și la întrebarea mea personală de ce a permis? «Păi, da, ce era să fac, să dau galben pentru tragere de timp din prima repriză?»«Da, mă, dacă ăsta e regulamentul, pe ăsta îl aplici.»

Regulamentul spune că la fiecare întrerupere a jocului în timpul adițional, vii cu 30 de secunde și prelungești minutele de prelungire. Așa spune regulamentul. Nu s-au făcut schimbări, dar au stat câte trei-patru pe jos odată. A permis intrarea medicului de nu știu câte ori. N-a dat galbene”, a spus Brașoveanu.

”E o minciună faptul că nu trebuie să facă publică sancțiunea dictată unui arbitru”

Președintele Gloriei Buzău spune că arbitrul trebuie suspendat. Și a acuzat explicit conducerea Comisiei Centrale a Arbitrilor că nu anunță public sancțiunile dictate împotriva arbitrilor. Așa cum fac celelalte comisii federale în cazul jucătorilor, antrenorilor și oficialilor.

”Lucrurile degenerează. Actorul principal într-un joc de fotbal trebuie să fie jucătorul, nu arbitrul sau brigada de arbitri. Din păcate, în ultima perioadă, mai toți antrenori și oficiali din Liga a 2-a acuză maniera de arbitraj.

Faptul că arbitrii vor să iasă în evidență, vor să fie actorii principali. Nu se mai poate. Nu poți să-ți bați joc de milioane de euro investiții cu arbitri care nu cunosc legile jocului și nu știu să le aplice. Că despre asta e vorba.

Să mă ascund în spatele degetului, că nu mai avem alți arbitri, nu stă în picioare. CCA-ul deleagă, CCA-ul trebuie să ia măsuri. Faptul că se ascund în spatele unui regulament pe care nu-l prezintă niciodată, că nu trebuie să facă publică sancțiunea dictată unui arbitru, e o minciună.

Aia e o minciună. «Nu, domnule, că regulamentul.» Nu este adevărat. Fă, domnule, public. Cum faci public că ai suspendat un jucător, un antrenor sau un oficial, faci public că ai suspendat și un arbitru. Ca omul să știe”, a continuat Auraș Brașoveanu.

”Arbitrul a devenit actorul principal. Iar șefii lor sunt complici”

În opinia președintelui Gloriei, arbitrii își arogă statut de actor principal pentru că li se permite un comportament necorespunzător. Dar și pentru că, atunci când un oficial semnalează erorile făcute, tot acesta este suspendat.

”Faptul că sunt acuzați arbitrii de ani de zile, nu de luni de zile, că sunt aroganți, că persiflează jucătorii și antrenorii, și nu se ia nicio măsură a adus lucrurile în situația în care ne aflăm astăzi.

În care arbitrul a devenit actorul principal al unui joc de fotbal. El, o persoană care trebuie să treacă neobservată în timpul unui joc. Și să asigure fluența jocului, nu să-l întrerupă din două în două minute.

Nu e normal să oprești jocul când un jucător cade din neant pe teren și după aia să reiei jocul cu mingea la echipa care nu a avut-o. Nu-i normal să tot vină antrenori și conducători și să scoată în evidență aceste lucruri și tot ei să fie judecați, când lucrurile stau total invers.

Își permit să vorbească la per tu, își permit să jignească. De ce? Întreb, de ce? Cine le dă dumnealor această siguranță de sine, care perpetuă într-o jignire a tuturor.

Nu știu, dar șefii lor sunt complici cu ei, atâta timp cât nu iau măsuri și nu se îmbunătățesc. Atâta timp cât lucrurile nu se îmbunătățesc, șefii lor sunt complici cu ei.

Atâta timp cât nu sunt publicate rezultatele și modul în care sunt promovați arbitrii, iar sunt complicii lor!
Toate sunt transparente în fotbalul românesc, mai puțin arbitrajul. De ce?

De ce să fac greșeli doar în favoarea anumitor echipei și nimeni nu ia măsuri? Sunt câteva întrebări pe care le pun”, a spus președintele Gloriei Buzău.

”E culmea. Ca să faci o plângere trebuie să plătești”

Brașoveanu este decis să depună un memoriu împotriva lui Mihai Motan. Și menționează care sunt capetele de acuzare. Nu înainte însă de a afirma că nu este logic ca pentru un astfel de act să se plătească.

”O să fac memoriu, o să trimit la CCA. Fac memoriu, îl plătesc. E culmea. Ca să faci o plângere trebuie să plătești, când vede toată lumea (n.r. – cum a fost arbitrajul într-un meci).

Când un stadion întreg se manifestă împotriva modului în care se manifestă un arbitru, ce-ți mai trebuie? Cum poți tu să te sesizezi împotriva unui jucător, unei echipe, dar nu te poți sesiza împotriva unui arbitru și împotriva unui maniere de arbitraj. Aici ește discuția.

«Domnule, dar a furat?»«Dar noi discutăm de furat aici?» Nu cred, discutăm de o manieră de a arbitra. Atâta timp cât această treabă nu este publică, n-ai cum să știi dacă și-o fac sau nu. Sau dacă-și atinge ținta”, spune Brașoveanu.

”Dacă nu e pregătit, de ce-l trimiți să arbitreze?”

Continuând: ”Îi reproșez arbitrului modul în care a gestionat jocul, modul în care a fragmentat, pur și simplu, jocul, culminând cu acea schimbare care a durat 5 minute.

Schimbările se fac în trei pauze, iar pauza a durat 5 minute. Arbitrul a venit să se uite el pe foi. Păi nu e treaba lui asta. Deci e vorba de maniera de joc, e vorba de modul în care vin și se manifestă, trăind cu impresia că sunt actorul principal.

Nu vin să acopăr, poate, jocul mai puțin bun din prima repriză al propriei mele echipe. Sub nicio formă. Dar, în momentul în care încep să am fluență de joc, iar tu oprești jocul din două în două minute, permiți să se dea îngrijiri pe teren pentru crampe, chemi targa după un minut.

Portarul a tras de timp din prima repriză și tu îl avertizezi pe final de joc. Și vii să spui: «Dar câte minute să dau de prelungire?». «Cât e nevoie. Nu scrie nicăieri câte minute să dai. Cât consideri tu că s-a întrerupt jocul voit.»

Și jocul a fost întrerupt voit de cele mai multe ori cu jucători care respingeau, pierdeau după respingere. Dacă se câștiga mingea de către noi, cădeau și acuzau crampe, iar arbitrul considera că trebuie să oprească jocul.

Mai mult, în două situații, mingea era la noi, a oprit jocul pentru diverse situații medicale, vezi Doamne, și a reluat jocul cu mingea la ei. Despre asta e vorba. Despre manieră.

Dacă nu e pregătit, de ce îl trimiți să arbitreze la Liga a 2-a? Cum susți promovarea unui astfel de arbitru? Cum?”.

”Un joc bun poate fi influențat de arbitraj. Un joc slab nu poate influența arbitrajul”

Președintele buzoian consideră că arbitrajele lipsite de valoare împiedică fotbalul românesc să progreseze. ”Vrem ca fotbalul românesc să crească. Ca să crească fotbalul românesc, toți factorii trebuie să concure pentru treaba asta.

Un joc bun poate fi influențat de arbitraj. Un joc slab nu poate influența arbitrajul. De asta ne trezim că mergem în străinătate și începem să ne plângem că, vezi Doamne, arbitrul nu a fost tocmai cum consideram noi că ar trebui să fie în momentul în care nu acceptă anumite situații, să te trântești pe teren, să soliciți fel de fel de lovituri.

Aduceți-vă aminte de meciul Steaua – Napoli, când a prelungit respectivul arbitru cu 3 minute peste cât a dat. Tocmai pentru că s-a tras de timp în acele 5 sau 6 minute de prelungiri. 

Atunci când a urlat tot fotbalul românesc și a ieșit UEFA și a explicat regulamentul. «Ați tras de timp, plătiți.» Să nu credeți că dacă se dau 3-4 minute de prelungiri și voi trageți de timp 3-4 minute vor rămâne 3-4 minute.

Nu! Sunt 4 minute exclusiv de joc, nu să te trântești tu pe jos!”, a declarat Brașoveanu.

”Nu se poate să-ți bagi joc de investiții de milioane de euro cu astfel de maniere de arbitraj”

Auraș Brașoveanu nu oferă nicio scuză CCA. Și pune sub semnul întrebării motivul pentru care acesta a solicitat mărirea baremului de arbitraj, cu toate că acesta nu face nimic pentru a fi transparent.

”Acum modul în care arbitru a influențat direct jocul prin maniera lui, pentru că el a influențat jocul. În momentul în care joci 2-3 minute și 2 minute stai, nu ai cum să ai fluență pe joc. Iar domnul Motan asta a făcut.

Deja a început să ajungă cuțitul la os și din ce în ce mai multe cluburi și mai mulți antrenori au început să aibă păreri. Ești suspendat dacă vorbești în momentul în care jignești, în care aduci acuze nefondate.

În momentul în care vii și pui întrebări vizavi de maniera de a arbitra un joc, despre faptul că influențezi direct jocul, crezându-te actorul principal, unde-i jignirea și unde este neadevărul?

Nu se poate să-ți bagi joc de investiții de milioane de euro cu astfel de maniere de arbitraj. Nu mă încălzește și nu încălzește pe nimeni faptul că, vezi Doamne, nu mai avem arbitri, că suntem nevoiți să lucrăm cu ce avem. Nu! Caută soluții. Ați tot mărit baremurile de arbitraj. Pentru ce?”, 

”Dacă nu ar exista cluburi, ar exista arbitri?”

Și continuă: ”Dacă nu ar exista cluburi, ar exista arbitri? Că despre asta e vorba. Arbitrii, ca și conducătorii, ca și alții, staffurile medicale, sunt anexe ale jocului de fotbal.

Actorul principal este jucătorul și dirijorul e antrenorul. Noi, ceilalți, suntem anexe și nu trebuie să ieșim noi în față niciodată. Dar nu e normal să arăți tot timpul cu degetul la cluburi și la jucători.

De asta n-are fotbalul românesc rezultate. Cluburile și jucătorii sunt vinovați? Oare numai ei sunt vinovați? Oare de atâta timp de când se vorbește de atitudinea arbitrilor, atitudine jignitoare, atitudine arogantă…

Inclusiv a arbitrului numărul 1. Lucru pe care voi, ziariștii, l-ați scos în evidență vizavi de comportamentul domnului Istvan Kovacs. A luat vreo măsură?

Eu nu am văzut în Spania, Anglia, Germania sau Italia să se mândrească cu vreun arbitru. Asta-i prostia noastră. Eu cred că se mândresc cu echipele pe care le au și cu jucătorii pe care îi au.

Deci, atât timp cât sunt intangibili nu vor realiza nimic. Lucrurile vor continua”, afirmă Auraș Brașoveanu.

”Arbitrajul este o verigă slabă care macină fotbalul românesc”

”Atâta timp cât vor veni amenințări pe surse – «Vezi că te-ai luat de arbitri și ei discută între ei și o să vezi ce o să pățești.» – iar nu vom evolua.

Atâta timp cât nimeni nu judecă, că indiferent cum îl cheamă pe arbitru, greșeala este făcută în favoarea acelorași echipe, iar nu vom evolua.

Deci fotbalul e un lanț trofic. Fiecare verigă slabă îl macină. Despre asta este vorba. Putem să facem noi n cursuri de dezvoltare profesională a antrenorilor, de dezvoltare profesională a conducătorilor.

Atât timp cât o verigă este slabă, o conștientizăm că e slabă, dar nu luăm nicio măsură, nu avem cum să progresăm.

Iar jocul de astăzi dintre Gloria Buzău și Progresul Spartac a fost influențat în mod vizibil de maniera de arbitraj, care, pur și simplu, a fragmentat în mod intenționat jocul”, a precizat Brașoveanu.

”Îi protejează”

La fel, o verigă slabă este și CCA, care nu ia măsurile care se impun împotriva celor care greșesc. Și nu respectă regulamentul. Care spune că arbitrii care sunt suspendați să fie trimiși la competițiile de juniori.

”Atâta timp cât s-a decis ca acești arbitri care sunt reținuți de la delegări la nivel de seniori să fie trimiși pe toată perioada reținerii la juniori, și nu sunt trimiși, și nu se pune în practică o hotărâre de Comitet Executiv, că e de vreo 3 ani luată decizia asta, e o problemă.

Asta înseamnă că îi protejează. «Cum să-i trimit eu acolo.»«Dar de ce să nu-i trimiți?» Să se învețe. Nu vrei acolo, du-te acolo! Am tot tăcut, că nu e prima oară când avem o astfel de manieră de arbitraj. Nu-i prima oară și am tot tăcut.

Am zis: «Domnule, a fost o întâmplare.» Dar când se repetă nu mai e întâmplare. Și nu se repetă doar cu Gloria Buzău. Nu vreau să transform Gloria Buzău în victimă. Dar, fotbalul românesc este o victimă la momentul ăsta, vizavi de arbitraj”, a conchis președintele buzoian.

ADVERTISEMENT