News

Aurel Vainer s-a stins din viaţă. Mesajul Academiei Române

Aurel Vainer s-a stins din viață, iar Academia Română a transmis un mesaj după aflarea veștii.
01.11.2021 | 15:15
Aurel Vainer sa stins din viata Mesajul Academiei Romane
ADVERTISEMENT

Aurel Vainer s-a stins din viață duminică, 31 octombrie 2021, la vârsta de 89 de ani. Luni, Academia Română a omagiat memoria doctorului, precizând că acesta a fost o personalitate a științelor economice din România.

Totodată, membrii Academiei Române au subliniat faptul că regretatul economist a fost un „om al echilibrului şi al lucidităţii, de mare probitate morală”, scrie Agerpres.

ADVERTISEMENT

Aurel Vainer a fost și președinte al Federației Comunităților Evreiești din România. A fost și vicepreședinte al Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București.

Aurel Vainer s-a stins din viaţă. Mesajul Academiei Române

Fostul președinte al Federației Comunităților Evreiești din România a deținut și funcția de deputat în Parlamentul României între 2004 și 2016. Academia Română a transmis un mesaj după moartea lui Aurel Vainer.

ADVERTISEMENT

Înmormântarea va avea loc marți, 2 noiembrie, la ora 14:00, în cimitirul Filantropia, potrivit sursei citate mai sus.

„Membrii Academiei Române au aflat cu tristeţe despre stingerea din viaţă, la vârsta de 89 de ani, a unui bun prieten al instituţiei, dr. Aurel Vainer, personalitate a ştiinţelor economice din România, om al echilibrului şi al lucidităţii, de mare probitate morală care a ştiut să lupte cu fermitate şi fără oboseală pentru adevărul istoric şi pentru demnitatea fiecărei persoane.

ADVERTISEMENT

A apărat toată viața drepturile comunității evreiești, pe care a reprezentat-o cu eleganță zeci de ani în toate forurile publice și politice din țară și din străinătate, ca președinte și apoi ca președinte de onoare al Federației Comunităților Evreiești din România.

I-a apărat, fără vehemență, memoria, i-a pus în valoare performanțele culturale și științifice, a păstrat-o întreagă și unită, o entitate etnică activă, perfect integrată în societatea românească.

ADVERTISEMENT

Academia Română omagiază acum, la despărțire, memoria distinsului său colaborator care a fost dr. Aurel Vainer.  Să îi fie amintirea binecuvântată! Odihnească-se în pace!”, se arată în comunicatul Academiei Române.

Aurel Vainer a desfășurat o vastă activitate publicistică în cercetare (Economia comerțului, Marketing). A publicat articole pe teme economice şi cărţi de comerţ interior şi de marketing.

În 2015 a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Senatului Universităţii Titu Maiorescu.

Cine a fost Aurel Vainer

Aurel Vainer a fost un economist român de etnie evreiască și a fost președinte de onoare al Federației Comunităților Evreiești din România (FCER) din noiembrie 2020.

A absolvit cursurile Academiei de Studii Economice în 1953, iar în 1966 a devenit doctor în Economie. A urmat mai multe cursuri în Marketing, Studierea Pieţei, la Paris (1968), în Medierea Diferendelor Comerciale, la Paris (2003), așa cum reiese din CV-ul postat pe site-ul Camerei Deputaţilor.

Înainte de 1989. Aurel Vainer a activat în domeniul comerţului, statisticii şi construcţiilor:  comerţul de stat (1949-1950), Direcţia Centrală de Statistică, (1950-1959), construcţii (1959-1962).

A desfășurat și activitate de cercetare științifică înainte de 1989. A fost cercetător ştiinţific principal gradul II şi gradul I la Institutul de Cercetări Comerciale, dar şi la Institutul pentru Cercetarea Comerţului Interior şi al Comerţului.

A fost membru în Comitetul Director al Asociaţiei Române de Marketing (1996-2004) și vicepreşedinte al Societăţii Române de Statistică (2004). A fost și membru în Comitetul Executiv al Congresului Evreiesc European (2005-2007).

În 2013 a fost decorat cu Ordinul „Steaua României”, în grad de ofiţer. A primit și Ordinul Naţional al Legiunii de Onoare, în grad de Cavaler, conferit de Franţa, în 2009.

La 30 decembrie 2016, președintele Klaus Iohannis i-a oferit lui Aurel Vainer  Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Comandor.

ADVERTISEMENT