Sport

Australian Open a anunțat premii record pentru acest an. Câți români vor participa la competiție

Australian Open mărește miza. Primul mare turneul al anului a anunțat un buget record pentru acest an, un an în care vom avea 3 românce pe tabloul principal.
30.12.2023 | 08:56
Australian Open a anuntat premii record pentru acest an Cati romani vor participa la competitie
Australian Open a anuntat premii record pentru acest an
ADVERTISEMENT

Cu puțin timp înainte de debutul primului turneu de Grand Slam al anului, Australian Open 2024, organizatorii au făcut anunțul mult așteptat despre premiile record care vor fi oferite în competiția ce va avea loc în perioada 14-28 ianuarie la Melbourne.

Australian Open mărește premiile pentru ediția din 2024

Cu un buget de premiere de 59,1 milioane de dolari americani (86,5 milioane de dolari australieni), Australian Open urcă ștacheta cu o creștere semnificativă de 13 la sută față de anul precedent.

ADVERTISEMENT

Anul trecut, turneul australian a fost marcat de cele mai mici premii din cele patru turnee de Mare Șlem, însumând 52,3 milioane de dolari americani. Campionii de atunci, Novak Djokovic și Arina Sabalenka, au încasat câte 1,89 milioane de dolari americani fiecare.

Cu toate acestea, pentru ediția din 2024, organizatorii au decis să ofere un premiu la înălțime pentru câștigătorii masculin și feminin. Pe 27 ianuarie, câștigătorul la categoria feminină va încasa un cec impresionant de 2,16 milioane de dolari americani, în timp ce campionul la masculin va fi recompensat similar.

ADVERTISEMENT

Aceste premii record reprezintă un stimulent semnificativ pentru jucători și reflectă dorința organizatorilor de a recompensa “cei mai buni jucători ai lumii într-un mod adecvat”, a declarat directorul turneului, Craig Tiley.

România are 3 jucătoare calificate pe tabloul principal

Bugetul Australian Open a cunoscut o creștere notabilă în ultimii zece ani, însă, chiar și cu această majorare de 13%, turneul rămâne în urma celui de la US Open din 2023, care a oferit un fond total de premiere de 65 de milioane de dolari americani. Tiley a subliniat importanța de a asigura o compensație corespunzătoare pentru jucători, subliniind că aceștia merită să fie recompensați pe măsură contribuției lor.

ADVERTISEMENT

Într-un context mai larg, premiile totale pentru celelalte două turnee de Mare Șlem din sezonul trecut au fost de 56,9 milioane de dolari americani pentru Wimbledon și 54,9 milioane de dolari americani pentru Roland Garros. Cu toate acestea, desigur, aceste sume au rămas sub cele oferite de Australian Open 2024.

În anul 2023, Novak Djokovic a triumfat la Australian Open în competiția masculină, în timp ce Aryna Sabalenka a obținut victoria în rândul femeilor. În acest sezon, Djokovic ca avea concurență la trofeu. Rafel Nadal și-a revenit după accidentare și este pregătit să se lupte pentru trofeu.

ADVERTISEMENT

Totodată, calificarea a 3 sportive românce pe tabloul principal și alte 4 în calificări subliniază creșterea interesului pentru tenisul feminin din România și poate ajuta la creșterea reputației noastre la nivel internațional.

ADVERTISEMENT