Sporturi

Australian Open, primul turneu major în care se folosește Hawk Eye Live! COVID-19 a scos arbitrii de linie din teren

12.02.2021 | 13:39
Australian Open primul turneu major in care se foloseste Hawk Eye Live COVID19 a scos arbitrii de linie din teren
Australian Open, primul turneu major în care se folosește Hawk Eye Live! COVID-19 a scos arbitrii de linie din teren
ADVERTISEMENT

Tenisul a fost unul dintre cele mai afectate sporturi de pandemia COVID-19. O mulțime de turnee au fost anulate în 2020 când s-a răspândit virusul, însă competițiile care au rămas în calendar sunt complet schimbate. Iar la Australian Open 2021 vedem pentru prima dată un turneu major fără arbitri de linie. 

Tehnologia “Hawk Eye Live” se testează de câțiva ani, însă pandemia de coronavirus a grăbit implementarea ei. Pentru a reduce numărul oamenilor de pe teren, organizatorii au hotărât ca începând de la această ediție să dispară arbitrii de linie.

ADVERTISEMENT

Australian Open, primul turneu major în care se folosește Hawk Eye Live!

Ei au fost înlocuiți de camerele de luat vederi ale cunoscutului sistem “Hawk Eye”, folosit începând cu anul 2006. Timp de 14 ani, jucătorii au avut la dispoziție în anumite turnee posibilitatea de a cere “challenge” în momentul în care nu erau de acord cu decizia arbitrului de linie. La Australian Open 2021 acest sistem a devenit permanent și decide în timp real dacă o minge a fost out sau nu.

Astfel, la Openul australian au rămas pe teren doar jucătorii, arbitrul de scaun și copiii de mingi. Reacțiile vis-a-vis de noul sistem sunt diferite. În timp ce unii jucători consideră că este o normalitate, alții consideră că noul sistem nu este potrivit.

ADVERTISEMENT

Cum funcționează sistemul Hawk Eye Live?

Spre deosebire de sistemul “Hawk Eye” clasic, acest nou sistem trebuie să dea verdictul instantaneu, dacă a fost sau nu out. Pe fiecare teren sunt montate 12 camere, iar șase dintre ele sunt folosite pentru a semnala greșelile de picior.

Într-o cameră de lângă teren există un supervizor care poate semnala o greșeală de picior folosind un buton. În momentul în care un jucător comite o greșeală de picior, se va auzi un sunet caracteristic care anunță greșeala.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește mingile care ies sau nu în out, sistemul dă răspunsul instantaneu. Odată cu arbitrii de linie au dispărut și celebrele “challenge-uri” cerute de jucători care voiau în unele momente de tensiune să verifice decizia.

Sistemul Hawk Eye Live va fi utilizat în 2021 și în turneele Masters 1000 care se vor desfășura pe hard: Miami, Canada, Cincinnati, Paris și Shanghai, plus Indian Wells dacă va fi reprogramat. Principalul motiv este reducerea numărului de oameni care sunt pe teren la meciuri, ceea ce scade riscul de infectare cu noul coronavirus.

ADVERTISEMENT

Jucătorii, reacții pro și contra împotriva sistemului Hawk Eye Live

Reacțiile în rândul jucătorilor sunt diferite. Kevin Andersson și Novak Djokovic sunt pentru folosirea acestui sistem, în timp ce Gilles Simon susține că sistemul “Hawk Eye Live” nu funcționează corect de fiecare dată:

“Sistemul funcționează foarte bine. Cred că elimină orice dubiu. Această tehnologizare se întâmplă peste tot în lume, în multe industrii. Cred că folosirea sistemului este îndreptățită, mai ales în aceste vremuri. Probabil pandemia a accelerat acest lucru pentru că reduce interacțiunea umană”, a spus Kevin Andersson.

Liderul mondial Novak Djokovic s-a declarat 100% de acord cu noul sistem, mai ales după ce a fost descalificat de la US Open 2020 după ce a lovit din greșeală cu mingea un arbitru de linie: “Cu tot respectul pentru tradiția și cultura din acest sport, când e vorba de prezența mai multor oameni pe teren în timpul unui meci, nu văd niciun motiv pentru care fiecare turneu din lume să nu folosească acest sistem.

Tehnologia este atât de avansată încât nu există absolut niciun motiv pentru care ar trebui să păstrezi arbitrii de linie pe teren. Asta este opinia mea”, a spus Djokovic.

Simon: “Jucătorii preferă o eroare făcută de tehnologie decât de un arbitru uman”

În schimb, Gilles Simon nu este atât de încântat de folosirea “Hawk Eye Live”: “Marea problemă este că sistemul nu este 100% precis. Asta este o mare mare problemă. În mod surprinzător, jucătorii preferă o eroare făcută de tehnologie decât de un arbitru uman. Altfel, avem ideea că este personal, suntem paranoici și avem impresia că arbitri au ceva cu noi, de asta greșesc împotriva noastră. 

Dar cu tehnologia nu poți să îți împingi paranoi atât de departe. Este o problemă pentru că sunt mari diferențe, mai ales când vezi foarte bine unde sunt urmele. Și observi că decizia luată pe baza camerelor nu este similară cu urma lăsată de minge. Și asta este o problemă”, a spus Simon.

Sistemul, folosit și pe zgură?!

Turneul de la Roland Garros este singurul care nu folosește tehnologia video. Asta pentru că în turneele de zgură, urma lăsată de minge este foarte clară și deciziile la limită sunt analizate examinând urmele lăsate de minge.

Însă, după ediția de anul trecut, unii jucători consideră că se impune folosirea sistemului “Hawk Eye” și pe zgură: “100% susțin ca tehnologia să fie prezentă și în turneele de zgură. Cred că ar fi corect pentru toată lumea dacă Hawk Eye ar exista pe zgură. Cred că ar trebui să se facă”, a spus Dominic Thiem.

De ce nu va fi folosit “Hawk Eye Live” la toate turneele

Sistemul este foarte scump. Implementarea și folosirea sistemului “Hawk Eye Live” costă 25.000 de dolari pentru fiecare teren, pe durata turneului. Astfel, dacă un turneu mai mic, desfășurat pe trei terenuri, costul sistemului va fi de 75.000 de dolari.

Astfel că, deocamdată își permit acest sistem doar organizatorii turneelor majore (Grand Slam, Masters 1000) și care pun la bătaie mulți bani în joc. Pentru turneele mai mici se vor folosi în continuare arbitrii de linie.

Sistemul nu este perfect. Există o marjă de eroare de 3,6 milimetri și asta poate duce la o decizie greșită, în condițiile în care mingea poate ateriza cu 3,6 milimetri mai aproape de orice parte a liniei. “Hawk Eye Live” a fost folosit pe 15 terenuri de la US Open 2020 și în prima săptămână a dat 225.000 de decizii. 14 dintre acestea au fost greșite (0.0062%).

  • 25.000 de dolari pentru fiecare teren costă implementarea “Hawk Eye Live”
  • 14 ani au trecut de când a fost introdus sistemul clasic “Hawk Eye”

 

 

ADVERTISEMENT