News

Austria se ceartă cu toată Europa din cauza migraţiei. Nehammer ameninţă să blocheze declaraţia finală a summit-ului UE

Cancelarul Austriei ameninţă că va bloca declaraţia finală a summit-ului UE din această săptămână, dacă nu se iau măsuri ferme împotriva migraţiei ilegale
08.02.2023 | 17:23
Austria se cearta cu toata Europa din cauza migratiei Nehammer ameninta sa blocheze declaratia finala a summitului UE
Karl Nehammer produce în continuare agitaţie în UE Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Karl Nehammer spune că este pregătit să blocheze declaraţia finală a summitului Uniunii Europene, din această săptămână, dacă liderii europeni nu ajung la acorduri concrete pentru combaterea migraţiei ilegale. Cancelarul austriac a făcut aceste afirmaţii într-un interviu acordat cotidianului german Die Welt.

Opt state cer întărirea securităţii frontierelor UE

Austria și alte șapte țări se plâng într-o scrisoare adresată şefului Comisiei Europene, Ursula von der Leyen , că se înregistrează progrese lente în limitarea migrației ilegale. “Sistemul de azil nu funcţionează”, a declarat cancelarul Karl Nehammer, care ameninţă să blocheze declarația finală a summit-ului dacă nu se iau măsuri mai ferme.

ADVERTISEMENT

“Vorbele goale nu vor fi suficiente”, a spus Nehammer pentru Die Welt. “Ceea ce ar fi necesar este un angajament clar și fără ambiguitate pentru consolidarea protecției frontierelor externe și pentru utilizarea resurselor financiare adecvate din bugetul UE pentru aceasta”, a cerut cancelarul austriac.

Nehammer a cerut anterior alocarea a două miliarde de euro din fondurile europene pentru extinderea gardului la frontiera între Bulgaria şi Turcia. Austria şi alte 11 state membre ale UE, respectiv Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Grecia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, Republica Cehă şi Slovacia, i-au cerut Comisiei Europene şi în octombrie 2021 finanţarea din fonduri europene a construcţiei de bariere fizice la graniţe pentru a combate migraţia ilegală.

ADVERTISEMENT

Dar Comisia Europeană şi alte state membre ale UE, inclusiv Germania, resping această idee. “Ar trebui făcuți pași concreți. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, Austria nu va putea susține declarația finală a summitului UE”, a mai afirmat Karl Nehammer în interviul pentru ziarul german.

Înaintea summitului care începe joi, opt state membre ale Uniunii Europene (Austria, Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania, Grecia, Malta, Slovacia) i-au trimis o scrisoare preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, cerându-le măsuri mai ferme împotriva migraţiei clandestine, în special suplimentarea din fonduri UE a măsurilor de protecţie a frontierelor externe ale Uniunii, accelerarea returnărilor şi noi acorduri în materie cu ţări terţe.

ADVERTISEMENT

Se solicită Comisiei UE să prezinte o abordare cuprinzătoare pentru toate rutele importante de migrație. Această abordare ar trebui să conțină “întărirea în continuare a protecției frontierelor externe, inclusiv dezvoltarea infrastructurii și supravegherea spațiului aerian în zona din fața frontierelor maritime”.

“Unele state membre au același număr sau mai multe sosiri și cereri decât în ​​timpul crizei migrației din 2015 și 2016”, se spune, între altele, în scrisoare. Mai mult decât atât, potrivit ţărilor semnatare ale acestei solicitări, actualul sistem de azil al Uniunii Europene este ineficient şi de el beneficiază în special traficanţii.

ADVERTISEMENT

Adversarii politici ai lui Karl Nehammer şi analiştii consideră că printr-o astfel de atitudine Austria pierde bunăvoința la nivel european, dar mai ales suferă o pierdere enormă de încredere, mai ales după ce a blocat în decembrie admiterea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen.

ADVERTISEMENT
Tags: