News

Austria taie din elanul României privind intrarea în Schengen: ”Nu există negocieri privind aderarea propriu-zisă”

Până la intrarea României pe deplin în Schengen e cale lungă, anunță oficialii din Austria. Viena afirmă clar că ”nu există negocieri privind aderarea propriu-zisă”.
28.12.2023 | 18:45
Austria taie din elanul Romaniei privind intrarea in Schengen Nu exista negocieri privind aderarea propriuzisa
Austria neagă o iminentă intrare deplină a României în spațiul Schengen: ”Nu există o dată pentru aderare”. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Joi, 28 decembrie, Austria a mai tăiat din elanul României privind intrarea deplină în spațiul Schengen. Ministerul de Interne de la Viena anunță clar că, în acest moment, ”nu există negocieri privind aderarea propriu-zisă”.

Austria neagă o iminentă intrare deplină a României în spațiul Schengen: ”Nu există o dată pentru aderare”

De la cel mai înalt nivel, România a anunțat, la mijlocul săptămânii, că anul 2024 vine cu o aderare la Schengen. Deocamdată, vorbim doar de o intrare pe cale aeriană și maritimă.

ADVERTISEMENT

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, miercuri seară, pe Facebook, că România va adera la spațiul Schengen pe cale aeriană și maritimă în martie 2024. Șeful Guvernului era convins că discuțiile vor continua anul viitor și pentru frontierele terestre, potrivit acordului dintre Austria, România și Bulgaria.

La o zi de la acest optimism exprimat public de partea română, Viena a venit cu clarificări. Ministerul de Interne austriac a explicat că deschiderea spaţiului maritim şi aerian european pentru România şi Bulgaria nu constituie o apartenenţă deplină la spaţiul Schengen.

ADVERTISEMENT

În plus, Guvernul lui Karl Nehammer anunță că încă nu a prezentat un calendar de implementare în acest sens, transmite Agerpres. ”Schengen Air înseamnă că pasagerii care vin din România şi Bulgaria nu vor mai fi supuşi unui alt control al paşapoartelor decât cel al companiei aeriene la poarta de îmbarcare”, a explicat ministrul austriac al internelor, Gerhard Karner.

Oficialul de la Viena taie apoi din elanul românilor și spune că ”în prezent nu există negocieri privind aderarea propriu-zisă” şi, prin urmare, ”nu există o dată” pentru punerea în practică.

ADVERTISEMENT

Condițiile Austriei pentru ca România și Bulgaria să adere la”Air Schengen”

Ministerul de Interne de la București anunța, miercuri, că Bucureștiul ajuns la un acord politic împreună oficialii din Austria și Bulgaria privind extinderea Spațiului Schengen cu România și Bulgaria și aplicarea acquis-ului comunitar Schengen în România și Bulgaria la frontierele aeriene și maritime. Acest lucru se va pune în aplicare începând cu luna martie 2024.

Joi, de la Viena au fost transmise și condiţiile pentru “Air Schengen”. Acestea sunt creşterea operaţiunilor Frontex în Bulgaria şi bani de la Comisia UE pentru o protecţie solidă a frontierelor externe.

ADVERTISEMENT

În plus, Ministerul de Interne de la Viena a precizat că va solicita sporirea controalelor la frontierele terestre. De asemenea, solicitanții de azil, în special din Afganistan şi Siria, ar trebui să fie preluați de România şi Bulgaria.

ADVERTISEMENT
Tags: