News

Autobuzul Odesa-Iaşi, pe lista celor mai populare alegeri pentru ucrainenii care vor să-şi părăsească ţara. Aeroportul din Suceava este şi el în top

Cum ajung refugiaţii ucraineni în lumea întreagă. Aeroportul din Suceava şi autobuzul până la Iaşi sunt pe lista locurilor favorite pentru tranzit.
14.11.2022 | 15:10
Autobuzul OdesaIasi pe lista celor mai populare alegeri pentru ucrainenii care vor sasi paraseasca tara Aeroportul din Suceava este si el in top
Cum ajung refugiaţii ucraineni în lumea întreagă Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Pentru a călători în lume în timpul războiului, ucrainenii trebuie să părăsească țara și să ajungă la cele mai apropiate aeroporturi de lângă graniță. Publicaţia ucraineană Focus a aflat care rute au devenit cele mai populare printre ucraineni, iar în capul listei se află chiar una către România.

Polonia rămâne legătura favorită

În timp ce avioanele de pasageri au interzis să zboare în Ucraina pe durata legii marțiale aflate încă în vigoare, cetățenii acestei țări trebuie să găsească modalități alternative de a călători, după cum scrie Focus în ultima sa analiză, “Zborul, în vise și realitate. Cum călătoresc ucrainenii prin lume în timpul războiului”.

ADVERTISEMENT

Potrivit lui Andrei Burenko, fondatorul tripmydream, serviciu de căutare pentru bilete de avion și călătorii, cea mai populară destinație pentru ucraineni este Polonia, unde se poate ajunge cu ușurință la Przemyśl sau Varșovia, cu trenurile directe.

De la Przemyśl se poate ajunge cu maşina la Aeroportul Rzeszów într-o oră şi jumătate, iar la aeroporturile din Lublin, Cracovia și Katowice în 3-4 ore“, spune Burenok. “La Varșovia sunt Aeroportul Central Chopin și Aeroportul Varșovia-Modlin. Cei care zboară spre America sau Asia se îndreaptă Aeroportul Chopin, de unde sunt operate cele mai multe zboruri intercontinentale. Pentru cei care călătoresc în Europa sunt potrivite celălalt aeroport din Varșovia, precum şi cele din Cracovia sau Katowice“, mai spune acesta.

ADVERTISEMENT

Maria Tereşcenko, avocat la firma de avocatură Ante – specializată în plângeri legate de probleme cu zborurile, adaugă că unele companii aeriene low-cost, precum WizzAir și Ryanair, zboară de pe aeroporturile din Varșovia, Rzeszów și Cracovia, iar prețurile biletelor sunt destul de rezonabile.

Ucrainenii zboară și de pe aeroporturile din Republica Moldova, România și Ungaria“, continuă Tereșcenko.

ADVERTISEMENT

Cele mai populare rute

Destinaţie: Viena   Logistica din Ucraina: autobuz Odesa-Iaşi      Logistica de la aeroport: zbor Iaşi – Viena 122 euro/pers (cu bagaj de 20 kg inclus)

Destinaţie: Dortmund   Logistica din Ucraina: tren Kiev – Przemyśl, tren Przemyśl – Katowice    Logistica de la aeroport: zbor Katowice – Dortmund
125 euro

ADVERTISEMENT

Destinaţie: Roma     Logistica din Ucraina: autobuz Kiev-Budapesta      Logistica de la aeroport: zbor Budapesta – Roma 245 euro

Destinaţie: Barcelona     Logistica din Ucraina: tren Kiev – Przemyśl, tren Przemyśl – Varșovia   Logistica de la aeroport: zbor Varșovia – Barcelona 150 euro

Destinaţie: Londra      Logistica din Ucraina: tren Kiev – Przemyśl, tren Przemyśl – Cracovia      Logistica de la aeroport: zbor Cracovia – Londra (Stansted) 90 euro

Destinaţie: Paris     Logistica din Ucarina: tren Kiev – Varșovia, tren Varșovia – Poznań     Logistica de la aeroport: zbor Poznań – Paris (Beauvais) 130 euro.

Excluzând o posibilă ședere peste noapte într-un hotel, prețurile sunt aproximative, calculate pentru datele din decembrie, iar zborurile luate în calcul sunt numai ale companiilor aeriene low-cost.

Andrei Burenok spune că aeroporturile din Ungaria, Moldova, Slovacia și România sunt potrivite pentru cei care pleacă din regiunile de sud și vest ale Ucrainei. După cum a declarat un locuitor din Odesa pentru Focus, cetăţenii din acest oraş zboară acum prin Chișinău, iar de acolo fie iau zboruri directe către Europa, fie îşi rezervă zboruri spre Istanbul.

Din Cernăuţi se poate ajunge foarte repede la Suceava. Nu sunt multe zboruri de pe aeroportul de acolo, dar, de exemplu, poți zbura în Italia“, adaugă un alt participant la sondajul Focus, rezident în Bucovina ucraineană.

Top 10 aeroporturi de lângă graniță, de unde le este cel mai convenabil ucrainenilor să zboare în timpul războiului:

Varșovia (Polonia) : Aeroportul Frederic Chopin (Lotnisko Chopina w Warszawie)

Varșovia (Polonia): Aeroportul Varșovia-Modlin (Port Lotniczy Warszawa/Modlin)

Rzeszow (Polonia): Aeroportul Rzeszow-Jasionka

Lublin (Polonia): Aeroportul Lublin (Port Lotniczy Lublin)

Cracovia (Polonia): Aeroportul Internațional Ioan Paul al II-lea Cracovia-Balice

Katowice (Polonia): Aeroportul Katowice-Pyrzowice (Port Lotniczy Katowice-Pyrzowice)

Budapesta (Ungaria): Aeroportul Internațional Liszt Ferenc

Chișinău (Moldova): Aeroportul Chișinău (Aerportul Internațional Chișinău

Suceava (România): Aeroportul Internaţional „Ștefan cel Mare” Suceava

Košice (Slovacia): Aeroportul Košice (Medzinárodné letisko Košice)

Experții cred că zborurile aviației civile în Ucraina se vor relua în 6-12 luni de la încheierea ostilităților în curs, cu Federaţia Rusă.

În paralel cu acest exod legal al ucrainenilor are loc şi unul ilegal, după cum reiese dintr-un comunicat DIICOT, ai cărui procurori au făcut luni dimineață percheziţii la membrii unei grupări de trafic de țigări din Ucraina, care și-ar fi extins activitatea și au ajutat mai mulți ucraineni să intre ilegal în România, deși nu aveau voie să iasă din țara lor, unde este mobilizare generală.

Persoanele vizate de percheziţii sunt din judeţele Suceava, Bihor, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Mehedinţi şi Gorj.

ADVERTISEMENT