News

Autoritățile din Ungaria recomandă a patra doză de vaccin anti-Covid, la șase luni după booster

Guvernul de la Budapesta recomandă cetățenilor săi a patra rundă de imunizare. Această doză suplimentară ar putea fi administrată într-un interval de 4-6 luni de la doza cu numărul trei.
14.01.2022 | 16:36
Autoritatile din Ungaria recomanda a patra doza de vaccin antiCovid la sase luni dupa booster
ADVERTISEMENT

Creșterea numărului de cazuri Covid-19 în această etapă a valului 5 formează autoritățile din Europa să ia o serie de măsuri pentru a ține sub control situația pandemică. Una dintre aceste măsuri, adoptată de către guvernul de la Budapesta, vizează extinderea schemei de vaccinare.

Guvernul maghiar a decis să recomande populației generale realizarea celei de a patra doze de vaccin. Cetățenii vor avea posibilitatea să se vaccineze la șase luni de la administrarea dozei booster, notează Agerpres.

ADVERTISEMENT

Deși, din primele informații, autoritățile de Budapesta au anunțat posibilitatea ca cea de a patra doză să fie administrată la șase luni de la booster, nu au exclus posibilitatea ca acest lucru să poată fi posibil și după patru luni.

Care este situația în Ungaria?

Ungaria, la fel ca alte state europene, se confruntă cu o creștere semnificativă a numărului de infectări Covid. Astfel, autoritățile maghiare s-au confruntat cu o triplare a numărului de cazuri. Doar în ultimele 24 de ore au fost înregistrați 8.900 de noi bolnavi.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește vaccinarea, datele oficiale indică faptul că au fost administrate peste 15 milioane de doze de vaccin împotriva Covid-19. În plus, evoluțiile din ultima perioadă indică faptul că campania de vaccinare pare a se fi încetinit.

Cele 15 milioane de doze de vaccin au asigurat imunizarea a 64% dintre persoanele care locuiesc pe teritoriul Ungariei. Dintre  persoanele vaccinate, doar 34% ar putea să beneficieze de această doză cu numărul patru.

ADVERTISEMENT

Cum poate fi administrată doza cu numărul patru?

Într-o emisiune a unui radio local, premierul maghiar, Viktor Orban, a explicat faptul că deși Omicron pare a fi mai puțin agresiv decât varianta anterioară, Delta, vaccinarea rămâne o alternativă la îndemână.

“Deși, potrivit experților, (varianta) Omicron este mai slabă decât Delta, acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să ne apărăm. Avem un as în mânecă: vaccinul”, a explicat Viktor Orban.

ADVERTISEMENT

Pentru a beneficia de cea de a patra doză de vaccin, locuitorii din Ungaria au nevoie de o recomandare din partea unui specialist. Astfel, ei trebuie să se prezinte la medicul de familie pentru un consult.

Rezidenții din Ungaria, spre deosebire de cei din România, de exemplu, pot beneficia de mai multe tipuri de vaccinuri împotriva Covid. Astfel, aceștia pot fi imunizați cu serurile aprobate la nivel european: Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson și AstraZeneca.

Pe lângă aceste vaccinuri, maghiarii pot fi imunizați și cu vaccinul produs în China, Sinopharm, cu precizarea că acesta nu a fost aprobat de către autoritățile comunitare. Recent, Ungaria a renunțat la un alt ser care nu a fost acreditat de Bruxelles: Sputnik V, produs în Rusia.

Posibilitatea de a fi vaccinat în Ungaria cu un vaccin care nu a fost aprobat de către Agenția Europeană a Medicamentului creează o serie de probleme de ordin legal. Mai exact, persoanele vaccinate cu Sinopharm sau Sputnik V nu pot beneficia de un certificat verde recunoscut la nivel european și trebuie să prezinte teste RT-PCR la intrarea pe teritoriul altei țări.

ADVERTISEMENT