News

Autorităţile îi liniştesc pe români, după anunţul Rusiei că un nor radioactiv vine dinspre Ucraina. Protecţia Mediului a emis un comunicat

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a făcut precizări cu privire la norul radioactiv despre care Rusia a anunţat vineri că s-ar îndrepta spre Europa.
19.05.2023 | 18:20
Autoritatile ii linistesc pe romani dupa anuntul Rusiei ca un nor radioactiv vine dinspre Ucraina Protectia Mediului a emis un comunicat
Protecţia Mediului a făcut precizări cu privire la norul radioactiv anunţat de Rusia
ADVERTISEMENT

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului  a făcut publice rezultatele măsurătorilor calităţii aerului din ultima săptămână, la câteva ore după Nikolai Patruşev, șeful Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că un nor radioactiv de îndreaptă dintre Ucraina spre Europa.

Polonia a negat şi ea creşterea nivelului de radiaţii

Nikolai Patruşev a declarat vineri că Statele Unite folosesc arme chimice și biologice, inclusiv în Ucraina, iar un nor radioactiv se îndreaptă spre Europa, acuzându-i în acelaşi timp pe americani că împreună cu Kievul coordonează uciderea unor naționaliști radicali proeminenți în Rusia.

ADVERTISEMENT

“Românii nu au nici un motiv de îngrijorare în privința nivelului radioactivității mediului, ca urmare a atacurilor recente din Ucraina”, transmite însă Agenția Naționale pentru Protecția Mediului, într-un comunicat remis vineri.

“Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM) monitorizează permanent aerul, atât prin intermediul stațiilor automate de monitorizare a dozei gama, cât și prin analize de laborator, iar în perioada 15.05 – 19.05.2023 nivelul radioactivității mediului în România s-a încadrat în valori normale”, a afirmat Laurențiu Alexandru Păștinaru, preşedintele Agenţiei, citat de Hotnews.ro.

ADVERTISEMENT

Instituţia care montorizează calitatea aerului în România spune că a venit cu aceste precizări „ca urmare a îngrijorării provocate în rândul populației de o știre potrivit căreia norul rezultat în urma exploziei unui depozit de muniție din Ucraina ar fi ajuns în Polonia, conform Agenției de Protecția Mediului din această țară”.

La rândul său, Agenția de Stat Poloneză pentru Energie Nucleară a negat știrile despre creșterea nivelului de radiații în Voievodatul Lublin, care se află de-a lungul graniței cu Ucraina și al cărui sediu administrativ. oraşul Lublin, este situat la aproximativ patru sute de kilometri de oraşul Hmelniţki, din Ucraina. Agenția poloneză susține că nu există radiații crescute sau pericol pentru populație.

ADVERTISEMENT

În cadrul unei conferinţe ţinute la Siktivkar, Patruşev declara că „SUA dezvoltă și utilizează deja arme chimice și biologice, inclusiv pe teritoriul Ucrainei”. Norul radioactiv de la muniția cu uraniu sărăcit folosit în Ucraina se îndreaptă spre Europa de Vest, a mai spus el, referendu-se la muniția pe care Occidentul a livrat-o Ucrainei.

“Americanii subliniază că susțin valorile democratice comune, iar liderii țărilor occidentale discută despre ajutorul Ucrainei sub presiunea lor”, a spus Patruşev. “Nu este pentru prima oară când americanii ‘ajută’ țările în acest fel. Ei ‘au ajutat’ și Ucraina, punând presiune pe țările-satelit ca să furnizeze muniție cu uraniu sărăcit”, a mai afirmat el.

ADVERTISEMENT

“Distrugerea depozitului de arme a provocat un nor radioactiv care se îndreaptă spre Europa de Vest. O creștere a radioactivității a fost deja înregistrată în Polonia”, a mai spus Patruşev, declaraţia sa făcând repede înconjurul Europei.

ADVERTISEMENT