News

A livrat România muniție și arme Ucrainei? Ministrul Economiei: ”În acest moment nu, nu direct”

Industria de apărare a României nu livrează muniție sau arme pentru Ucraina, a declarat ministrul Economiei, Florin Spătaru. ”Nu direct”, a precizat el.
20.04.2023 | 18:15
A livrat Romania munitie si arme Ucrainei Ministrul Economiei In acest moment nu nu direct
ADVERTISEMENT

În vreme ce țări din Europa de Est, în frunte cu Polonia, își declară deschis și transparent sprijinul militar pentru Kiev, în România chestiunea este abordată public cu multă prudență, începând cu președintele Klaus Iohannis. În procente din PIB, România se află la coada clasamentului țărilor care ajută Ucraina.

„În acest moment nu, nu direct”

Ministrul român al Economiei, Florin Spătaru, a mers pe linia de la București în privința acestui subiect foarte sensibil, chiar dacă, întrebat dacă industria autohtonă de apărare furnizează muniții pentru Ucraina, a spus că „nu în acest moment, nu direct”.

ADVERTISEMENT

Într-un interviu pentru Europa Liberă, Florin Spătaru a declarat că Romarm, companie deținută de stat, și-a dublat cifra de afaceri, în timp ce producția de muniții și armament a crescut anul trecut. Întrebat, Spătaru a declarat însă că industria românească de apărare nu „livrează muniție pentru Ucraina. ”În acest moment nu, nu direct”. Și nici nu a făcut-o până acum, a precizat el.

Întrebat dacă țara noastră a furnizat indirect muniții Kievului, ministrul a răspuns: „Nu, nu știu. Pentru că avem beneficiari, avem beneficiari tradiționali care au contracte în vigoare cu noi”. Precizând apoi că „o parte din ei”  (din acei beneficiari) au cerut sporirea producției și livrărilor.

ADVERTISEMENT

Hub de mentenanță al Rheinmetasll la Satu Mare?

Recent, Reuters a anunțat că producătorul german de armament Rheinmetall va construi un centru de întreținere și logistică militară la Satu Mare, care ar trebui să înceapă să funcționeze luna aceasta pentru a asigura service-ul armelor occidentale folosite de Ucraina, a declarat compania pe 2 aprilie.

Hub-ul, situat lângă granița ucraineană, va asigura service pentru obuziere autopropulsate, tancuri Leopard 2 și Challenger, vehicule de luptă pentru infanterie Marder, vehicule blindate de transport Fuchs și camioane militare. În iunie 2022, compania a construit un centru similar în Lituania.

ADVERTISEMENT

Întrebat despre acest centru, Florin Spătaru a declarat: „Cel puțin deocamdată, noi nu am primit astfel de solicitare (de la producător) , dar avem solicitări din partea mai multor țări în a dezvolta centre de mentenanță regionale (…) Vom face centrul de mentenanță, spre exemplu, pentru transportoarele Pirahna”.

Transparență, dar nu la București

Chiar dacă Florin Spătaru se numără printre rarii oficiali români care a vorbit despre armament autohton pentru Ucraina, el a mers pe linia Bucureștiului, care, spre deosebire de alte capitale, din Vest și din Est, nu comunică transparent ajutorul pentru Kiev. 31 de țări, majoritatea occidentale, au oferit ajutor Ucrainei de la începutul invaziei rusești, la 24 februarie 2022.

ADVERTISEMENT

Guvernul SUA este de departe cel mai mare furnizor de arme și echipamente: 44,3 miliarde de euro în ajutoare promise în perioada 24 ianuarie 2022 – 15 ianuarie 2023. Marea Britanie se află pe locul al doilea, cu o contribuție de 4,9 miliarde de euro în această perioadă. În termeni relativi, sumele acordate de aceste două țări reprezintă 0,4% și, respectiv, 0,3% din PIB-ul lor.

Polonia și Germania oferă, de asemenea, un sprijin semnificativ Ucrainei în acest domeniu: între 24 ianuarie 2022 și 15 ianuarie 2023, cele două țări au trimis fiecare materiale și echipamente în valoare de 2,4 miliarde de euro. În ceea ce privește contribuțiile ca proporție din PIB, Polonia, cu 0,6%, este, de asemenea, înaintea Germaniei (0,2%). Franța a contribuit cu 700 de milioane de euro sub formă de ajutor militar pentru armata ucraineană în perioada analizată, o contribuție echivalentă cu 0,07% din PIB-ul acesteia.

România, la coada clasamentului

Pe de altă parte, raportat la PIB-ul lor, țările din fostul bloc comunist au oferit cel mai mult sprijin financiar Kievului în ultimul an, potrivit Institutului Kiel pentru Economie Mondială (Germania). Toate țările occidentale ajută Ucraina, chiar și Ungaria, care este condusă de pro-rusul Viktor Orban. Însă nivelul sprijinului financiar, umanitar și militar variază foarte mult de la un stat la altul, potrivit Institutului.

Cel mai mare efort vine din partea țărilor din fostul bloc comunist, raportat la dimensiunea economiilor lor. Estonia și Letonia au dat peste 1% din PIB-ul lor în ultimul an vecinilor lor invadați de Rusia, fie în mod bilateral, fie prin intermediul instituțiilor europene (Comisia, Consiliul, Banca Europeană de Investiții sau Fondul european pentru pace).

Urmează Polonia și Lituania, cu o cotă de peste 0,8% din PIB-ul lor. Bulgaria, Slovacia și Republica Cehă sunt, de asemenea, în frunte, la fel ca două țări din Europa de Vest, Danemarca și Olanda. România se află pe ultimele trei locuri, înaintea Maltei și Irlandei. Statele Unite, Germania sau Franța sunt mult în urmă, în raport cu mărimea lor, cu mai puțin de 0,4% din bogăția lor națională.

ADVERTISEMENT
Tags: