News

Avalanşă cu victime în Carpaţi. Cel puţin un turist străin a murit, doi au fost răniţi

Trei turişti polonezi au fost surprinși joi de o avalanșă în Munții Rodnei în timp ce se plimbau cu snowmobilele. Unul dintre ei a murit.
23.02.2023 | 16:18
Avalansa cu victime in Carpati Cel putin un turist strain a murit doi au fost raniti
Turist polonez mort în urma unei avalanșe Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Trei persoane au fost surprinse joi de o avalanşă, în Masivul Pietrosul Rodnei. Potrivit ISU Maramureş, un turist străin şi-a pierdut viaţa, iar alţi doi au fost răniţi. Din informaţiile disponibile în acest moment, victimele sunt turişti polonezi, aflaţi la schi.

Turiştii erau pe snowmobile

Un apel la 112, efectuat la ora 14.21, indica faptul că trei persoane au fost surprinse de o avalanşă joi, pe Vârful Prislop din Munţii Pietrosul Rodnei, a informat purtătorul de cuvânt al ISU Maramureş, Cornel Băbuţ. Conform acestuia, la locul incidentului a intervenit Secţia de Pompieri Vişeu de Sus, cu 2 echipaje EPA SMURD, Salvamont Borşa şi IJJ Maramureş.

ADVERTISEMENT

După o intervenţie în condiţii extrem de dificile în locul unde grupul de schiori a fost îngropat în zăpadă, în cele din urmă s-a reuşit extragerea acestora. “Un turist din grupul celor trei surprinşi de avalanşă joi în Munţii Rodnei a decedat, iar alţii doi sunt în viaţă, urmând a fi evaluaţi medical”, au transmis cei de la ISU.

Contactat telefonic de Ziarul de Maramureş, primarul oraşului Borşa, Ion Sorin Timiş, a declarat că cei trei turişti polonezi au mers în Prislop cu snowmobilele. Avalanşa i-a suprins pe toţi, însă doi dintre ei au reuşit să iasă de sub zăpadă. Șeful Salvamont, Sabin Cornoiu, a declarat la Digi 24 că avalanșa s-a produs pe un versant din apropierea pârtiei olimpice.

ADVERTISEMENT

Se pare că acești turiști polozi obișnuiau să facă astfel de drumeții, însă joi nu și-au dat seama că zăpada din Rodnei este chiar atât de instabilă. În momentul în care au pășit în acea zonă din vârful Prislop, la o mișcare mai bruscă zăpada a luat-o la vale.

“Salvamoniștii au ajuns deja la fața locului și au început să facă primele evaluari. În primul rând, trebuie să vadă dacă nu cumva există riscul să se producă alte avalanșe secundare. În acest moment sunt opt salvamontiști în zonă, dar numărul lor va crește”, a declarat Sabin Cornoiu, președintele Asociației Salvamont România, citat de TVR.

ADVERTISEMENT

În urmă cu mai puţin de trei săptămâni, o avalanşă de mari dimensiuni s-a produs în Munţii Făgăraş, în apropierea Cabanei Capra, de unde s-au publicat mai multe imagini cu pagubele produse şi maşinile acoperite cu zăpadă. În imaginile postate pe reţelele de socializare poate fi văzută zăpada care a intrat în camere. De asemenea, mai multe automobile au fost acoperite de zăpadă aproape în totalitate.

În boletinul nivometeorologic pentru perioada 22 februarie, ora 20.00 – 23 februarie, 20.00, se arată că la peste 1.800 m, stratul de zăpadă este mai consistent pe versanții nordici. La suprafață se întâlnesc două straturi cu rezistență scăzută, cel din partea superioară cu grosimi ce ating sau depășesc local 30 cm, iar cel subiacent cu unele legături prezente între cristale, care l-au stabilizat ușor.

ADVERTISEMENT

În interiorul stratului întâlnim cruste mai vechi de gheață, peste care straturile mai puțin rezistente din partea superioară pot aluneca, mai ales în condițiile acțiunii unor factori declanșatori. În zonele de creastă se întâlnesc cornișe, iar în apropierea crestelor se întâlnesc plăci de vânt, mai ales pe versanții sud-estici şi estici. Pe văi și în zonele adăpostite sunt depozite însemnate de zăpadă, care depășesc pe alocuri 3 metri. Stratul vechi, din profunzime, este format din zăpadă consolidată.

ADVERTISEMENT