News

Averea ascunsă a lui Kim Jong-un. Unde își ține, de fapt, banii liderul Coreei de Nord

26.04.2020 | 10:40
Averea ascunsa a lui Kim Jongun Unde isi tine de fapt banii liderul Coreei de Nord
Averea ascunsă a lui Kim Jong-un. Unde își ține, de fapt, banii liderul Coreei de Nord. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Averea ascunsă a lui Kim Jong-un, liderul Coreei de Nord, este un subiect despre care s-a discutat foarte mult în ultimii ani. Mulți au încercat să afle unde își ține banii liderul de la Phenian.

Averea ascunsă a lui Kim Jong-un. Unde își ține, de fapt, banii liderul Coreei de Nord

În ciuda faptului că cetățenii din Coreea de Nord trăiesc la limita existenței, cu venituri extrem de mici, Kim Jong-un este unul dintre cei mai bogați lideri ai planetei.

ADVERTISEMENT

Averea liderului nord – coreean este estimată de specialiști ca fiind una în jurul a 5 miliarde de dolari. Numai de când a preluat conducerea ţării de la tatăl său, Kim a cheltuit 645 de milioane de dolari importând produse de lux. Printre acestea se numără ceasuri şi băuturi fine, scrie msn.

De-a lungul anilor, întreaga omenire și-a pus întrebarea: de unde are regimul comunist nord-coreean forță financiară pentru s-și duce mai departe programul nuclear, deși este de mai bine de 10 ani sub sancțiuni internaționale.

ADVERTISEMENT

Se pare că secretele financiare ale regimului se află în misteriosul Birou 39 – brațul financiar al Partidului Muncitoresc Nord-Coreean.

Unde se află Biroul 39, locul unde își ține banii liderul Coreei de Nord

Conform ABC.Net, faimosul ”Birou 39” se află localizat în sediul partidului, în centrul Capitalei, undeva, în subteran.  Aici s-ar afla inclusiv seifuri imense în care sunt depozitați banii lui Kim Jong Un. Nimeni nu știe cam care e suma.

ADVERTISEMENT

Se spune că de Biroul 39 s-ar ocupa direct chiar sora lui Kim Jong Un, Kim Yo Jong. Biroul 39 are diverse firme-paravan în străinătate, în locuri unde se pot face afaceri fără mari bătăi de cap. În Macao, de exemplu, unde aveau cel puțin două sedii. Între timp, au fost închise și mutate. Unul era pentru tranzacțiile cu armament.

Armele nord-coreene plecau spre Vietnam, Myanmar, Africa, Iran, Sira. Și un alt sediu pentru afacerile cu aur. Coreea de Nord este printre țările cu cele mai mari depozite de aur din lume.

ADVERTISEMENT

Biroul 39 face toate tranzacțiile cu bani gheață, niciodată prin tranzacții bancare, pentru a se pierde orice urmă. Sursa amintită îl citează pe Choi Jung-Hoon, fost oficial nord-coreean, refugiat în străinătate, care spune că:

“Biroul 39 se ocupă de finanţele regimului. Toate fondurile importante de acolo sunt alocate. De acolo se controlează tot, inclusiv fondurile pentru bombe nucleare şi rachete.”

Averea secretă a Coreei de Nord

Pe lângă resursele financiare secrete, Coreea de Nord  deține o bogăție minerală estimată între 6 și 10 trilioane de dolari, potrivit cifrelor oferite de două institute de cercetare din Coreea de Sud, scrie publicația National Interest.

La capitolul resursele subterane se remarcă: cuprul, aurul, minereul de fier și zincul, împreună cu minerale rare, plus zăcăminte de petrol și gaze. Toate acestea s-ar putea dovedi, pe hârtie, un avantaj economic crucial pentru regimul dictatorial de la Phenian.

O altă sursă economică a țării lui Kim Jon-un o reprezintă muncitorii din străinătate. Aceștia merg mai ales în construcții și în industria textilă, în Vietnam, Mongolia, Federația Rusă ori în state africane. Dar aproape toți banii ajung în conturile partidului.

ADVERTISEMENT